Current Affairs PDF Sales

Quants Questions: Averages Set 5

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Averages, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. If a man spends 1000rs for the first five months, 2000rs for the next four months and 3000rs for the next 3 months and he saves 2000rs in the whole year then his average monthly salary will be ?
    a) 1000
    b) 2000
    c) 3000
    d) 4000
    Answer – b) 2000
    Explanation :
    1000*5 + 2000*4 + 3000*3 + 2000 = 24000
    24000/12 = 2000

  2. In a family of 6 members, the average age of the family at present is 25 while the age of the youngest member in the family is 5yrs, so what will be the average  age of the family at  the time of his birth ?
    a) 21
    b) 22
    c) 23
    d) 24
    Answer – d) 24
    Explanation :
    sum of ages = 25*6 = 150
    At the time of birth, i.e 5 years back, so (150-6*5)/5 = 24

  3. The average temperature for the the first 5 month of the year is 40’c and the average temperature from second to sixth month is 42’c and the ratio b/w the temperature of 1st day and the 6th day  is 3:4, find the temperature of the sixth day ?
    a) 30
    b) 40
    c) 45
    d) 50
    Answer – b) 40
    Explanation :
    1,2,3,4,5 = 200
    2,3,4,5,6 = 210
    4x – 3x = 10, so temp on sixth day = 40

  4. The average age of A and B 10 years ago was 20. The average age of A, B and C today is 30, so what will be the age of C after 5 years.
    a) 25
    b) 35
    c) 45
    d) 50
    Answer – b) 35
    Explanation :
    A+B  = 60.
    A,B,C = 90
    so Age of C = 30+5 = 35

  5. The average age of 5 children of a family is 10 years but if we include the age of father and mother then the average age becomes 22 years. It is given that father age is 6 years more than the mother so what will be the age of mother at present.
    a) 47
    b) 48
    c) 49
    d) 50
    Answer – c) 49
    Explanation :
    sum of age of children = 50
    50 + M+ F = 22*7 = 154.
    M+F = 104 and F= M+6 . So, M = 49

  6. The batting average of a batsman for 20 innings is 35 and the difference b/w the runs of best inning and worst inning is 50. If these two innings are not included the average becomes 32 for 18 innings. The best score of the batsman is.
    a) 91
    b) 77
    c) 87
    d) 82
    Answer – c) 87
    Explanation :
    35*20 = 700.
    Best(B) – Worst(W) = 50
    700 – B – H = 18*32= 576. B+H = 124 and B-H = 50. So B =87

  7. The average age of a class of 20 students is 12 years. Out of which one student whose age is 10 year left the class and two new boys entered the class. The average of the class remains the same and the difference between the ages of new boys is 4 year. What will be the age of younger one .
    a) 8
    b) 9
    c) 10
    d) 11
    Answer – b) 9
    Explanation :
    240 – 10 + a+ b = 21 * 12
    a+ b =22, a-b = 4. So, b= 9

  8. The average marks secured by 15 students are 70 and later it was found that one entry is wrong and 65 is written instead of 45. Find out he corrected average.
    a) 67.66
    b) 68.66
    c) 69.66
    d) 70
    Answer –b) 68.66
    Explanation : (15*70-65+45)/15

  9. The average salary of all the workers in factory is 7000. The average salary of 9 mechanic is 5000 and for the rest of the workers it 4000. Find the total number of workers in the factory.
    a) 10
    b) 11
    c) 12
    d) 13
    Answer – c) 12
    Explanation :
    Total workers T, so 7000*T = 9*5000 + (T-9)*4000.
    T = 3 so 3+9 =12

  10. The average age of a couple at the time of marriage was 20 years. After 8 years of marriage they have a baby of 4 years old. Calculate the average age of the family when the baby was born.
    a) 16
    b) 15
    C) 17
    d) 18
    Answer – a) 16
    Explanation :
    At the time of marriage H+W = 40. So when baby was means means after 4 years from their marriage
    so (40+4+4)/3 = 16

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.