Welcome to Online Quant Test in AffairsCloud.com. We are starting Railway RRB 2016 and we are creating sample questions in Quant section, type of which will be asked in Railway RRB 2016!!!

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Categories

Quantitative Aptitude0%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Answered

Review

Question 1 of 10

1. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A can complete 3/5th of a piece of work in 12 days and B can complete 2/3rd of the same work in 20 days. If both A and B work together, they can do 1/6th of that work in how many days?

Correct

Explanation:
A can do 3/5th of the work in 12 days, so whole work in 5/3 * 12 = 20 days.
B can do 2/3th of the work in 20 days, so whole work in 3/2 * 20 = 30 days.
A and B together can complete whole work in 20*30/(20+30) = 12 days.
So 1/6th work in 1/6 * 12 = 2 days

Incorrect

Explanation:
A can do 3/5th of the work in 12 days, so whole work in 5/3 * 12 = 20 days.
B can do 2/3th of the work in 20 days, so whole work in 3/2 * 20 = 30 days.
A and B together can complete whole work in 20*30/(20+30) = 12 days.
So 1/6th work in 1/6 * 12 = 2 days

Question 2 of 10

2. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A person invested Rs 1,600 with rate of interest at 10% pa. Find the total interest earned at the end of two years if for the first year the interest was compounded half yearly and for the second year it was compounded yearly?

Correct

Explanation:
For 1st year – time = 2, r% = 10/2 = 5%.
So Amount after 1st year = 1,600 [(1+5/100)]^{2} = Rs 1764
Amount after 2nd year = 1,764 [(1+10/100)]^{1} = Rs 1940.4
So CI = 1940.0 – 1600

Incorrect

Explanation:
For 1st year – time = 2, r% = 10/2 = 5%.
So Amount after 1st year = 1,600 [(1+5/100)]^{2} = Rs 1764
Amount after 2nd year = 1,764 [(1+10/100)]^{1} = Rs 1940.4
So CI = 1940.0 – 1600

Question 3 of 10

3. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A and B started a business by investing Rs 1200 and Rs 1500 respectively. After 4 months, A added Rs 200 an B added Rs 100 to their investments for 8 and 6 months respectively. After a year from the start of business, they got a total profit of Rs 11,850. What is the share of A in the profit?

Correct

Explanation:
A : B
1200*4 + 1400*8 : 1500*4 + 1600*6
12*4 + 14*8 : 15*4 + 16*6
12 + 14*2 : 15 + 8*3
40 : 39
So A got 40/79 * 11850 = 6000

Incorrect

Explanation:
A : B
1200*4 + 1400*8 : 1500*4 + 1600*6
12*4 + 14*8 : 15*4 + 16*6
12 + 14*2 : 15 + 8*3
40 : 39
So A got 40/79 * 11850 = 6000

Question 4 of 10

4. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The amount that A and B earns is in the ratio 6 : 5. After a year there is an equal percentage increase in their incomes and the difference in their incomes become Rs 14300. If difference in the old income of A and new income of B is Rs 6500, what is the % increase in incomes?

Correct

Explanation:
6x and 5x
Suppose, y% increased
So (100+y)/100 * 6x – (100+y)/100 *5x = 14300
This gives (100+y)*x = 14,30,000
Now also given
6x – [(100+y)/100 * 5x] = 6500
Solve, x(20-y) = 1,30,000
Divide both equations
(100+y)/(20-y) = 11
Solve, y = 10

Incorrect

Explanation:
6x and 5x
Suppose, y% increased
So (100+y)/100 * 6x – (100+y)/100 *5x = 14300
This gives (100+y)*x = 14,30,000
Now also given
6x – [(100+y)/100 * 5x] = 6500
Solve, x(20-y) = 1,30,000
Divide both equations
(100+y)/(20-y) = 11
Solve, y = 10

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

There is a loss of 10% on an article when it is sold at 3/5 of its Marked Price. How much percent less is Cost Price than Marked Price?

