Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Puzzles Set 72

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI, RBI, IPPB, IDBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Directions (Q. 1 to 5): Answer the questions on the basis of the information given below.

Six friends– Kalash, Kalyan, Kamal, Kannan, Kapil and Kiran- work in different banks- SBI, BOB, BOI, CBI, SBT and PNB – and they are located on six different floors of a building, numbered 1 to 6. They drive six different cars Baleno, Swift, Alto, Kwid, Ritz and Ford, in no particular order. Each bank is closed on a different day from Monday to Saturday. Kalyan drives Ritz and his bank,BOB is on the 6th floor of the building. Kapil and Kalash have banks on even numbered floors which are closed on Saturday and Monday. SBI is on the lowest floor and it is closed on Tuesday. CBI bank is on the floor next to Kalyan and it is closed on Thursday. The manager of PNB drives a Ford and has leave on Monday. Kiran drives a Kwid and he has only one neighbour. One of the banks on even numbered floors has leave on Friday. Kannan is located two floors below Kamal and he drives an Alto. Kapil, who is not a neighbour of Kamal, drives a Baleno and has leave on Saturday. SBT is on an even numbered floor.


[table]

Floor Person Car Bank Day
6 Kalyan Ritz BOB Friday
5 Kamal Swift CBI Thursday
4 Kalash Ford PNB Monday
3 Kannan Alto BOI Wednesday
2 Kapil Baleno SBT Saturday
1 Kiran Kwid SBI Tuesday

[/table]


  1. Who is the working in SBI?
    1.Kalash
    2.Kiran
    3.Kannan
    4.Kalyan
    5.Kamal
    Answer – 2.Kiran

  2. Which car does Kapil drive?
    1.Ford
    2.Ritz
    3.Baleno
    4.Kwid
    5.Swift
    Answer – 3.Baleno

  3. Who has leave on Thursday?
    1.Kannan
    2.Kiran
    3.Kalash
    4.Kalyan
    5.Kamal
    Answer – 5.Kamal

  4. If Kannan is related to Kamal and Kapil is related to Kalash, in the same way Kiran is related to?
    1.Kalyan
    2.Kiran
    3.Kalash
    4.Kannan
    5.Kamal
    Answer – 4.Kannan

  5. Which of the following combination is correct?
    1.Kannan – BOI – Swift
    2.Kamal – CBI – Alto
    3.Kalash – SBT – Ford
    4.Kalyan – BOB – Baleno
    5.Kiran – SBI – Kwid
    Answer – 5.Kiran – SBI – Kwid

Directions (Q. 6 to 10): Answer the questions on the basis of the information given below.

Eight friends – Ganesh, Gaurav, George, Giri, Gokul, Gowri, Gopal, and Gayathri – go to a Sports Complex on different days of the week, from Monday to Friday. They take part in eight different games – Football, Basketball, Cricket, Badminton, Swimming, Archery, Table Tennis and Hockey, not necessarily in any order. Two of them walk to the complex, two go by cycle, two by bike and two by car.

Gowri goes by bike on Tuesday along with GANESH who plays Table Tennis.Gayathri and Gaurav travel by car on different days after the day on which GANESH goes to the complex. Gokul plays Basketball on the day exactly between Gayathri and Gaurav. GANESH and Gokul go by cycle. Georgealone goes for Archery on the day before Gowri. Football and Cricket practice is held on Friday. Gayathri plays Badminton. Gopal, who plays cricket and Giri, who plays Hockey, walk to the sports complex. Giri goes to the complex on the same day as Gokul.


[table]

Monday George Bike Archery
Tuesday Gouri Bike Swimming
Ganesh Cycle Table tennis
Wednesday Gayathri Car Badminton
Thursday Giri Walk Hockey
Gokul Cycle Basketball
Friday Gaurav Car Football
Gopal Walk Cricket

[/table]


  1. What sport does Gowri take part in?
    1.Cricket
    2.Basketball
    3.Hockey
    4.Football
    5.Swimming
    Answer – 5.Swimming

  2. How does George travel to the sports complex?
    1.Walk
    2.Car
    3.Cycle
    4.Bike
    5.Cannot be determined
    Answer – 4.Bike

  3. Which of the following combinations is true about Monday?
    1.Table Tennis, Cycle
    2.Football, Bike
    3.Cricket, Car
    4.Archery, Bike
    5.Hockey, Walk
    Answer – 4.Archery, Bike

  4. Which of the following pairs of person and game is correct?
    1.Gowri, Cricket
    2.Gopal, Badminton
    3.George, Basketball
    4.Gaurav, Football
    5.Ganesh, Swimming
    Answer – 4.Gaurav, Football

  5.  Which two people play on Thursday?
    1.Gayathri, Gaurav
    2.Ganesh, Gowri
    3.Gaurav, Gopal
    4.Gokul, Giri
    5.George, Gokul
    Answer – 4.Gokul, Giri