Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From all topics , which are Important for upcoming IBPS and RRB exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

**In what proportion must water be mixed with alcohol to gain 13 1/3% by selling it at cost price?**

A. 1 : 5

B. 2 : 15

C. 3: 10

D. 10 : 3

B. 2 : 15

Explanation:

Ratio:

13 1/3 : 100

40/3 : 100

40 : 300

2: 15**If 2 men or 4 boys can do a piece of work in 126 days, how long will 6 men and 9 boys take to do the same work?**

A. 12 days

B. 16 days

C. 20 days

D. 24 days

D. 24 days

Explanation:

126*2*4 / 2*9 + 4*6 = 24

**At simple interest, Rs 64 amounts to Rs 83.2 in 2 yrs, what will rs 86 amount to in 4 yrs?**

A. Rs 137.6

B. Rs 130

C. Rs 135.6

D. Rs 135.7

A. Rs 137.6

Explanation:

Rs 64 in 2 yrs give SI = 83.2–64 = Rs 19.2

Interest on Rs 86 for 4 yrs = 19.2 * [86/64] [4/2] = Rs 51.6

Amount on Rs 86 = 86+51.6 =137.6**8 men and 16 women do a work in 8 days, then in how many days 6 men and 12 women do the same work?**

A. 6 days

B. 10 days

C. 10 2/3 days

D. Cannot be determined

C. 10 2/3 days

Explanation:

In this 8 : 16 is same as 6 : 12

So we can use as:

8m + 16w = 8 days

8(1m + 2w) = 8 days

1m + 2w = 8*8 days

6(1m + 2w) = 8*8/ 6 days

6m + 12w = 10 2/3 days**A is twice good as workman as B. A and B together do a piece of work in 18 days, then in how many days A does the work alone?**

A. 15 days

B. 18 days

C. 25 days

D. 27 days

D. 27 days

Explanation:

A+B do work in 18 days, this implies twice good + once good workman do in 18 days.

3 times good in 18 days

1 time good in 18*3 days

A(twice good) work in 18*3 / 2 = 27 days**A man purchases apples at 11 for Rs 10 and sells them at 10 for Rs 11. Find the profit/loss percent?**

A. 21%

B. 22 2/3%

C. 25%

D. 27%

A. 21%

Explanation:

Profit% = (11*11 – 10*10 / 10*10) * 100 = 21%**The incomes of A and B are in the ratio 2 : 5 and their expenditures are in the ratio 4 : 9. If A saves Rs 2000 and B saves Rs 6000, what is B’s income?**

A. Rs 15,000

B. Rs 12,000

C. Rs 14,000

D. Rs 13,000

A. Rs 15,000

Explanation:

2x – 4y = 2000

5x – 9y = 6000

Solve the equations, x = 3000

So A’s income = 5x = 5*3000 = 15,000**A man bought a shirt at 5/6th of its list price and sold it at 20% above its list price. What is his percentage gain in the transaction?**

A. 26%

B. 34%

C. 40%

D. 44%

D. 44%

Explanation:

6/5 [100+20] – 100 = 44%**In going 30 km upstream and come back, speed of boat in still water is 12 km/hr and speed of stream is 4 km/hr. If it takes 2 hrs to go upstream, then find the time taken for downstream journey?**

A. 1 hr

B. 2 hr

C. 3 hr

D. 4 hr

A. 1 hr

Explanation:

Use:

B = [t_{u}+ t_{d}] / [t_{u}– t_{d}] * R

12 = [2+ t_{d}] / [2- t_{d}] * 3

t_{d}= 1 hr

**A man can row 9 km/hr in still water. When the river is running at 6 km/hr, it takes him 6 hrs to row to a place and come back. How far is the place?**

A. 15 km

B. 18 km

C. 20 km

D. 22 km

A. 15 km

Explanation:

Time is total time to go upstream and downstream

B is speed of boat in still water, R is speed of river/stream

Distance = time * [B^2 – R^2] / 2*B

= 3 * [9^2 – 6^2] / 2*9

**AffairsCloud Recommends Oliveboard Mock Test**

**AffairsCloud Ebook - Support Us to Grow**

**Govt Jobs by Category**

**Bank Jobs Notification**