Hello Aspirants

Welcome to Online **Quant** **Test** in AffairsCloud.com. We are starting **Cumulus Course for RRB Clerk 2019 Prelims Exam** and we are creating sample questions in Quant section, this type of Question will be asked in RRB Clerk 2019!!!

**Click Here to View Cumulus Course: RRB Clerk 2019 Prelims**

**RRB Clerk 2019 Prelims: Reasoning Test **– 7.00 PM Every Day

**RRB Clerk 2019 Prelims: Quant Test **– 8.00 PM Every Day

**Help:- **Share Our Cumulus Course for RRB Clerk 2019 Exam Course page to your Friends & FB Groups

**Click Here to Subscribe Crack High Level Puzzles & Seating Arrangement Questions PDF 2019 Plan**

_______________________

#### Quiz-summary

0 of 10 questions completed

Questions:

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10

#### Information

**All the Best**

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

#### Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

#### Categories

- Quantitative Aptitude 0%

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10

- Answered
- Review

- Question 1 of 10
##### 1. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**The ratio of the speed of a boat and current is 7:2. The ratio of time taken of distance “D+25” downstream and distance “D” upstream is 3:2. Find distance D.**Correct**Answer: 3) 250/17**

Explanation:

Let the speed of boat in still water = 7x and speed of current = 2x

Downstream speed = 7x+2x = 9x

Upstream speed = 7x-2x = 5x

Distance = Speed*time

Time = Distance/Speed

T1 = (D+25)/9x

T2 = (D)/5x

ATQ,

T1:T2 = 3:2

{(D+25)/9x}: {(D)/5x} = 3:2

{(D+25)/9x} / {(D)/5x} = 3/2

{(D+25)*5x/9x*D} = 3/2

(5D+125)/9D = 3/2

10D+250 = 27D

17D = 250

D = 250/17Incorrect**Answer: 3) 250/17**

Explanation:

Let the speed of boat in still water = 7x and speed of current = 2x

Downstream speed = 7x+2x = 9x

Upstream speed = 7x-2x = 5x

Distance = Speed*time

Time = Distance/Speed

T1 = (D+25)/9x

T2 = (D)/5x

ATQ,

T1:T2 = 3:2

{(D+25)/9x}: {(D)/5x} = 3:2

{(D+25)/9x} / {(D)/5x} = 3/2

{(D+25)*5x/9x*D} = 3/2

(5D+125)/9D = 3/2

10D+250 = 27D

17D = 250

D = 250/17 - Question 2 of 10
##### 2. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**There are two books, Book A is sold at 15% profit & both the books have the same cost price, the overall profit by selling both the books is 12%, and if Book B is sold at Rs.18 more than the cost price of book A then find the cost price of book B.**Correct**Answer: 4) Rs. 200**

Explanation:

Let the cost price of each book = 100x

Total cost price of both the books = 100x+100x = 200x

Total selling price of books = (112/100)*200x = 224x

Selling price of book A = (115/100)*100x = 115x

Therefore, selling price of book B = 224x – 115x = 109x

ATQ,

109x-100x = 18

9x = 18

x = 2

Therefore, cost price of book B = 100x = 100*2 = Rs. 200Incorrect**Answer: 4) Rs. 200**

Explanation:

Let the cost price of each book = 100x

Total cost price of both the books = 100x+100x = 200x

Total selling price of books = (112/100)*200x = 224x

Selling price of book A = (115/100)*100x = 115x

Therefore, selling price of book B = 224x – 115x = 109x

ATQ,

109x-100x = 18

9x = 18

x = 2

Therefore, cost price of book B = 100x = 100*2 = Rs. 200 - Question 3 of 10
##### 3. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**20 men can complete a work in 28 days, 45 men start work and work for x days after that 15 more men joined them and complete remaining work in 3 (5/6) days, find the value of x.**Correct**Answer: c) 22/3**

Explanation:

Let the total work is 20*28 = 560 units

Work done by 45 men in x days = 45x

Work done by (45+15) men in 3 (5/6) days = 60*(23/6) = 230

Work left = 560 – 230 = 330

45x = 330

x = 330/45 = 110/15 = (22/3)Incorrect**Answer: c) 22/3**

Explanation:

Let the total work is 20*28 = 560 units

Work done by 45 men in x days = 45x

Work done by (45+15) men in 3 (5/6) days = 60*(23/6) = 230

Work left = 560 – 230 = 330

45x = 330

x = 330/45 = 110/15 = (22/3) - Question 4 of 10
##### 4. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**A vessel contains 120 litres of a mixture of milk and wine in the ratio 6:11. 35 litres of this mixture was taken out and replaced with 65 litres of milk. What is the approximate percentage of wine in the resultant mixture?**Correct**Answer: 4) 37%**

Explanation:

Milk: Wine = 3:8

Volume of solution = 120 litres

Solution taken out = 35 litres

Volume of solution left = 120-35 = 85 litres

In 85 litres

Milk = 85*(6/17) = 30 litres

And wine = 85*(11/17) = 55 litres

65 litres milk is added

Milk = 30+65 = 95

Total solution = 95+55 = 150 litres

Percentage of wine = (55/150)*100 = (11/30)*100 = 110/3 = 37% (approx)Incorrect**Answer: 4) 37%**

