Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Biology) !!!

  1. Pneumoconiosis is a disease of ……………..
    1.Lungs
    2.Heart
    3.Liver
    4.Brain
    5.None of these
    Answer – 1.Lungs
    Explanation :
    Pneumoconiosis afflicts the workers who work mainly in Coal mining Industry .It is a disease of the lungs due to inhalation of dust, characterized by inflammation, coughing, and fibrosis.

  2. Which one of the following is a good source of nutritional Calcium ?
    1.Milk
    2.Egg
    3.Ragi
    4.Rice
    5.None of these
    Answer – 3.Ragi
    Explanation :
    Ragi (Eleusine coracana) is a widely growing annual plant found most abundantly in Africa and Asia. It is a hardy crop that can grow in high altitudes and withstand harsh weather conditions. Karnataka is the largest producer of this crop in India

  3. In human beings, normally which one of the following parts does the sperm fertilize the ovum ?
    1.Upper part of Uterus
    2.Lower  part of Uterus
    3.Cervix
    4.Fallopian Tube
    5.None of these
    Answer – 4.Fallopian Tube
    Explanation :
    In human beings, normally Fallopian Tube does the sperm fertilize the ovum

  4. Which of the following belong to the genus Dalbergia ?
    1.Paddy
    2.Coffee
    3.Rosewood
    4.Tea
    5.None of these
    Answer – 3.Rosewood
    Explanation :
    All genuine rosewoods belong to the genus Dalbergia. The pre-eminentrosewood appreciated in the Western world is the wood of Dalbergia nigra which is now a CITES-listed endangered species. It is best known as Brazilian Rosewood, but also as Bahia rosewood.

  5. …………………… is another name of RDX
    1.Dextran
    2.Cyclomethane
    3.Hextran
    4.Cyanotran
    5.None of these
    Answer – 1.Dextran
    Explanation :
    Dextran(RDX) is a complex branched glucan composed of chains of varying lengths. It is used medicinally as an antithrombotic, to reduce blood viscosity, and as a volume expander in hypovolaemia

  6. Which types of light colours are strongly absorbed by plants ?
    1.Red and Yellow
    2.Green and Yellow
    3.Blue and Red
    4.Indigo and Red
    5.None of these
    Answer – 3.Blue and Red
    Explanation :
    Chlorophyll absorbs light most strongly in the blue portion of the electromagnetic spectrum,Absorbance spectra of free chlorophyll a (blue) and b (red) in a solvent.

  7. Which of the following is not an ape ?
    1.Bonobo
    2.Langur
    3.Gorilla
    4.Oranutan
    5.None of these
    Answer – 2.Langur
    Explanation :
    Apes are a branch of Old World tailless anthropoid catarrhine primates native to Africa and Southeast Asia.

  8. Which of the following is/are plant products ?
    1.Vanilla
    2.Chicory
    3.Camphor
    4.All of these
    5.Only 1 and 3
    Answer – 4.All of these
    Explanation :
    Vanilla,Chicory and Camphor are Plant products

  9. …………… has the highest energy
    1.Blue light
    2.Green light
    3.yellow light
    4.Red light
    5.None of these
    Answer – 1.Blue light
    Explanation :
    Blue light has more energy.because the wavelength of red light is more than blue light and you now that the wavelength has opposite relation with F(ferequency) and according to plank law we now that the energy of quantum is relation to it ferequency.wavelength=light velocity/f

  10. Ethanol as a viable bio-fuel can be obtained from …………….
    1.Corn
    2.Sugercane
    3.Maize
    4.Both 1 and 2
    5.Both 1 and 3
    Answer – 4.Both 1 and 2
    Explanation :
    100% ethanol fuel or a mix of Ethanol and gasoline (aka flex-fuel). It is commonly made from biomass such as corn or sugarcane.