Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Data Sufficiency Set 10

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From DATA SUFFICIENCY topic, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!!

Questions penned by Yogit

  1. Who among A, B, C, D and E was the first to reach the station?
    1) B reached earlier than E, A and C were not the first to reach.
    2) A reached earlier than both C and E, but could not reach earlier than D, who was at the station before B.
    3) C didn’t reach just after A
    a) only 1 and 2
    b) only 2 and 3
    c) only 2
    d) all 1, 2 and 3
    e) none of these
    Answer – c) only 2
    Explanation :
    From 1) E>B (B is earlier than E) and A and C are not first
    From 2) C,E > A (A reached earlier than C and E) and also A>D (D is earlier than A) and B>D (D was at station before B ) so we get D is first to reach the station
    From 3) we can’t say anything

  2. P, Q, R, S, T and U are sitting around a circular table, facing the centre. Who is sitting opposite P?
    1) Q and R are sitting opposite each other.
    2) T may sit either on the immediate left of Q or on the immediate right of R.
    3) S cannot sit opposite T, and P cannot sit opposite T
    a) only 1
    b) only 1 and 2
    c) only 2 and 3
    d) all of them
    e) none of these
    Answer –d) all of them
    Explanation :
    From 1st Q and R are opposite to each other
    From second we get either T is to the immediate right of R or to the immediate left of Q
    so from all three we get that P is opposite to S

  3. Who is the tallest among A, B, C, D and E?
    1) C is taller than B but not as tall as E.
    2) A is not the shortest.
    3) A is taller than only D.
    a) only 1
    b) only 2 and 3
    c) only 1 and either 2 or 3
    d) only 1 and 3
    e) none of these
    Answer – d) only 1 and 3
    Explanation :
    1) E>C>B
    2) A is not the shortest
    3) A>D (only D),
    So from 1 and 3 we get that E is the tallest person

  4. On which day of the week did Anil arrive?
    1) His sister, Tanvi, correctly remembers that he did not arrive on Wednesday.
    2) His friend, Manav, correctly remembers that he arrived before Friday.
    3) His mother correctly mentions that he arrived before Friday but after Tuesday.
    a) only 1 and 2
    b) only 2 and 3
    c) only 1 and 3
    d) all 1,2 and 3
    e) none of these
    Answer – c) only 1 and 3
    Explanation :
    1) Wednesday he didn’t arrive
    2) number of possible cases S,M,T,W,T
    3) possible cases W,T
    But from first he didn’t arrive on Wednesday, so from 1 and 3 he arrives on Thrusday

  5. P, Q, R, S and T are sitting in a row facing North. Who among them is in the middle?
    1) T is at the right end of the row.
    2)  S sits between P and R.
    3) Neither P nor R sits at an extreme end
    a) only 2 and 3
    b) only 3
    c) only 1 and 3
    d) all of them
    e) none of these
    Answer – a) only 2 and 3
    Explanation :
    From 2 and 3, we get that either they are in PSR or in RSP manner and P and R didn’t sit at the ends, so we get S sits in the middle

  6. Among A, B, C, D and E each with a different weight, who is the lightest?
    1) C is heavier than B but lighter than E.
    2) A is heavier than B but lighter than D.
    3) E is not the heaviest
    a) only 1 and 3
    b) only 2
    c) only 1 and 2
    d) only 2 and 3
    e) none of these
    Answer – c) only 1 and 2
    Explanation :
    From 2 and 3 we get that E>C>B and D>A>B, so we can conclude that B is the lightest

  7. How many sons does C have?
    1) A’s father has at most three children.
    2) B is the brother of A and the son of C.
    3) E is C’s wife and has one daughter D, who is younger than her brothers”.
    a) only 2 and 3
    b) only 1 and 3
    c) only 1 and 2
    d) all of them
    e) none of these
    Answer – d) all of them
    Explanation :
    From all three we get

  8. On which day of the week did Yogesh arrive? (The week starts from Monday)
    I.Archit correctly remembers that Yogesh did not arrive on Thursday.
    II.Sunil correctly remembers that Yogesh arrived before Saturday but after Tuesday.
    III. Namah remembers that Yogesh did not arrive a day before Saturday.
    a) only 1 and 2
    b) only 3
    c) all of them
    d) can’t be determined
    e) none of these
    Answer – c) all of them
    Explanation :
    Yogesh didn’t arrive on Thursday, Yogesh arrives may be on Wednesday, Thursday or Friday
    and from last statement we get that he didn’t arrive on Friday. So he arrives on Wednesday

  9. Who among Raj, Jyoti, Akash and Neelam is the heaviest?
    1) Jyoti is heavier than Neelam.
    2) Raj is not as heavy as either Akash or Jyoti.
    3) Neelam is neither the heaviest nor the lightest.
    a) only 1
    b) only 2 and 3
    c) all 1,2 and 3
    d) Can’t be determined
    e) none of these
    Answer – d) Can’t be determined
    Explanation :
    we can’t determine the heaviest person from all the three statement as there is no relation between akash and jyoti

  10. How many students are there between Bunty and Anuj in a row of sixty students?
    1) Raj is twentieth from the left end and Bunty is five places away from Raj.
    2) Bunty is twenty-second from the left end and Anuj is twenty-seventh from the right end.
    3)  Anuj sits at an end
    a) Only 1
    b) Only 2
    c) Only 3
    d) Only 1 and 2
    e) none of these
    Answer – b) Only 2
    Explanation :
    From second it is clear that,
    (21 students) Bunty  (11 students) anuj (26 students)

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts