Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Profit and Loss Set 9

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample inProfit and loss , which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams!!!

Questions Penned by Yogit

  1. Raman buys some apples at the rate of four for a rupee and same numbers of oranges at three for a rupee. To make a profit of 25%, Raman should sell a dozen for.  
    a) 3.75
    b) 4.3.75
    c) 5.75
    d) 6.75
    Answer – b) 4.375
    Solution:
    Let Raman buys ‘X’ apples at rate four for a rupee and ‘X’ apples at three for a rupee.
    So, cost price = X/4 + X/3
    CP = 6/4 + 6/3 = 3.5
    Now SP = (125/100)*3.5 = 4.375

  2. If selling price of 15 articles is equal to cost price of 20 articles then the percentage profit is.
    a) 50/3%
    b) 100/3%
    c) 200/3%
    d) 400/3%
    Answer – b) 100/3%
    Solution:
    CP of 15 articles = 15 (Take cp =1 re for each article). So, selling price = 20 (given)
    %profit = [(20 – 15)/15]*100 = 100/3%

  3. A man purchases some oranges at the rate of 25 for rupee 100 and same amount of oranges at the rate of 50 for rupees 100. He mixes them and sell at the rate of 25 for rupees 75. Find the profit/loss percentage.
    a) 4% loss
    b) 4% profit
    c) 5% loss
    d) No profit no loss
    Answer – d) No profit no loss
    Solution:
    Let man buys X unit of oranges at the rate of 25 for rupee 100 and X unit of oranges at the rate of 50 for rupee 100.
    CP = (100/25)* X + (100/50)*X = 6X
    SP = (75/25)*2X = 6X
    So, no profit no loss

  4. Priya bought 10 tables at the rate of 600 each. She spends 1600 rupees on transportation and 400 on packaging. At what price should priya sell a table to make a profit of 20%.
    a) 860
    b) 920
    c) 960
    d) 1020
    Answer – c) 960
    Solution:
    Total cost = 600*10 + 1600 + 400 = 8000 (For 10 tables)
    CP of one table = 8000/10 = 800.
    SP = 800*120/100 = 960

  5. What is difference between the selling price of an article costing 1000 rupees when a discount of 20% is given on the article and when two successive discounts of 10% is given on the article.
    a) 10
    b) 20
    c) 30
    d) 40
    Answer – a) 10
    Solution:
    (80/100)* 1000 = 800
    1000*(90/100)*(90/100) = 810.

  6. If an article is sold for 270 at a loss of 10% then, to make a profit of 15%, at what price article should be sold.
    a) 315
    b) 325
    c) 335
    d) 345
    Answer – d) 345
    Solution:
    270 = (90/100)*CP. So Cp = 300.
    So, SP = 300*(115/100) = 345

  7. The marked price of an article is 20% above the cost price. When the selling price of an article is increased by 30% the profit doubles. If the marked price of an article is 480, then original selling price is.
    a) 531.15
    b) 537.14
    c) 571.4
    d) 582.12
    Answer – c) 571.4
    Solution:
    Given MP = 120/100*CP. So, CP = 400.
    SP -400 = P (Profit)
    (130/100)*SP – 400 = 2P
    Solving both equation we get, SP = 4000/7 = 571.4

  8. A man sold an article at a loss of 15%. If he sold the article at 50 rupee more , he would have made a profit of 20%. Find the cost price of the article.
    a) 1000/3
    b) 1000/7
    c) 1000/9
    d) 1000/11
    Answer – b) 1000/7
    Solution:
    SP = (85/100)*CP
    SP + 50 = (120/100)*CP

  9. Find the selling price of an article if the shopkeeper offers two successive discount of 10% on marked price 400.
    a) 322
    b) 324
    c) 326
    d) 328
    Answer – b) 324
    Solution:
    400*(90/100)*(90/100) = 324

  10. A trader gains 10% while buying the goods and gains 20% while selling the goods. Find the gain percent of the trader.
    a) 30
    b) 31
    c) 32
    d) 34
    Answer – c) 32
    Solution:
    Traders gain 10% on buying means an article cost 110rs, he buy it for 100.
    Now he sell it for 20% profit means 110*(120/100) = 132.
    So gain% is 32.

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.