Current Affairs PDF Sales

Quants Questions : Number Series Set 4

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series, which is common for all the IBPS,SBI,SSC CGL,FCI Exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Find the next number in the following series

  1. 76 , 43 , 13 ,………
    1.3
    2.4
    3.11
    4.6
    5.None
    Answer – 2 . 4
    Explanation – (7×6)+1=43 ; (1×3)+1=4

  2. 6 , 7 , 16 , 51 ,…………..
    1.258
    2.254
    3.208
    4.234
    5.None
    Answer3. 208
    Explanation –  (6×1)+1=7;(7×2)+2=16;……………..(51×4)+4=208

  3. 2 , 30 , 130 , 350 ,………….
    1.738
    2.783
    3.638
    4.530
    5.None
    Answer2. 738
    Explanation –  ( 1^3)+1=2; (3^3)+3=30……….(9^3)+9=738

  4. 3 , 10 , 20 , 27 , 54 , 61,…….
    1.68
    2.122
    3.105
    4.72
    5.None
    Answer2. 122
    Explanation –  3+7=10;10+10=20……..54+7=61;61+61=122

  5. 11 , 13 , 24 , 37 ,  61 ,……….
    1.73
    2.87
    3.98
    4.108
    5.None
    Answer3. 98
    Explanation – 11+13=24;13+24=37…………61+37=98

  6. 960 , 240 , 480 , 120 , 240 ,…………..
    1.80
    2.120
    3.60
    4.480
    5.None
    Answer3. 60
    Explanation –  960/4=240×2=480………..240/4=60

  7. 0 , 6 , 24 , 60 , 120 , 210,…………
    1.240
    2.336
    3.290
    4.336
    5.None
    Answer2. 336
    Explanation – (1^3) – 1=0; (2^3)-2=6…….(7^3)-7=336

  8. 21 , 25 , 41 , 77 ,…………..
    1.114
    2.174
    3.124
    4.141
    5.None
    Answer4. 141
    Explanation – 21+2^2=25; 25+4^2=41; ………..77+8^2=141

  9. 5 , 9 , 16 , 29 , 54 ,………….
    1.93
    2.103
    3.105
    4.121
    5.None
    Answer – 2. 103
    Explanation – (5×2)-1=9; (9×2)-2=16; ……….(54×2)-5=103

  10. 65 , 77 , 53 , 89 , 41,…………
    1.105
    2.148
    3.203
    4.101
    5.None
    Answer4.101
    Explanation – 65+12=77; 77-24=53;……….41+60=101