Current Affairs PDF Sales

Quants Questions : Profit and Loss Set 4

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Profit and loss , which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

  1. The marked price of a sofa is 11,500 . The shopkeeper sold it by allowing 18% discount on the market price and earned 15% profit. What is the cost price of the sofa ?
    A)8000
    B)8100
    C)8200
    D)8400
    Answer – C) 8200
    Explanation :
    11500×(82/100)×(100/115) = 8200

  2. The ratio of the cost price to the marked  price of the furniture is 3:5 and ratio of percentage profit to the percentage discount is 5:3.What is the discount percentage ?
    A)3.33
    B)6.66
    C)15.15
    D)9.99
    Answer – D) 9.99
    Explanation :
    CP:MP = 3: 5
    P:D = 5:3
    Let CP = 300; MP = 500
    (5X/100)×300 + (3X/100)×500 = 100
    15X+15X = 100
    X=(100/30) = 3.33
    Discount = 3×3.33 = 9.99

  3. A shopkeeper expect the gain of 19% on his cost price.If in a week his sale was of Rs.462 , What was his profit ?
    A)73
    B)73.77
    C)73.50
    D)74
    Answer – B)73.77
    Explanation :
    CP=(100/119)×462 = 388. 23
    P = 462 – 388.23 = 73.77

  4. Prakash  bought a bike at 20% discount on its original price.He sold it with 30% increase on the price he bought it.The new sale price is by what percent more than the original price ?
    A)4%
    B)5%
    C)10%
    D)22%
    Answer – A) 4%
    Explanation :
    Let original price = Rs.100
    20% discount = Rs.20
    CP = 80
    SP = (130/100)×80 = 104
    Percentage = (104 – 100 )% = 4%

  5. Shopkeeper marked the selling price of an article at 12% above the cost price . At the time of selling , he allow certain discount and suffer a loss of 2%.Find the discount percentage
    A)12%
    B)12.25%
    C)12.5%
    D)13%
    Answer -C) 12.5%
    Explanation :
    Let CP = 100
    MP = 112
    SP = 98
    Discount percentage = ([112 – 98]/112)×100 = (14/112)×100 = 12.5%

  6. A Grinder is listed at Rs.1200 and a discount of 25%is offered  on the list price. What additional discount must be offered to the customer to bring the net price to Rs. 990.
    A)10%
    B)12%
    C)15%
    D)20%
    Answer – A) 10%
    Explanation :
    SP after 1st discount = [(75/100)×1200] = Rs.900
    Net SP = Rs.990
    Discount on Rs.900 = 990 – 900 = Rs.90
    Required discount = [(90/900)×100] = 10%

  7. A sales man sells 2 watches for Rs.460 each.On one he gets 15% profit and on the other 15% loss.His profit or loss in the entire transaction was
    A)2(4/6)%
    B)2(1/4)%
    C)2(3/4)%
    D)2(7/4)%
    Answer – B) 2(1/4)%
    Explanation :Loss = (15/10)^2 = 225/100 = 9/4 = 2(1/4)%

  8. A shopkeeper takes 12% profit on his goods.He lost 22% goods during theft.His loss percentage is
    A)12.56
    B)12.55
    C)12.64
    D)12.60
    Answer – C) 12.64
    Explanation :
    Let no of goods = 100
    CP of each item Rs.1 then total cost = Rs.100
    No of item theft = 22
    Remaining item = 78
    Profit 12%, SP = 1.12 each item
    Total sale = 78 ×1.12 = 87.36
    Loss = 100 – 87.36 = 12.64

  9. The difference the cost price and selling price of the book is Rs.260 .If the profit is  25%, then the selling price is
    A)1100
    B)1200
    C)1250
    D)1300
    Answer -D) 1300
    Explanation :
    SP = 125% of Rs.x = (x×125/100) = 5x/4
    (5x/4) – x = 260
    X = (260 × 4) = 1040
    SP = (1040×5)/4 = 1300

  10. The  CP of 18 articles is equal to SP 15 articles .Find the gain or loss
    A)15%
    B)18%
    C)20%
    D)22%
    Answer – C) 20%
    Explanation :
    CP of each article = Rs.1
    CP of 18 articles = Rs.18
    SP of 15 articles = Rs. 18
    Gain = (3/15) × 100 = 20%