Correct

Explanation:
Let MP = x
Then SP = 3/5 * x = 3x/5
Loss is 10%, so CP = [100/(100-10)] * 3x/5 = 2x/3
So required % = [(x – 2x/3)/(x)] * 100

Incorrect

Explanation:
Let MP = x
Then SP = 3/5 * x = 3x/5
Loss is 10%, so CP = [100/(100-10)] * 3x/5 = 2x/3
So required % = [(x – 2x/3)/(x)] * 100

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The sum of the ages of A and B is 45 yrs. Also 4 yrs ago, the B’s age was 11 less than twice the age of A that time. What is the present age of the A?

Correct

Explanation:
A+B = 45
(B-4) = 2(A-4) – 11
Solve both equations, A = 20

Incorrect

Explanation:
A+B = 45
(B-4) = 2(A-4) – 11
Solve both equations, A = 20

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A sum became thrice when invested for 4 years at simple interest, how many times will it become in 7 years?

Correct

Explanation:
Amount is thrice of principal, so interest is 2P
So 2P = P*r*4/100
Solve, r = 50%
So in 7 yrs interest = P*50*7/100 = 3.5P, so amount = P+ 3.5P = 4.5P

Incorrect

Explanation:
Amount is thrice of principal, so interest is 2P
So 2P = P*r*4/100
Solve, r = 50%
So in 7 yrs interest = P*50*7/100 = 3.5P, so amount = P+ 3.5P = 4.5P

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Distance between point P and Q is 240 km. A train starts from point P at 6:00 AM with 60 km/hr towards Q. Another train starts from point Q towards P at 7:00 AM with 30 km/kr. At what time the trains will meet?

Correct

Explanation:
When 2nd train starts i.e. at 7 AM (1 hr after 6 AM), distance covered by first train is 60 km (i.e. in 1 hr).
Now 2nd train also starts and distance between them is now (240-60) = 180 km
Both coming in opposite direction, so relative speed = (60+30) = 90 km/hr
So time = 7:00 AM + (180/90) = 7:00 AM +2 hrs = 9:00 AM

Incorrect

Explanation:
When 2nd train starts i.e. at 7 AM (1 hr after 6 AM), distance covered by first train is 60 km (i.e. in 1 hr).
Now 2nd train also starts and distance between them is now (240-60) = 180 km
Both coming in opposite direction, so relative speed = (60+30) = 90 km/hr
So time = 7:00 AM + (180/90) = 7:00 AM +2 hrs = 9:00 AM

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

How many 4 letter words starting with vowel can be formed by the letters of word ACTIVE such that no letter repeats?

Correct

Explanation:
There are 3 vowels, so we gave 3 choices for the first letter
There are total 6 letters in ACTIVE, and one of them has occupied first place, so 5 choices for second, 4 choices for third, and 3 choices for fourth
So 3*5*4*3 = 180

Incorrect

Explanation:
There are 3 vowels, so we gave 3 choices for the first letter
There are total 6 letters in ACTIVE, and one of them has occupied first place, so 5 choices for second, 4 choices for third, and 3 choices for fourth
So 3*5*4*3 = 180

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Which is the least fraction out of 2/5, 4/7, 3/8 and 1/4?

Correct

Explanation:
Do by finding their decimal values
OR
Compare each
First – 2/5 and 4/7
2*7 = 14 and 4*5 = 20
So 2/5 is small than 4/7
Next – 2/5 and 3/8
2*8 = 16 and 3*5 = 15
So 3/8 is small than 2/5
Next – 3/8 and 1/4
3*4 = 14 and 1*8 = 8
So 1/4 is smallest

Incorrect

Explanation:
Do by finding their decimal values
OR
Compare each
First – 2/5 and 4/7
2*7 = 14 and 4*5 = 20
So 2/5 is small than 4/7
Next – 2/5 and 3/8
2*8 = 16 and 3*5 = 15
So 3/8 is small than 2/5
Next – 3/8 and 1/4
3*4 = 14 and 1*8 = 8
So 1/4 is smallest