Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Data Sufficiency Set 5

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From DATA SUFFICIENCY topic, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!!

      1. Among the four friends A, B, C and D, who works for the most hours(each works for different no of hours ?
        I.A works less than B, D works less than both A and C
        II.C works less than B but more than D, A works more than C but not the most.
        1)If the data in statement I alone are sufficient
        2)If the data in statement II alone are sufficient
        3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
        4)If the data given in both I and II together are not sufficient
        5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
        Answer – 2)If the data in statement II alone are sufficient
        Explanation :
        From II :
        B>A>C>D

      2. Prabu is in which direction with respect to Rohan ?
        I.Mahesh is to the west of Tanya, who is to the north of Rohan. Prabu is to the north of Mahesh.
        II.Kavi is to the south of Prabu and to the west of Rohan
        1)If the data in statement I alone are sufficient
        2)If the data in statement II alone are sufficient
        3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
        4)If the data given in both I and II together are not sufficient
        5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
        Answer – 3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
        Explanation :Data Sufficiency

      3. How is O related to M ?
        I.M is the son of N, P is the husband of N.
        II.R is married to O, O has 2 children P and Q.P is the father of M.
        1)If the data in statement I alone are sufficient
        2)If the data in statement II alone are sufficient
        3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
        4)If the data given in both I and II together are not sufficient
        5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
        Answer – 4)If the data given in both I and II together are not sufficient
        Explanation :
        From I
        N P => M……..O’s relation not mention
        RO=>P(M) Q….grand daughter/son

      4. How many students are there between Raj and Ajithain a row of 40 students ?
        I.Raj is 7th from the left end, Ajitha is 17th from the right end.
        II.Raj is 6 places away from Jeni, who is 20th from the left end.
        1)If the data in statement I alone are sufficient
        2)If the data in statement II alone are sufficient
        3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
        4)If the data given in both I and II together are not sufficient
        5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
        Answer – 1)If the data in statement I alone are sufficient
        Explanation :
        From I :
        40-(7+17) = 16 children between Raj and Ajitha

      5. How is J related to L ?
        I.J is the son of L’s grandfather K
        II.The sister of L is mother of J’s son M
        1)If the data in statement I alone are sufficient
        2)If the data in statement II alone are sufficient
        3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
        4)If the data given in both I and II together are not sufficient
        5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
        Answer – 2)If the data in statement II alone are sufficient
        Explanation :
        L……..sister….J’s son M
        Brother –in-law

      6. How is GREEN written in a code ?
        I.GREEN AND BLACK is written as ‘ #@7’ and ORANGE AND PINK is written as ‘$%#’
        II.PINK AND RED is written as ‘ #$8’ and YELLOW AND GREEN is written as ‘[email protected]#’
        1)If the data in statement I alone are sufficient
        2)If the data in statement II alone are sufficient
        3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
        4)If the data given in both I and II together are not sufficient
        5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
        Answer – 5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
        Explanation :
        From I and II :
        GREEN = @
        AND = #

      7. In which month of the year did Rohan go to Mumbai for business ?
        I.Rohan’s son remembers that he went after 20th August but before 10th September
        II.Varun, friend of Rohan remembers that he went Mumbai in the 3rd quarter of the fiscal year ?
        1)If the data in statement I alone are sufficient
        2)If the data in statement II alone are sufficient
        3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
        4)If the data given in both I and II together are not sufficient
        5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
        Answer – 5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
        Explanation :
        From I : Aug, Sep
        From II :Sep, Oct, Nov, Dec

      8. M’s flat is on which floor of 5 floor apartments ?
        I.H flat, which is adjacent to M, is exactly below K’s flat which is on fifth floor
        II.M’s flat is exactly above G’s flat, whose flat is exactly above N’s first floor flat.
        1)If the data in statement I alone are sufficient
        2)If the data in statement II alone are sufficient
        3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
        4)If the data given in both I and II together are not sufficient
        5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
        Answer – 5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
        Explanation :
        From I
        H – 4
        K – 5
        From II:
        G – 2
        N – 1
        So M – 3rd floor

      9. How many Chocolates does the shopkeeper sells on Sunday ?
        I.On Sunday he sold 12 more chocolates than he sold the previous day
        II.He sold 28 chocolates each on Thursday and Saturday
        1)If the data in statement I alone are sufficient
        2)If the data in statement II alone are sufficient
        3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
        4)If the data given in both I and II together are not sufficient
        5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
        Answer – 5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
        Explanation :
        28+12 = 40

      10. How many boys students are there in the class ?
        I.65%girls students are there in the class
        II.The no of boys students is half that of girls
        1)If the data in statement I alone are sufficient
        2)If the data in statement II alone are sufficient
        3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
        4)If the data given in both I and II together are not sufficient
        5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
        Answer – 4)If the data given in both I and II together are not sufficient
        Explanation :
        From both the statement I and II we can find the ratio but we cannot find the exact no of boys.

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.