**Hello Aspirants.**

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in **Averages,** which is common for all the SBI,IBPS, RRB exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

**The average monthly expenditure of Mr.Ravi’s family for the first three months is Rs 2,750, for the next three months is Rs 2,940 and for the last three months Rs 3,150. If his family saves Rs 4980 for nine months, find the average monthly income of the family for the 9 months?**

A. Rs. 3800

B. Rs. 3500

C. Rs. 3400

D. Rs. 4200

E. Rs. 4500

Answer –**B. Rs. 3500**

**Explanation :**

Average monthly expenditure for 3 months = Rs. 2750

Total expenditure for 3 months = Rs 2750 x 3 = Rs. 8250

Average monthly expenditure for 3 months = Rs. 2940

Total expenditure for 3 months = Rs 2940 x 3 = Rs. 8820

Average monthly expenditure for 3 months = Rs. 3150

Total expenditure for 3 months = Rs 3150 x 3 = Rs. 9450

Total savings for 9 months = 4980

Average monthly income for 9 months = (8250 + 8820 + 9450 + 4980)/9 = 3500

**The average age of a family of 8 members is 24 years. If the age of the youngest member be 6 years, the average age of the family at the birth of the youngest member was?**

A. 23.42 years

B. 21.42 years

C. 27.42 years

D. 26.42 years

E. 24.42 years

Answer –**B. 21.42 years**

**Explanation:**

Total present age of the family (8*24) = 192 years

Total age of the family 6 years ago = (192 – 6*7) = 150 years

At that time, Total members in the family = 7

Therefore Average age at that time = 150/7 = 21.42 years**Mr. Ravi’sÂ family hasÂ 10 males and a few females, the average monthly consumption of riceÂ per head is 8 kg. If the average monthly consumption of rice per head be 10 kg in the case of males and 6 kg in the case of females, find the number of females in Ravi’sÂ family?**

A.Â 2

B.Â 4

C.Â 6

D.Â 10

E.Â 8

Answer –**D.Â 10**

**Explanation:**

Let number of femalesÂ be x.

(10*10+x*6)/(10+x) = 8

=> x = 10**In a famous hotel theÂ rooms wereÂ numbered from 201 to 230, each room gives an earning of Rs. 5000 for the first fifteen days of a month and for the latter half, Rs. 3000 per room. Find the average incomeÂ per room per day over the month. (September)?**

A.Â 2000

B. 3000

C.Â 4000

D.Â 5000

E.Â 3500

Answer –**C.Â 4000**

**Explanation:**

TotalÂ number of rooms = 29

Average =Â [(5000 * 30 * 15) + (3000 * 30 * 15)]/(30*30)

Average earning per room = 4000Â**In a famous hotel, the rooms are numbered from 101 to 130 on the first floor, 201 to 220 on the second floor and 301 to 330 on the third floor. In the month of September, the room occupancy was 50% on the first floor, 80% on the second floor and 40% on the third floor. If it is also known that the room charges are Rs 200, Rs. 250 and Rs. 300 on each of the floors respectively, then find the average income per room in the hotel for the month of September?**

A. Rs. 123.75

B. Rs. 132.50

C. Rs. 128.50

D. Rs. 143.50

E. Rs. 223.75

Answer –**B. Rs. 132.50**

**Explanation:**

Total number of rooms in first, second and third floorÂ =Â 30, 20, 30

Occupied rooms in first, second and third floor =Â 15, 16, 12

AverageÂ income = (15 * 200 + 16 * 250 + 12 * 300)/Â 80 = Rs. 132.5**There were 46 students in a Boys hostel. Due to the admission of eight new students the expenses of the hostel mess were increased by Rs.42 per day while the average expenditure per head diminished by Rs 1. What was the original expenditure of the hostel mess?**

A. Rs.562

B. Rs.542

C. Rs.532

D. Rs.452

E. Rs.552

Answer –**E. Rs.552**

**Explanation:**

54*(xâˆ’1)âˆ’46*x = 42

8x = 96

x = 12

Original total expenditure:

46*x = 46*12 = Rs.552**The average salary of the entire staff in a office is Rs 250 per month. The average salary of officers is Rs 520 and that of non-officers is Rs. 200. If the number of officers is 15, then find the number of nonâ€“officers in the office**

A.823

B. 81

C. 87

D. 56

E. 62

Answer –**B. 81**

**Explanation:**

Let the required number of nonâ€“officers = x

200x + 520 x 15 = 250 ( 15 + x )

250x â€“ 200x = 520 * 15 – 250 x 15

50x =Â 4050

x = 81**Mr.Suresh’s average monthly expenditure for the first four months of the year was Rs.260 For the next five months,the average monthly expenditure was Rs.40 more than what it was during the first four months. If he spent Rs.560 in all during the remaining three months of the year, Find what percentage of his annual income of Rs.5000 did he save in the year?**

A. 42%

B. 48%

C. 38%

D. 24%

E. 28%

Answer –**C. 38%**

**Explanation:**

Suresh’s average monthly expenditure for the first four months of the year = Rs.260.

260 * 4 = Rs. 1040

For the next five months,the average monthly expenditure was Rs.40 more than what it was during the first four months. He spent 260 + 40 for one month

In 5 months he spent 300 * 5 = 1500

He spent Rs.560 in all during the remaining three months of the year.

Total expenditure = 1040 + 1500 + 560 = 3100

Savings = 5000-3100 = 1900

% savings = 1900/5000 * 100 = 38%**The average age of a group of persons going for tour to Shimla is 22 years. 25 new persons with an average age of 10 years join the group and their average age becomes 12 years. The number of persons initially going for tour is?**

A. 10

B. 8

C. 7

D. 5

E. 4

Answer –**D. 5**

**Explanation:**

Initial number of persons = x

= 22x + 25 * 10 – 12(x + 25)

= 22x + 250 – 12x – 300

10x = 50

x = 5**In English exam, the average of Class “A” was found to be “x” marks. After deducting a computational error, the average marks of 100 candidates got reduced from 74 to 54. The average thus came down by 25 marks. The total numbers of candidates who took the English exam were?**

A. 50

B. 20

C. 80

D. 70

E. 60

Answer –**C. 80**

**Explanation:**

(74 – 54) * 100 = 25 * x

x = 20 * 100 / 25 = 80

**AffairsCloud Recommends Oliveboard Mock Test**

**AffairsCloud Ebook - Support Us to Grow**

**Govt Jobs by Category**

**Bank Jobs Notification**