Current Affairs PDF Sales

Quantitative Aptitude Questions for IBPS/RRB Exam Set – 6

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From all topics ,  which are Important for upcoming IBPS and RRB exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

  1. In a division a student made mistake took 54 as  a divisor instead of 45. His answer was  10 the correct answer is?
    A.20
    B.12
    C.15
    D.9
    Answer -B.12  
    Explanation :
    54×10=45 × X
    X = 540/45 = 12

  2. 17 , 67 , ? , 1501 ,9055
    A.238
    B.267
    C.293
    D.444
    Answer – C. 293
    Explanation :
    17×3+4^2 = 51+16 = 67
    67×4+5^2 = 268+25 = 293…..

  3. P and Q can do a work in 12 days and 16 days respectively. If they work on alternate days, beginning with Q, then in how many days the work be completed?(approx)
    A.14
    B.12
    C.13
    D.11
    Answer – A.14
    Explanation :
    2 days work Q and P = (1/12 + 1/16) = (12+16)/192
    = 7/48
    For 12 days = (6×7)/48 =7/8
    Remaining work = 1 – (7/8) = 1/8
    Q  1 day =16/8 = 2
    12+2 = 14

  4. In what proportion must  water be mixed with the chemical to gain 20% by selling price?
    A.1/2
    B.2/3
    C.4/5
    D.1/5
    Answer – D. 1/5
    Explanation :
    20% = 20/100=1/5

  5. 2y+2x =12 and x+y=5 find x- y?
    A.1
    B.3
    C.8
    D.4
    Answer – A.1
    Explanation :
    2 3 + 2 2  = 12
    Similarly 3-2 = 1

  6. (7171+3854+1195)÷(892+214+543)=?
    A.13
    B.18
    C.3
    D.7
    Answer – D. 7
    Explanation :
    12220÷1652 = 7.3 = 7

  7. A number is being divided by 2,3,7 leaves a remainder of 3,1,2 resp. find the remainder if same number is divided by 42?
    A.30
    B.18
    C.17
    D.20
    Answer – C. 17
    Explanation :
    2,3.7 are the factor of 42
    remainder=3+1*2+2*2*3
    =17

  8. 84%*150 – ?%*380=63
    A.10.98
    B.20.76
    C.12.65
    D.16.57
    Answer – D. 16.57
    Explanation :
    (84/100)150 – (?/100)380 = 63
    126 – (?/100)380 = 63
    -(?/100)380 = 63 – 126 = -63
    ? = (63×100)/380 = 16.57

  9. Due to bad road , the speed of a car is reduced by 12 km/hr and it now take 2.5 hr more to cover the same distance of 600 find time taken now?
    A.10
    B. 20
    C .30
    D .40
    Answer – A.10
    Explanation :
    600/t(t+2.5)=12/2.5
    Solve this t = 10

  10. A bag contain 6 red and 4 blue ball. 2 ball are drawn at random .Find the probability that are the same colour ?
    A.12/143
    B.20/145
    C.7/15
    D.30/143
    Answer – C. 7/15
    Explanation :
    6C2+4C=  [(6×5)/(1×2)] + [(4×3) / (1×2)]  = 15 + 6 = 21
    10C2  = 10×9 / 2×1 = 45
    [6C2+4C2] / 10C2 = 21/45 = 7/15