Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Coding And Decoding Set 16

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Coding and Decoding, which is common for all competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams!!!

Directions (Q. 1- 5): Study the following information to answer the given questions: 

In a certain code,
“ROSE MONKEY BASKET JUG” is written as ‘9#E, 31%Y, 26$T, [email protected]
“JOB RIGID BALL MUG” is written as ‘[email protected], 16$L, 9#D, 10%G’
“MANGO BULB RABBIES JACKERS” is written as ‘6$B, 26#S, 20%O, [email protected]
“RABBIT JAMES BUG MACAQUE” is written as ‘26#T, 12%E, [email protected], 10$G’

  1. The code for the word ‘RAIN’ is
    1.8%N
    2.8*N
    3.18#N
    4.16$N
    5.None of these
    Answer – 3.18#N
    Explanation :
    RAIN – 18#N
    R – #
    No of letters – 4+(Alphabet order of N = 14) = 18
    Last letter – N

  2. The code ‘9#E’ denotes which of the following word?
    1.RAGA
    2.REVERSE
    3.RUPEE
    4.RACE
    5.None of these
    Answer – 4.RACE
    Explanation :
    “9#E”RACE
    R – #
    Last letter – E
    No of letters – 4+(Alphabet order of E=5) = 9

  3. Which of the following is the code for “Marker”?
    1.24%R
    2.26!R
    3.28!R
    4.24!R
    5.None of these
    Answer – 1.24%R
    Explanation :
    M – %
    Last letter – R
    No of letters – 6+(Alphabet order of R=18) = 24

  4. Which of the following denotes @ symbol?
    1.A
    2.M
    3.B
    4.R
    5.J
    Answer – 5.J
    Explanation :
    [email protected], M=%, R=#, B=$

  5. Which of the following is the code for ‘MOUNTAIN BIG ROOM JAPAN’ ?
    [email protected], 13#S, 5?E, 13%H
    2.21%N, 6$G, 18#M, [email protected]
    [email protected], 17#S, 7?E, 18%H
    4.22%N, 5$G, 17#M, [email protected]
    5.None of these
    Answer – 4.22%N, 5$G, 17#M, [email protected]
    Explanation :
    MOUNTAIN BIG ROOM JAPAN = 22%N, 10$G, 17#M, [email protected]

Q(6 –10) Study the information below and answer the following question: –

In a certain code language, 
‘CAT DONKEY FAN EARTH’ is written as “*[email protected], !1&9, [email protected], #0%3”
‘COW DULL FOREST ELBOW’ is written as “*[email protected], #1%8, !0^8, ~1&4”
‘CAN DOORS FOUR ELEVEN’ is written as “~1^4, !1%4, *[email protected], #0&8”
‘FAMILY CAR EAGER EGG’ is written as “#[email protected], *[email protected], ~1&9, #1%3”

  1. Which of the following is the code for “FAMILY”?
    1.~1&9
    2.*[email protected]
    3.10*15
    4.14$4
    5.None of these
    Answer – 1.~1&9
    Explanation :
    First Position – symbol denotes first letter = (F-~)
    Third Position – symbol denotes total number of words = (6 letter word – &)
    Second & Fourth position = Alphabet order of last letter – Number of letters = (25 – 6) = 19; Second position – 1; Fourth position – 9.

  2. Which of the following denotes # symbol?
    1.C
    2.D
    3.E
    4.F
    5.None of these
    Answer –3.E
    Explanation :
    # – E.

  3. Which of the following denotes @ symbol?
    1.C
    2.D
    3.E
    4.F
    5.None of these
    Answer – 5.None of these
    Explanation :
    @ = Three letter word

  4. The code ‘~1^4’ denotes which of the following word?
    1.DULL
    2.CAT
    3.FAN
    4.FOUR
    5.None of these
    Answer – 4.FOUR
    Explanation :
    First Position – symbol denotes first letter = (F-~)
    Third Position – symbol denotes total number of words = (4 letter word – ^)
    Second & Fourth position = Alphabet order of last letter – Number of letters = ( 18 – 4) = 14; Second position – 1; Fourth position – 4.

    [/spoiler]
  5. By using the given code word, find the code word for ‘FUN COOL EARLY DIESEL’?
    1.#0!4, *[email protected], ~4&9, #1%3
    2.#[email protected], *1&8, ~3&9, #1%9
    3.#[email protected], *[email protected], ~2&9, #1%8
    4.#[email protected], *[email protected], ~1&9, #1%6
    5.#2%0, *0^8, [email protected], !0&6
    Answer – 5.#2%0, *0^8, [email protected], !0&6
    Explanation :
    FUN COOL EARLY DIESEL = #2%0, *0^8, [email protected], !0&6