Current Affairs PDF

Reasoning Question: Mixed Questions Set 14

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Direction and Miscellaneous Question with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

Q (1-5)Study the given information and answer the following questions
@ – North
# – South
$ – East
% – West
& – Either 3 Km or 10 Km
© – Either 4 Km or 7 Km
For example: [email protected] means P is to the North of Q. P&Q means P is either at 3 Km or 10 Km from Q. [email protected]$Q means P is to the North-East of Q. [email protected]&Q means P is North of Q and in either 3 Km or 10 Km distance.
Directions:
Point A is 4 Km South to the point O.
I. A%&B
II. B©C
III. E#&D
IV. [email protected]
V. E%O
VI. C$&D
VIII. A#$D

  1. If Point X is placed 7 Km West of Point A. What is the distance between D and X?
    1. 2 Km
    2. 5 Km
    3. 7 Km
    4. 10 Km
    5. Cannot be determined
    Answer : 3.7 Km
    Explanation


  2. What is the distance between E and O?
    1. 3 Km
    2. 4 Km
    3. 7 Km
    4. 10 Km
    5. None
    Answer :3. 7 Km

  3. What is the distance between O and B?
    1. 5 Km
    2. √29 Km
    3. 6 Km
    4. 9 Km
    5. 10 Km
    Answer : 1. 5 Km

  4. Which of the following is true?
    1. E#$A
    2. [email protected]$A
    3. [email protected]%A
    4. E#%A
    5. None
    Answer : 2. [email protected]$A

  5. Y is a point such that [email protected]©O then C will be?
    1. North West of Y
    2. North East of Y
    3. South West of Y
    4. South East of Y
    5. Cannot be determined
    Answer : 4. South East of Y

Q (6-10). Study the given information and answer the following questions.
If all the Vowels in the alphabets are excluded and rest of Consonants as coded as follows i.e., B as 1, C as 2, D as 3…… upto K as 8. Then from L as 1, M as 2,…. upto T as 8. Again V as 1, …… upto Z.
Conditions:
(i). If the word begins with Consonant and ends with Vowel then 3rd letter of the word will be coded as ‘&’
(ii). If the word begins with Vowel and ends with consonant then code of all the consonants are to be changed to next digit of higher value
(iii). If more than two Vowels are there in the word then first two Vowels are coded as ‘e’
(iv). If two same vowels (or) consonants follow one another then both are coded as ‘**’

  1. What is the code for the ‘tummy big roll’?
    1. 8u**4 2i5 60**
    2. 8u**4 1i5 6o**
    3. 7u**3 1i5 6o**
    4. 8u223 1i5 6o**
    5. None
    Answer : 2. 8u**4 1i5 6o**
    Explanation :
    L-1, M-2, N-3, P-4, Q-5, R-6, S-7, T-8
    V-1, W-2, X-3, Y-4, Z-5

  2. What is the code for the word ‘adventure’?
    1. a31e38u6e
    2. e31e38e6e
    3. e31e38u6e
    4. e21e38u6e
    5. None
    Answer : 3. e31e38u6e

  3. What is the code for the ‘force upon’?
    1. 4o62e u5o4
    2. 40&2e u5o4
    3. 4o&2e u4o3
    4. 4o&2e u5o4
    5. None
    Answer – 4. 4o&2e u5o4

  4. What is the code for the word ‘surveillance’?
    1. 7e&1ei**a33e
    2. 7u&1ei**a33e
    3. 7e61ei**a33e
    4. 7e&1ei11a33e
    5. None
    Answer – 1. 7e&1ei**a33e

  5. What is the code for the word ‘emulsion’?
    1. e3u28io4
    2. e3e28i04
    3. e3e28io4
    4. e2e17io3
    5. None
    Answer :
    3. e3e28io4