Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Coding And Decoding Set 15

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Secetion in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Coding and Decoding, which is common for all competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams!!!

Directions (Q. 1- 5): Study the following information to answer the given questions: 

In a certain code,
‘Most safety high level’ is written as ‘8*Y, 7?L, 6#H, 6%T
‘Made in India project’ is written as ‘[email protected], 7!A, 6%E, 4!N’
‘Set list new home’ is written as ‘5*T, 6#E, 6?T, 5&W’
‘Largesale post interval’ is written as ‘[email protected], 10!L, 7?E, 6*E’
(All the codes are two-letter codes only.) 

  1. The code for the word ‘Person’ is
    1.8*E
    2.6*N
    [email protected]
    [email protected]
    5.None of these
    Answer – [email protected]
    Explanation :
    Person – [email protected]
    P – @
    No of letters – 6+2 = 8
    Last letter – N

  2. The code ‘6*E’ denotes which of the following word ?
    1.Large
    2.Set
    3. Sale
    4.Home
    5.None of these
    Answer – 3. Sale
    Explanation :
    6*E’ – Sale
    S denote *
    E denote Sale end with A
    6 denote no of letter+2 = 4+2 = 6

  3. The code word of ‘Intend’ according to the given code is
    1.8!N
    2.6!D
    3.8!D
    4.6!N
    5.None of these
    Answer – 3.8!D
    Explanation :
    Intend =>8!D
    I – !
    D – last letter of the word D and
    Total no of letter 6 + 2 = 8

  4. ‘?’ denotes which letter of the given words ?
    1.P
    2.M
    3.L
    4.S
    5.H
    Answer – 3.L
    Explanation :
    I =!,M = %, L = ?,P = @, H =#, S = *, N = &

  5. According to the given code word, what will be the code for ‘Leave his much peace’ ?
    [email protected], 3#S, 5?E, 3%H
    [email protected], 5#S, 7?E, 6%H
    [email protected], 7#S, 7?E, 8%H
    4.9#E, 5#S, [email protected], 5%H
    5.None of these
    Answer – [email protected], 5#S, 7?E, 6%H
    Explanation :
    Leave his much peace = [email protected], 5#S, 7?E, 6%H

Q(6 –10) Study the information below and answer the following question: –

In a certain code language, 
‘Attend class daily good’ is written as 9$5, 24%9, 3$6, 24*3
‘Begin great any matter’ is written as 3&3, 8$9, 10*15, 14$4
‘Less error and fire’ is written as 10$7, 23%8, 9%14, 24&3
‘Tool better than screw’ is written as 16%22, 5$21, 10*4, 14%22

  1. The code for the word ‘ great’
    1.3&3
    2.8$9
    3.10*15
    4.14$4
    5.None of these
    Answer – 2.8$9
    Explanation :
    GREAT = 8$9
    G = 7 in alphabet + 2 = 9
    T = 7 in reverse order + 1 = 8
    Five letter word = $

  2. The code word ‘10$7’ for the word
    1.Less
    2.Error
    3.And
    4.Fire
    5.None of these
    Answer –2.Error
    Explanation :
    Error = 10$7
    E = 5 in alphabet + 2 = 7
    R = 9 in reverse order + 1 = 10
    Five letter word = $

  3. According to the given code what will be the code for the word ‘Burst’?
    1.8*2
    2.6$2
    3.8$4
    4.6#4
    5.None of these
    Answer – 3.8$4
    Explanation :
    Burst = 8$4
    B = 2 in alphabet + 2 = 4
    T = 7 in reverse order + 1 = 8
    Five letter word = $

  4. According to the given code, what is the code for ‘Person’?
    1.12*16
    2.14*18
    3.12$16
    4.16#18
    5.None of these
    Answer – 2.14*18
    Explanation :
    Person = 14*18
    P = 16 in alphabet + 2 = 18
    N = 13 in reverse order + 1 = 14
    Six letter word = *

  5. By using the given code word, find the code word for ‘Behavewellafterschool’?
    1.14*19, 8$5, 18%23, 21*6
    2.18*21, 12$3, 18%22, 23*5
    3.15*19, 8$6, 14%27, 21*4
    4.16*21, 10$3, 16%25, 23*4
    5.18*23, 10$4, 16%27, 21*4
    Answer – 4.16*21, 10$3, 16%25, 23*4
    Explanation :
    Behave well after school = 16*21, 10$3, 16%25, 23*4