Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Data Sufficiency Set 2

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From DATA SUFFICIENCY topic, which is common for all the IBPS,SBI exam RBI,,SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!!

  1. What is the distance (Km) between Delhi and Agra by the shortest route ?
    I.Agra is 6km to the north of  Malpura which is 65km away from the  Delhi.
    II.Delhi is 53km away from Bijnaur which is 30km away from  Agra.
    1)If the data in statement I alone are sufficient
    2)If the data in statement II alone are sufficient
    3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
    4)If the data given in both I and II together are not sufficient
    5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
    Answer – 4)If the data given in both I and II together are not sufficient
    Solution:
    From the given 2 statement we cannot find out the distance between Delhi and Agra

  2. Among 5 Friends P, Q, R, S and T who is the highest salary earner ?
    I.P’s salary is more than that of both T and S but less than that of R who ranks second in the descending order of their salaries
    II.Q’s salary is less than the sum of the salaries of P and R but more than the sum of salaries of S and T.
    1)If the data in statement I alone are sufficient
    2)If the data in statement II alone are sufficient
    3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
    4)If the data given in both I and II together are not sufficient
    5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
    Answer – 1)If the data in statement I alone are sufficient
    Solution:
    From I
    Q>R>P> T, S

  3. Five family members A, B, C, D and E are sitting around a circular table facing the centre. Who is sitting between E and B ?
    I.C is sitting second to the left of D. A is on the immediate left of B.
    II.E is sitting second to the left of B. D is not an immediate neighbour of C and B.
    1)If the data in statement I alone are sufficient
    2)If the data in statement II alone are sufficient
    3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
    4)If the data given in both I and II together are not sufficient
    5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
    Answer – 3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
    Solution:Data Sufficiency

  4. Among 5 people M, N, O, P and Q having different heights, who is the tallest ?
    I.O is taller than only one person. Only 1 people is taller than only Q. M is not the Shortest.
    II.O is shorter than 3 persons. Only one person is taller than Q. M is neither the taller nor the shortest in the group.N is the shortest in the group.
    1)If the data in statement I alone are sufficient
    2)If the data in statement II alone are sufficient
    3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
    4)If the data given in both I and II together are not sufficient
    5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
    Answer – 2)If the data in statement II alone are sufficient
    Solution:
    P>Q>M>O>N

  5. Is X the mother of Y ?
    I.P is the father of A and Y. R has only 1 brother P. X is sister-in-law of R. R is unmarried.  F is Mother of R. F ha only 2 childerns.
    II.H has only 2 children P and R. P is father of A. Y is the only brother of A. R is unmarried. H is father–in-law of X
    1)If the data in statement I alone are sufficient
    2)If the data in statement II alone are sufficient
    3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
    4)If the data given in both I and II together are not sufficient
    5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
    Answer – 3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
    Solution:From   I(F) and II(H)
    Data Sufficiency

  6. How far is point S from point W?
    I.A persons starts from point W walks 5m to the south, takes a right turn and walks 2m. He then takes a left turn and walks 4m. He takes a left turn again, walks for 4m and reaches point U. If the persons takes a left turn and walks 4m, he will reach point S.
    II.A persons Starts from point W, walks 14m towards the east, takes a left turn and walks 3m. He then takes a left turn again and walks for 14m to reach point T. If he takes a right turn from point T and walks 5m, he will be 2om away from point S.
    1)If the data in statement I alone are sufficient
    2)If the data in statement II alone are sufficient
    3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
    4)If the data given in both I and II together are not sufficient
    5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
    Answer – 1)If the data in statement I alone are sufficient
    Solution:Data Sufficiency

  7. What is the number of girls in the second half of the row ?
    I.In a row of 36 students there are 8 boys and 28 girls.
    II.In a row of 36 students the first boy is followed by girl, the second is followed by 2 girl
    1)If the data in statement I alone are sufficient
    2)If the data in statement II alone are sufficient
    3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
    4)If the data given in both I and II together are not sufficient
    5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
    Answer – 2)If the data in statement II alone are sufficient
    Solution:
    From II statement we can determine
    B GBGGBGGGBGGGG……………..

  8. How many Pens does Shakti have ?
    I.Shakti has 3 pens more than what Govind has.
    II.Mani has 7 pens which are 5 more than what Sarvesh has and 2 less than what Govind has.
    1)If the data in statement I alone are sufficient
    2)If the data in statement II alone are sufficient
    3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
    4)If the data given in both I and II together are not sufficient
    5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
    Answer – 5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
    Solution:
    M = 7
    Sa = 7-5 = 2
    G = 7+2 =9
    Sh = 9+3 =12

  9. How many brothers does Bavitra have ?
    I.Sheeba and mother of Bavitra has 3 children
    II.Maha the grand mother of Bavitra has only one grand daughter.
    1)If the data in statement I alone are sufficient
    2)If the data in statement II alone are sufficient
    3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
    4)If the data given in both I and II together are not sufficient
    5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
    Answer – 5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
    Solution:
    3 children => Bavitra, 2 brothers

  10. How is AIR NEWS written in a code language ?
    I.PAPER is coded as SFQBQ and BIG is coded as HJC
    II.PLEASE is coded as QNHEXK and STAND is coded as TVDRI
    1)If the data in statement I alone are sufficient
    2)If the data in statement II alone are sufficient
    3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
    4)If the data given in both I and II together are not sufficient
    5)If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
    Answer – 3)If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
    Solution:
    A(+1)I(+2)R(+3)    N(+4)E(+5)W(+6)S(+7)
    BKU   RJCZ

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.