Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Coded Inequalities Set 21

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in coded Inequalities, which is common for all the  competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

Questions penned by Yogit

Direction Q(1-5)
[email protected] – P is neither greater than nor equal to Q
P%Q – P is neither smaller than nor equal to Q
P#Q – P is not greater than Q
P$Q – P is not smaller than Q
P*Q- P is neither smaller than nor greater than Q

  1. Statements:[email protected], B%C, C*D, D$E
    Conclusions: – 1) B%E 2) A%E
    a) Only conclusion one follows
    b) Only conclusion second follows
    c) Either conclusion one or two follows
    d) Neither conclusion one nor second follow
    e) Both conclusion one and two follows
    Answer – a) Only conclusion one follows
    Explanation :
    A<B>C=D>=E (clearly B is greater than E and no relation between A and E)

  2. Statements: – A%B, B*C, C#D, D*E
    Conclusions: – 1) A%C 2) E$B
    a) Only conclusion one follows
    b) Only conclusion second follows
    c) Either conclusion one or two follows
    d) Neither conclusion one nor second follow
    e) Both conclusion one and two follows
    Answer – e) Both conclusion one and two follows
    Explanation :
    A>B=C<=D=E (clearly A is greater than C and E is greater than or equal to B)

  3. Statements: – A*B, B$C, C#D, [email protected]
    Conclusions: – 1) E*A 2) C%A
    a) Only conclusion one follows
    b) Only conclusion second follows
    c) Either conclusion one or two follows
    d) Neither conclusion one nor second follow
    e) Both conclusion one and two follows
    Answer – d) Neither conclusion one nor second follow
    Explanation :
    A=B>=C<=D<E (clearly E is not equal to A and C is not greater than A)

  4. Statements: – A$B, B$C, C*D, [email protected]
    Conclusions: – 1) A$E 2) E%C
    a) Only conclusion one follows
    b) Only conclusion second follows
    c) Either conclusion one or two follows
    d) Neither conclusion one nor second follow
    e) Both conclusion one and two follows
    Answer – b) Only conclusion second follows
    Explanation :
    A>=B>=C=D<E ( no relation can be made between A and E and clearly E is greater than C)

  5. Statements: – A%E, [email protected], C%B, B*D
    Conclusions: – 1) C%D 2) [email protected]
    a) Only conclusion one follows
    b) Only conclusion second follows
    c) Either conclusion one or two follows
    d) Neither conclusion one nor second follow
    e) Both conclusion one and two follows
    Answer – a) Only conclusion one follows
    Explanation :
    A>E<C>B=D (clearly C >D and No relation between B and A can be made)

  6. Which of the following expression is definitely true in the following expression?
     P>=A<E>=Q=R>S
    a) P>E
    b) E<R
    c) E>S
    d) A>S
    e) None of these
    Answer – c) E>S
    Explanation :
    Clearly E is greater than S in the above expression

  7. What should come in place of question mark so as to make the expression A>D and C>E always true?
    A = B>C ? D>=E<=F
    a) =
    b) >
    c) <
    d) <=
    e) both a and b
    Answer – b) >
    Explanation :
    A = B > C > D >=E <=F (both expression true)

  8. What should come in place of blank spaces to make A>C and C<D always true in the expression A_B_C_D.
    a) >=, >, =
    b) >=, <, =
    c) >=,>, <
    d) =, >=, =
    e) None of these
    Answer – c) >=,>, <
    Explanation :
    A >=B>C<D (A>C in all cases and similarly D>C in all cases)

  9. What should come in place of question mark in the given expression so as to make A>E always false?
    A >B ? E < C=D
    a) =
    b) >
    c) >=
    d) <
    e) can’t be determined
    Answer – e) can’t be determined
    Explanation :
    A>B<E<C=D (in this expression A> E is not false always that’s why can’t be determined is the answer). In all other cases A is greater than E

  10. Which among the following is true with respect to the given expression: –
    A>B=C<D>=E = G> H
    a) A>D
    b) B>D
    c) G>C
    d) D>H
    e) None of these
    Answer – d) D>H
    Explanation :
    D>=E = G> H directly follow

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts