Current Affairs PDF Sales

NICL AO Preparation – Quantitative Aptitude (Day 3)

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Dear Friends,

Try to solve the below problems in Quantitative Aptitude in twenty minutes. Those who solved all the problems, kindly help the others. Please use the Disqus Section effectively.

“All knowledge is connected to all other knowledge. The fun is in making the connections.” – Arthur Aufderheide. So Connect Yourself.

I request you to discuss things only related to the post. Don’t paste any images with Motivational Words. Help us to maintain the Quality.

Find the Wrong number in each of the Following Series

1. 13, 25, 40, 57, 79, 103, 130

a) 25    b) 40    c) 57    d) 79    e) NOTA

2. 850, 600, 550, 500, 475, 462.5, 456.25

a) 600    b) 550    c) 500    d) 462.5    e) NOTA

3. 2, 10, 18, 54, 162, 486, 1458

a) 18    b) 54    c) 162    d) 10    e) NOTA

4. 1/8 part of a beautiful Pen is Black and 1/2 part of the remaining is white. If the remaining part is blue and the length of this blue part is 3.5 cm. Find the length of the pen.

a) 6 cm    b) 7 cm    c) 8 cm    d) 9 cm   e) NOTA

5. The least number which is a perfect square and has 7936 as one of its factors is equal to

a) 12.008    b) 246016     c) 61504    d) 240616    e) NOTA

6. Narendran gets 3 marks for each correct sum and loses 2 marks for each wrong sum. He attempts 30 sums and obtain 40 marks. The number of sums solved correctly is

a) 25    b) 10    c) 15    d) 20

7. Madurai has a population of 136000 which is decreasing at the rate of 2400 per year. Chennai has a population of 84000 which is increasing at the rate of 1600 per year. In how many years will the population of these two cities become equal?

a) 15    b) 18   c) 13   d) 19   e) NOTA

APPROXIMATION

8. 85% of 225 + 32.91 x 5.01 = ?

a) 375   b) 340   c) 355   d) 345   d) 370

9. 36.0001 ÷ 5.999998 x √ ? = 108.0005

a) 18   b) 16   c) 256   d) 316   e) 325

10. √625.04  x  16.96  +  136.001  ÷   17 = ?

a) 4.18   b) 4.41   c) 425   d) 433   e) NOTA

11. Arun and Bala can do a piece of work in 9 days and 18 days respectively. As they were ill, they could do 90% and 72% of their efficiency, respectively. How many days will they take to complete the work together?

a) 7 (1/7)     b) 8    c) 5   d) 10    e) 12 (1/2) – (Mixed Fraction)

12. 2 Men and 1 Woman can do a piece of work in 14 days. While 4 Women and 2 Men can do the same work in 8 days. If a man gets Rs 90 per day, what should be the wages per day of a Women?

a) 48    b) 60    c) 72    d) 135

13. Two taps A and B can fill a tank in 20 min and 30 min respectively. An outlet Pipe Q can empty the full tank in 15 mins. A, B, and Q are opened alternatively, each for 1 minute. How long will the tank take to be filled?

a) 105 min    b) 120 min    c) 167 min   d) 185 min   e) 198 min

14. A heavy loaded truck starts running with a inital speed of 40 Km/h with its speed increasing every hour by 5 Km/h. How many hours will it take to cover a distance of 385 km?

a) 8.5 hr    b) 9.5 hr    c) 9 hr   d) 7 hr

15. Train A crosses a pole in 25 s and Train B crosses the pole in 1 min 15 s. Length of Train A is half the length of Train . What is the ratio between the speeds of the Trains A and B?

a) 3 : 2   b) 3 : 4   c) 4 : 3   d) Cant be determined   e) NOTA


Kind Request : For those who solved the Problems, please explain the concept of at least one in the Comment Section. It ll benefit many. Thanks.


1 – C 6 – D 11 – A
2 – A 7 – C 12 – B
3 – D 8 – C 13 – C
4 – C 9 – E 14 – D
5 – D 10 – D 15 – A