Current Affairs PDF

Reasoning Questions : Coded Inequalities Set 10

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in coded Inequalities, which is common for all the  competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

P & Q – P is neither smaller than nor equal to Q
[email protected] – P is neither greater than nor equal to Q
P*Q – P is not smaller than Q
P$Q – P is not greater than Q
P%Q – P is neither greater than nor smaller than Q

  1. A*B, B&E, F&E, F*D
    Conclusion 1) A&E  2) A&D
    1) Only conclusion 1 follow
    2) Only conclusion 2 follow
    3) Either 1 or 2 follow
    4) Both follow
    5) Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 1) Only conclusion 1 follow
    Solution:
    A>=B>E<F>=D (A >E directly follow while A>D, not follow for all values of A,D)

  2. A%B, B&C, C*D, D$E
    Conclusion :1) A & C 2) B * D
    1) Only conclusion 1 follow
    2) Only conclusion 2 follow
    3) Either 1 or 2 follow
    4) Both follow
    5) Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 1) Only conclusion 1 follow
    Solution:
    A = B > C >=D<=E (A>C directly follows while B>=D doesn’t follow as B is always greater than D)

  3. A % B, C & B, C * D, [email protected]
    Conclusions :  1) C % D 2) C & D
    1) Only conclusion 1 follow
    2) Only conclusion 2 follow
    3) Either 1 or 2 follow
    4) Both follow
    5) Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 3) Either 1 or 2 follow
    Solution:
    A = B <C >=D>E (C>D and C=D)

  4. A&B, B @ C, C $ D, E &D
    Conclusion : 1) E&A 2) B*E
    1) Only conclusion 1 follow
    2) Only conclusion 2 follow
    3) Either 1 or 2 follow
    4) Both follow
    5) Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 5) Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Solution:
    A>B<C<=D<E
    (E>A doesn’t follow for all values of E,A and B>=E, both doesn’t follow for all values of E, B )

  5. A*B, B$C, C&D, D*E
    Conclusion:1) A&D 2) [email protected]
    1) Only conclusion 1 follow
    2) Only conclusion 2 follow
    3) Either 1 or 2 follow
    4) Both follow
    5) Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 2) Only conclusion 2 follow
    Solution:
    A>=B<=C>D>=E (A>D doesn’t follow for all value of A and D and E<C always follow)

  6. What should be placed in place of question mark in equation A >= B > E? F>=D to make A> D always true.
    1) >, <
    2) >, >=
    3) >, < =
    4) <, <=
    Answer – 2) >, >=
    Solution:
    A>=B>E>F>=D and A>=B>E>=F>=D
    (Both > and >= makes A>D true)

  7. What should be placed in place of question mark in equation K = M? N>=R>S to make K> N always false.
    1) =<,>
    2) <, =
    3) >, <
    4)>, <=
    Answer – 2) <, =
    Solution:
    K=M<N>=R>S and K=M=N>= R>S (In both cases K>N are always false

  8. Which of the following should be place in the blank spaces of the expression A_D_C_B_E from left to right in order to make A>D and C>E always true.
    1) >, <, >, >=
    2) >, >, >=, <
    3) >, >=, =, <
    4) >, =, <, =
    Answer – 1) >, <, >, >=
    Solution:
    A>D<C>B>=E
    (A>D and C>E always follow)

  9. Which of the following should be place in the blank space of the expression F _ P_U_M_C to make Expression F> M and U > C always false.
    1) <, =, =, <
    2) >, >, =, <=
    3) >=, =, =, >=
    4) >, >, =, =
    Answer – 1) <, =, =, <
    Solution:
    F<P=U=M<C
    (Both F>M and U >C doesn’t follow for all values of F,M and U,C )

  10. What should be placed in place of question mark in the expression P = Q <= R ? S >=T to make R>T always true.
    a) >
    b) =
    c) <=
    d) >=
    Answer – a) >
    Solution:
    P = Q <=R > S >= T (R>S>=T, so R>T directly follows )   

            

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.