Hello Aspirants. Welcome to Online Quants Section in AffairsCloud.com.We are Starting Stratus –IBPS Clerk course 2016 and we are creating question sample in Quatitative Aptitude section, Which will be asked in IBPS Main Prelims Exam.

What was the difference between the speed of Vehicle C on Day 2 and the speed of Vehicle B on the same day?

Correct

EXPLANATION

Speed of C on day 2= 810/15 = 54 km/h
Speed of B on day 2 = 702/18 = 39 km/h
Difference = 54 – 39 = 15 km/h

Incorrect

EXPLANATION

Speed of C on day 2= 810/15 = 54 km/h
Speed of B on day 2 = 702/18 = 39 km/h
Difference = 54 – 39 = 15 km/h

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Which of the following vehicles travelled at the same speed on both the days?

Correct

EXPLANATION

The speed of vehicle C on both the days is 54 km/h.

Incorrect

EXPLANATION

The speed of vehicle C on both the days is 54 km/h.

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The ratio of the number of boys and girls in a school is 2:3. If 30% of the boys and 40% of the girls are scholarship holders, the percentage of the students who are not scholarship holders is

Correct

Explanation:
Consider Total no of students = 100
Ratio is 2:3 i.e Boys=40 and Girls=60
30% of boys who get scholarship = 40*30/100=12%
40% of girls who get scholarship = 60*40/100 =24%
Therefore % of students who do not get scholarship =100-(12+24) = 64%

Incorrect

Explanation:
Consider Total no of students = 100
Ratio is 2:3 i.e Boys=40 and Girls=60
30% of boys who get scholarship = 40*30/100=12%
40% of girls who get scholarship = 60*40/100 =24%
Therefore % of students who do not get scholarship =100-(12+24) = 64%

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Mithran lends Rs 40,000 of two of his friends. He gives Rs 20,000 to the first at 5% p.a. simple interest. He wants to make a profit of 10% on the whole. The simple interest rate at which he should lend the remaining sum of money to the second friend is

Correct

Explanation:
S.I. on Rs 20000
=(20000×5×1)/100 = Rs. 1000
Profit to made on Rs 40000
= 40000×10/100=Rs 4000
S.I.on Rs.20000 = 4000-1000 = Rs.3000
Rate=(S.I.* 100)/(P * T)=(3000×100)/20000
=15% per annum

Incorrect

Explanation:
S.I. on Rs 20000
=(20000×5×1)/100 = Rs. 1000
Profit to made on Rs 40000
= 40000×10/100=Rs 4000
S.I.on Rs.20000 = 4000-1000 = Rs.3000
Rate=(S.I.* 100)/(P * T)=(3000×100)/20000
=15% per annum

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Two places are A and B are 150 kms from each other. A train leaves from A for B at the same time another train leaves B for A. The two trains meet at the end of 5 hours. If the train travelling from A to B travels 10km/hr faster than the other. Find the speed of the faster train?

Correct

Explanation:
Let Speed of trains = S and S + 10 km/hr.
At some X distance from A both train will meet.
So, 5 = X/(S +10) ; 5 = (150 – P)/s
Solve both equation, we get S = 10 so faster train speed is 20 km/hr

Incorrect

Explanation:
Let Speed of trains = S and S + 10 km/hr.
At some X distance from A both train will meet.
So, 5 = X/(S +10) ; 5 = (150 – P)/s
Solve both equation, we get S = 10 so faster train speed is 20 km/hr

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The difference between two numbers is 1739. The quotient and remainder are respectively 15 and 3 when the larger number is divided by the smaller one. What is the largest number?

Correct

Explanation:
Smaller no = x, then larger = x+1739
Now x+1739 = 15x + 3
Solve, x = 124
So larger no is = 124+1739 = 1863

Incorrect

Explanation:
Smaller no = x, then larger = x+1739
Now x+1739 = 15x + 3
Solve, x = 124
So larger no is = 124+1739 = 1863

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The average value of property of Arun, Pradeep and Anu is Rs.150cr.The Property of Arun is 20cr greater than the property value of Pradeep and Anu property value is 50cr greater than the Arun property value. The value of property of Anu is

Correct

Explanation :
Property value of Pradeep = x
450 = x+20+x+x+70
360 = 3x
x=120
X=120
Anu = 70+120 = 190cr

Incorrect

Explanation :
Property value of Pradeep = x
450 = x+20+x+x+70
360 = 3x
x=120
X=120
Anu = 70+120 = 190cr