Explanation:

Milk: Wine = 3:8

Volume of solution = 120 litres

Solution taken out = 35 litres

Volume of solution left = 120-35 = 85 litres

In 85 litres

Milk = 85*(6/17) = 30 litres

And wine = 85*(11/17) = 55 litres

65 litres milk is added

Milk = 30+65 = 95

Total solution = 95+55 = 150 litres

Percentage of wine = (55/150)*100 = (11/30)*100 = 110/3 = 37% (approx) - Question 5 of 10
##### 5. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Profit earned by an organisation is distributed among officers and clerks in the ratio of 2:5. If the number of officers is 20 and the number of clerks is 55 and the amount received by each clerk is Rs. 33000, what was the total amount of profit earned?**Correct**Answer: 2) Rs. 2.541 million**

Explanation:

Total amount distributed among clerks = 33000*55 = 1815000

Let the amount distributed to officers be x

ATQ,

(x / 1815000) = 2/5

x = 726000

Total profit earned = 1815000+726000 = 2541000Incorrect**Answer: 2) Rs. 2.541 million**

Explanation:

Total amount distributed among clerks = 33000*55 = 1815000

Let the amount distributed to officers be x

ATQ,

(x / 1815000) = 2/5

x = 726000

Total profit earned = 1815000+726000 = 2541000 - Question 6 of 10
##### 6. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Three friends A, B and C jog around a circular stadium and complete one round in 36, 24 and 40 seconds respectively. In how many minutes will all the three meet again at the starting point?**Correct**Answer: 3) 6 minutes**

Explanation:

LCM of 36, 24, 40 = 360

Hence, they all will meet again at the starting point after 360/60 = 6 minutesIncorrect**Answer: 3) 6 minutes**

Explanation:

LCM of 36, 24, 40 = 360

Hence, they all will meet again at the starting point after 360/60 = 6 minutes - Question 7 of 10
##### 7. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Ashok and Anupam together can complete an assignment of data entry in 10 days. Ashok’s speed is 60% of Anupam’s speed and the total key depressions in the assignment are 804,000. What is Anupam’s speed in key depressions per hour if they work for 5 hours a day.**Correct**Answer: 5) 10050**

Explanation:

Ratio between work done by Ashok and Anupam = 60:100 = 3:5

Total work done by Anupam = (5/8)*804000 = 502500

Total working hours by Anupam = 10*5 = 50 hours

Anupam’s speed = (502500/50) = 10050 key depressions per hourIncorrect**Answer: 5) 10050**

Explanation:

Ratio between work done by Ashok and Anupam = 60:100 = 3:5

Total work done by Anupam = (5/8)*804000 = 502500

Total working hours by Anupam = 10*5 = 50 hours

Anupam’s speed = (502500/50) = 10050 key depressions per hour - Question 8 of 10
##### 8. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Two trains, A and B, start from stations X and Y towards each other. They take 3 hours 36 minutes and 2 hours 30 minutes to reach Y and X respectively after they meet. If train B is moving at 36 km/hr, then the speed of train A is**Correct**Answer: b) 30 km/hr**

Explanation:

Incorrect**Answer: b) 30 km/hr**

Explanation:

- Question 9 of 10
##### 9. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**There are three positive numbers. The average of all the three numbers is 4 less than the value of the highest number. The average of the lowest and the second-lowest number is 10. What is the highest number?**Correct**Answer: c) 16**

Explanation:

The average of the lowest and the second lowest number is 10.

(lowest + second lowest number)/2 = 10

(lowest + second lowest number) = 20

Let the highest number is x

ATQ,

(lowest + second lowest number + highest number)/3 = highest number – 4

(20+x)/3 = x-4

20 + x = 3x – 12

2x = 32

x = 16Incorrect**Answer: c) 16**

Explanation:

The average of the lowest and the second lowest number is 10.

(lowest + second lowest number)/2 = 10

(lowest + second lowest number) = 20

Let the highest number is x

ATQ,

(lowest + second lowest number + highest number)/3 = highest number – 4

(20+x)/3 = x-4

20 + x = 3x – 12

2x = 32

x = 16 - Question 10 of 10
##### 10. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**The students of three states A, B and C take a mock test. The average score of students of state A is 65. The average score of students of state B is 52. The average score of students of state C is 72. The average score of students of state A and B is 60 and the average score of students of state B and C is 64. Then the approximate average score of states A, B and C is**Correct**Answer: 2) 64.5**

Explanation:

The average score of classes A, B and C

= (16*65 + 10*52+72*15)/ (16+10+15)

= (2640/41)

= 64.5(approx)Incorrect**Answer: 2) 64.5**

Explanation:

The average score of classes A, B and C

= (16*65 + 10*52+72*15)/ (16+10+15)

= (2640/41)

= 64.5(approx)

**Click view Questions button to view Explanation****Note:-**We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!- Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.
- If you find any mistake, please tell us in the comment section.