Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Puzzles Set 49

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

PO Prelims level Questions:-

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven people namely B, C, D, E, F, G and H have to attend a workshop but not necessarily in the same order, in seven different months of the same year namely January, March, April, July, August, September and December. Each of them also likes a different company namely HTC, Microsoft, Samsung, Blackberry, TCS, Infosys and Godrej but not necessarily in the same order.
The one who likes TCS will attend a workshop in the month which has less than 31 days. Only one person will attend a workshop between the one who likes TCS and B. The one who likes HTC will attend a workshop immediately before B. Only three people will attend a workshop between one who likes TCS and the one who likes Microsoft. H will attend a workshop immediately after B. Only three people will attend a workshop between H and G. The one who likes Infosys will attend a workshop immediately before G. The one who likes Samsung will attend a Workshop immediately before the one who likes Godrej. E will attend a Workshop immediately after the one who likes Godrej. C will attend a workshop in a month which has only 30 days. F does not like HTC.


[table]

Month Person Company
January F Infosys
March G Black Berry
April C TCS
July D HTC
August B Samsung
September H Godrej
December E Microsoft

[/table]


  1. How many people will attend a workshop between the months in which G and D will attend a Workshop?
    A. Two
    B. One
    C. Three
    D. More than three
    E. None
    Answer – B. One

  2. As per the given arrangement, G is related to HTC and B is related to Microsoft following a certain pattern, which of the following is D related to following the same pattern?
    A. Samsung
    B. Infosys
    C. Tcs
    D. HTC
    E. Godrej
    Answer – E. Godrej

  3. Which of the following represents the month in which F will attend a workshop?
    A. March
    B. January
    C. December
    D. April
    E. Can not be determined
    Answer – B. January

  4. Which of the following represents the people who will attend a workshop in March and December respectively?
    A. G, H
    B. F, B
    C. F, E
    D. F, H
    E. G, E
    Answer – E. G, E

  5. Which of the following companies does G like?
    A. Samsung
    B. HTC
    C. TCS
    D. Blackberry
    E. Microsoft
    Answer – D. Blackberry

II. Study the following information carefully to answer the given questions

Seven People namely M, N, O, P, Q, R and S have an anniversary but not necessarily in the same order, in seven different months of the same year namely February, March, April, June, September, October and November. Each of them also likes a different flower namely Rose, Jasmine, Lily, Marigold, Daffodil, Sunflower and Orchid but not necessarily in the same order.
R has an anniversary in the month which has more than 30 days. Only one person has an anniversary between R and the one who likes Rose. Both S and O have an anniversary in one of the months after the one who likes rose. S has an anniversary immediately before O. The one who likes Lilly has an anniversary in the month which has less than 30 days. Only three people have an anniversary between the one who likes Lilly and the one who likes Orchid. Only two people have an anniversary between S and the one who likes Marigold. P has an anniversary immediately after the one who likes Marigold. Only two people have an anniversary between P and Q. M has an anniversary immediately before the one who likes Jasmine. O does not like Sunflower.


[table]

Month Person Flower
February Q Lily
March R Sun Flower
April N Marigold
June P Rose
September M Orchid
October S Jasmine
November O Daffodil

[/table]


  1. Which of the following represents the month in which S has an anniversary?
    A. October
    B. March
    C. April
    D. September
    E. Can not be determined
    Answer – A. October

  2. Which of the following does O like?
    A. Rose
    B. Jasmine
    C. Marigold
    D. Daffodil
    E. Orchid
    Answer – D. Daffodil

  3. As per the given arrangement, Lily is related to April and Marigold is related to September following a certain pattern, which of the following is Orchid related to following the same pattern?
    A. February
    B. June
    C. October
    D. November
    E. March
    Answer – D. November

  4. Which of the following represents the people who have an anniversary in April and November respectively?
    A. N,M
    B. Q,M
    C. Q,O
    D. N,O
    E. N,S
    Answer – D. N,O

  5. How many people have an anniversary between the months in which Q and M have an anniversary?
    A. None
    B. One
    C. Three
    D. Two
    E. More than three
    Answer – C. Three