Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Puzzles Set 29

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

I.Study the following information to answer the given questions

There is a family of six members P, Q, R, S, T and U. There are two married couples in the family and the family is of three generations. Each family member has different cars Maruti, Honda, Audi, BMW, Mercedes and Bentley. No lady members have Maruti or Mercedes. R who has Audi is daughter-in-law of T. Q is the brother of U and son of S and has Bentley. P is the grandmother of U and U does not have BMW. A husband and a wife have Maruti and Honda respectively.

Explanation :
Puzzle
puzzle PT and SR are couples. U and Q are brothers

  1. Which car is maintained by Q?
    a) Honda
    b) audi
    c) Bentley
    d) maruti
    e) None of these
    Answer – c) Bentley 

  2. How many male members are there in the family?
    a) 2
    b) 3
    c) 4
    d) can’t be determined
    e) None of these
    Answer – c) 4 

  3. Which of the following is true about U?
    a) Brother of Q
    b) Sister of Q
    c) Either brother or sister of W
    d) Son of Q
    e) None of these
    Answer – a) Brother of Q

  4. Which of the following is one of the couples?
    a) TS
    b) UR
    c) PR
    d) SR
    e) None of these
    Answer – d) SR

  5. Which of the following car are maintained by one of the couple ?
    a) Audi-BMW
    b) Mercedes – maruti
    c) Honda- maruti
    d) Honda- Audi
    e) Both a and c
    Answer – e) Both a and c

II.Study the following information to answer the given questions

There are seven students in a class P, Q, R, S, T, U and V in a class that studies different subjects – Hindi, Science, Maths, English, Computer, Sanskrit and Biology. Each student secured different marks in the exam. R has secured second highest marks and he doesn’t study hindi or science.  T secured the least marks and he doesn’t like science and Sanskrit. The favourite subject of S is maths and he secured more marks than Q and V but less than P. The favourite subject of Q is computer and his marks are more than T but less than marks of V. The favourite subject of P is biology. The student whose favourite subject is English got the highest marks

Explanation :
Puzzle

Marks in order – U>R>P>S>V>Q>T


  1. Whose favourite subject is English?
    a) P
    b) R
    c) T
    d) U
    e) None of these
    Answer – d) U

  2. Which is the favourite subject of T?
    a) English
    b) Maths
    c) Hindi
    d) Biology
    e) None of these
    Answer – c) Hindi 

  3. When all the students are arranged in descending order of marks, then what is the position of S from the right end?
    a) first
    b) second
    c) third
    d) fourth
    e) None of these
    Answer – d) fourth

  4. How many students are between R and Q in terms of marks?
    a) one
    b) two
    c) three
    d) four
    e) None of these
    Answer – c) three 

  5. Who got the second least marks ?
    a) P
    b) R
    c) U
    d) Q
    e) None of these
    Answer – d) Q