Current Affairs PDF Sales

Quantitative Aptitude Questions for IBPS/RRB Exam Set – 7

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From all topics ,  which are Important for upcoming IBPS and RRB exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

  1. The ratio of salary of A and B one year ago was 3:5 The ratio of their individual salaries of last year and present year are 2:3 and 4:5 respectively. If the total of their present  salary is 12900 find A present salary?
    A)1200
    B)2200
    C)1400
    D)5400
    Answer – D) 5400
    Explanation : A new + b new=12900
    B new=5/4 bold
    B old=5/3A old
    A old=2/3A new
    A new(1+50/36)=12900
    A new= 12900*36/86=5400

  2. In two mixture the ratio of gold and silver are 2:3 and 5:8 . If 10 kg of first and 26 kg of 2nd mixture are mixed then find the ratio of  gold and silver in new mixture?
    A)11/7
    B)7/11
    C)7/5
    D)7/2
    Answer – B) 7/11
    Explanation :
    (2/5*10+5/13*26 )
    ———————   =  7/11
    (3/5*10+8/13*26)

  3. In a wildlife sanctuary cows are more than horse but less than wolves the no. of wolves are equal to hens. The no. of hens are 1/3 the number of deer and rabbit are the highest in number  what is the ratio of wolves and deer?
    A)1/6
    B)1/5
    C)1/4
    D)1/3
    Answer – D) 1/3

  4. A and B can do a piece of work in 6days B and C in 5 days   C and A in 10 days how long will they all work separately  ?
    A)15,15/2,15
    B)30,15,15/2
    C)30,15/2,15
    D)15/2, 15, 30
    Answer – C) 30, 15/2, 15
    Explanation :
    lcm of 6,5,10 is 30
    A alone =   2/(1/6+1/10-1/5)=30days
    B alone=2/(1/5+1/6-1/10)=15/2days
    C alone=2/(1/5+1/10-1/6)=15days

  5. In how many ways a person can select one or more of the given 7 cars from a showroom?
    A)126
    B)127
    C)128
    D)129
    Answer – B) 127
    Explanation :27-1=127

  6. Two trains of 150m each first crosses each other in opposite direction in 10sec. and when they are in same direction  they took 20 sec to do so . Find  the speed of fast and slow train?
    A) 7.5m/s , 22.5m
    B) 5.7m/s , 22.5m
    C) 7.5m/s , 25.2m
    D) 7.2m/s , 22.2m
    Answer – A) 7.5m/s , 22.5m/p
    Explanation :
    150{1/10-1/20}=7.5m/sec
    150{1/10+1/20}=22.5m/sec

  7. A can cultivate 1/5th of a ground  3 days and B can cultivate 1/3rd of the same ground in 10 days . A  and B work together can cultivate 8/5th of the field in?
    A)15
    B)10
    C)16
    D)12
    Answer – C) 16 days
    Explanation :
    A’s one day work=1/5*1/3=1/15
    B’s=1/30
    A+B=1/10
    8/5th can be done in (8/5)*10=16days

  8. Two pipes A and B can fill a tank in 20 and 60 hr respectively. both  the pipes are opened to fill the tank but when the tank was 2/3rd full a leak develop in the tank through which 1/4th water supplied by both pipes goes out. Find the total time taken to fill the tank.
    A)14 (2/3)
    B)16(3/2)
    C)14(3/2)
    D)16(2/3)
    Answer – D) 16 (2/3)
    Explanation :
    Time taken to full 2/3rd= 2/3{20*60/20+60}= 10hr
    Time taken to fill 1/3rd=5hr
    Now 1/4th water drain out .
    {1-1/4}=3/4 water supplied by A and B
    Actual  time to fill the remaining 1/3rd water=5*4/3=20/3hr
    Total time=10+20/3= 50/3=16 (2/3)

  9. Ruby invested an amount of Rs. 5,800 for 2 years. At what rate of compound  interest will she get an amount of Rs. 6394.5 at the end of two years?
    A)2%pa
    B)3%pa
    C)4%pa
    D)5%pa
    Answer – D) 5%pa

  10. 20x² – x – 12 = 0
    20y² + 27y + 9 = 0
    A)x > y
    B)x ≥  y
    C)x < y
    D)x ≤  y
    E)x = y or no relation
    Answer – E) x = y or no relation