Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Puzzles Set 53

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

PO Prelims level Questions:-

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven people, namely Aadarsh, Bhanu, Chaitanya, Deepali, Deepti, Chandra and Grace like seven different sports namely Hockey, Cricket, Badminton, Tennis, Squash, Wrestling and Boxing but not necessarily in the same order. Each people also works in the same Organization but at a different department on the basis of experience namely Trainee Officer(TO), Officer(O), Senior Officer(SO), Principal Officer(PO), Assistant Vice President(AVP), Vice President(VP), Executive Vice President(EVP) but not necessarily in the same order.

Note : Each person has been allocated to a department as per increasing order of experience with the one in Trainee Officer being the least experienced whilst the one in Executive Vice President Being the most experienced.

Only one person has less experience than Chandra. Bhanu does not work as an Assistant Vice President. Grace likes Boxing and has more experience than the one who likes Hockey The Vice President likes Squash. Only one person has more experience than Aadarsh. Only two people have more experience than the one who likes Hockey. Deepali has less experience than the PO, but more experience than the one who likes Badminton. The one who has less experience than Chandra likes Tennis. Deepti neither has the least experience nor she works as an Assistant Vice President. The one who likes Cricket is not a PO.

[table]

Person Role Sports
Grace EVP Boxing
Aadarsh VP Squash
Chaitanya AVP Hockey
Deepti PO Wrestling
Deepali SO Cricket
Chandra Officer Badminton
Bhanu Trainee Officer Tennis

[/table]


  1. As per the given arrangement, Trainee Officer is related to Boxing and VP is related to Badminton in a certain way. To which of the following is AVP related to the same way?
    A. Tennis
    B. Boxing
    C. Badminton
    D. Cricket
    E. None of the Above
    Answer – D. Cricket

  2. Which of the following pairs of people who have more experience than Chaitanya less experience than Deepti?
    A. Grace, Aadarsh
    B. Deepali, Chandra
    C. Chandra, Bhanu
    D. Bhanu, Deepali
    E. Aadarsh, Deepali
    Answer – E. Aadarsh, Deepali

  3. Which combination represents the position of Chaitanya and the Sports she likes?
    A. AVP – Hockey
    B. PO – Wrestling
    C. PO – Boxing
    D. VP – Cricket
    E. EVP – Cricket
    Answer – A. AVP – Hockey

  4. Who amongst the following works as a Trainee Officer?
    A. Aadarsh
    B. Deepali
    C. Bhanu
    D. Deepti
    E. Other than those given as options
    Answer – C. Bhanu

  5. Which of the following sports does Deepali like?
    A. Tennis
    B. Boxing
    C. Badminton
    D. Cricket
    E. None of the Above
    Answer – D. Cricket

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven persons – Padmesh, Parikshit, Pradeep, Prajin, Pramod, Pranav and Pranay – went to tour in the months of February, March, April May, July, October and December but not necessarily in the same order. Each one of them likes different movies viz., The Lunch Box, Chak De India, Bhaag Milkha Bhaag, Devdas, 3 Idiots, Kahaani and Mother India but not necessarily in the same order.

The one who likes Bhaag Milkha Bhaag went to tour immediately before Padmesh. Pranav went to tour immediately after Pranay. The one who likes 3 Idiots went to tour in the month having less than 31 days. Pradeep went to tour immediately after Padmesh. Pranay went to tour in that month which has less than 31 days. Only one person went to tour between Padmesh and the who likes Devdas. Only two persons went to tour between Pradeep and Parikshit. The one who likes The Lunch Box went to tour immediately before the one who like Mother India. There is only one person between Padmesh and the person who likes 3 Idiots. Pramod does not like Bhaag Milkha Bhaag. The person who likes Kahaani went to tour in the month having less than 31 days. Padmesh does not like Kahaani.


[table]

Month Person Film
February Pranay Kahaani
March Pranav Chak De India
April Parikshit 3 Idiots
May Prajin Bhaag Milkha Bhaag
July Padmesh The Lunch Box
October Pradeep Mother India
December Pramod Devdas

[/table]


  1. Which of the following stationery films is liked by Pranav ?
    A. The Lunch Box
    B. Devdas
    C. Mother India
    D. Bhaag Milkha Bhaag
    E. Chak De India
    Answer – E. Chak De India

  2. Which of the following combinations of Month-Person-Film is correct ?
    A. March – Pramod – Devdas
    B. July – Padmesh – The Lunch Box
    C. October – Pradeep – Bhaag Milkha Bhaag
    D. May – Pranay – Chak De India
    E. April – Pradeep – Mother India
    Answer – B. July – Padmesh – The Lunch Box

  3. Which of the following statements is true with respect to the given arrangement?
    A. Pradeep went to tour in October
    B. Padmesh likes Box
    C. Prajin went to tour immediately before Pramod.
    D. Pramod went to tour in July
    E. None of the given statements is true
    Answer – A. Pradeep went to tour in October

  4. Who among the following went to tour in April?
    A. Padmesh
    B. Parikshit
    C. Prajin
    D. Pramod
    E. Pranay
    Answer – B. Parikshit

  5. Who among the following went to tour immediately after Prajin ?
    A. Padmesh
    B. Parikshit
    C. Prajin
    D. Pramod
    E. Pranay
    Answer – A. Padmesh