Hello Aspirants
Welcome to Online Quant Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for RRB Clerk 2019 Prelims Exam and we are creating sample questions in Quant section, this type of Question will be asked in RRB Clerk 2019!!!
Click Here to View Cumulus Course: RRB Clerk 2019 Prelims
RRB Clerk 2019 Prelims: Reasoning Test – 7.00 PM Every Day
RRB Clerk 2019 Prelims: Quant Test – 8.00 PM Every Day
Help: Share Our Cumulus Course for RRB Clerk 2019 Exam Course page to your Friends & FB Groups
Click Here to Subscribe Crack High Level Puzzles & Seating Arrangement Questions PDF 2019 Plan
_______________________
Quizsummary
0 of 10 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
Information
All the Best
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 10 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
 Quantitative Aptitude 0%
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 Answered
 Review

Question 1 of 10
1. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeAn article is marked at Rs 32000 and it is double that of its cost price. If the shopkeeper gives a discount of Rs 8000, what is the profit percentage on that article?
Correct
Answer 4) 50%
Explanation
Cost price of the article = 32000/2 = Rs 16000
Marked price of the article = 32000 – 8000 = Rs 24000
Profit % = (24000 – 16000)/16000 × 100 = 800000/16000 = 50%Incorrect
Answer 4) 50%
Explanation
Cost price of the article = 32000/2 = Rs 16000
Marked price of the article = 32000 – 8000 = Rs 24000
Profit % = (24000 – 16000)/16000 × 100 = 800000/16000 = 50% 
Question 2 of 10
2. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeThe speed of boat in still water is 16 km/h more than that of stream. It travels 112 km downstream in 2.8 hours. What is the speed of the stream?
Correct
Answer 2) 12 km/h
Explanation
Let the speed of stream is x km/h.
Speed of boat in still water = (x + 16) km/h
Therefore,
112/(x + x + 16) = 2.8
2x + 16 = 40
2x = 24, x = 12 km/hIncorrect
Answer 2) 12 km/h
Explanation
Let the speed of stream is x km/h.
Speed of boat in still water = (x + 16) km/h
Therefore,
112/(x + x + 16) = 2.8
2x + 16 = 40
2x = 24, x = 12 km/h 
Question 3 of 10
3. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudePerimeters of two squares are 84 m and 212 m respectively. What is the perimeter of the third square whose side is equal to the difference between the sides of those two squares?
Correct
Answer 2) 128 m
Explanation
Side of first square = 84/4 = 21 m
Side of second square = 212/4 = 53 m
Side of the third square = 53 – 21 = 32 m
Perimeter of the third square = 32 × 4 = 128 mIncorrect
Answer 2) 128 m
Explanation
Side of first square = 84/4 = 21 m
Side of second square = 212/4 = 53 m
Side of the third square = 53 – 21 = 32 m
Perimeter of the third square = 32 × 4 = 128 m 
Question 4 of 10
4. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeA mixture of milk and water amounts 96 l and milk is 72 l out of the total mixture. 36 l of the mixture is taken out and 10 l of the water is added. What is the respective ratio of milk and water in the mixture now?
Correct
Answer 1) 9:5
Explanation
Ratio of milk to water originally = 72/24 = 3:1
Ratio of milk to water will stay the same after taking 36 l of mixture out.
Now,
Amount of milk in mixture = (96 – 36)/4 × 3 = 45 l
Amount of water in mixture = 60 – 45 = 15 l
Ratio of milk to water after adding 10 l of water = 45/25 = 9:5Incorrect
Answer 1) 9:5
Explanation
Ratio of milk to water originally = 72/24 = 3:1
Ratio of milk to water will stay the same after taking 36 l of mixture out.
Now,
Amount of milk in mixture = (96 – 36)/4 × 3 = 45 l
Amount of water in mixture = 60 – 45 = 15 l
Ratio of milk to water after adding 10 l of water = 45/25 = 9:5 
Question 5 of 10
5. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeB is 14 years older to A and C is five years younger to A. Sum of present ages of B and C is 53 years. What is the ratio of present age of A to the age of B 3 years ago?
Correct
Answer 5) 2:3
Explanation
Let the present age of A is x years
Then, present age of B = (x + 14) years
Present age of C = (x – 5) years
We have,
x + 14 + x – 5 = 53
2x = 44, x = 22 years
Present age of A = 22 years
Age of B 3 years ago = 22 + 14 – 3 = 33 years
Required ratio = 22/33 = 2:3Incorrect
Answer 5) 2:3
Explanation
Let the present age of A is x years
Then, present age of B = (x + 14) years
Present age of C = (x – 5) years
We have,
x + 14 + x – 5 = 53
2x = 44, x = 22 years
Present age of A = 22 years
Age of B 3 years ago = 22 + 14 – 3 = 33 years
Required ratio = 22/33 = 2:3 
Question 6 of 10
6. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeTotal cost of 5 pens and 3 copies is Rs 224. If the cost price of each copy is three times to that of a pen, what is the cost price of a pen?
Correct
Answer 3) Rs 16
Explanation
Let the cost price of each pen is Rs x.
Cost price of each copy = Rs 3x
We have,
5x + 9x = 224
14x = 224, x = Rs 16Incorrect
Answer 3) Rs 16
Explanation
Let the cost price of each pen is Rs x.
Cost price of each copy = Rs 3x
We have,
5x + 9x = 224
14x = 224, x = Rs 16 
Question 7 of 10
7. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeHarry left for his home from school on his cycle at 3:30 pm at the speed of 12 km/h and reached home at 4:45 pm. At what time he would reach his home had he travelled at the speed of 9 km/h?
Correct
Answer 3) 5:10 pm
Explanation
Time taken by Harry to reach home with original speed = 1 hour 15 min = 5/4 hours
Distance between his school and home = 12 × 5/4 = 15 km
Time taken to reach home with reduced speed = 15/9 = 5/3 hours = 1 hour 40 min
Time at which he will reach home = 3:30 + 1:40 = 5:10 pmIncorrect
Answer 3) 5:10 pm
Explanation
Time taken by Harry to reach home with original speed = 1 hour 15 min = 5/4 hours
Distance between his school and home = 12 × 5/4 = 15 km
Time taken to reach home with reduced speed = 15/9 = 5/3 hours = 1 hour 40 min
Time at which he will reach home = 3:30 + 1:40 = 5:10 pm 
Question 8 of 10
8. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeReema spends 15% of his income on travelling, 12% on buying groceries and invests 25% on mutual funds. She gives remaining Rs 14400 to his mother. How much amount does she invest in mutual funds?
Correct
Answer 4) Rs 7500
Explanation
Percentage of income saved by Reema = 100 – (15 + 12 + 25) = 48%
Money invested on mutual funds = 14400/48 × 25 = Rs 7500Incorrect
Answer 4) Rs 7500
Explanation
Percentage of income saved by Reema = 100 – (15 + 12 + 25) = 48%
Money invested on mutual funds = 14400/48 × 25 = Rs 7500 
Question 9 of 10
9. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeA invested Rs x and B invested Rs (x + 3000) in a business. A left the business after 6 months. Find the value of x if at the end of year, profit was distributed between A and B in the ratio 5:12 respectively.
Correct
Answer 5) Rs 15000
Explanation
We have,
6x/12(x + 3000) = 5/12
x/(x + 3000) = 5/6
6x = 5x + 15000
x = Rs 15000Incorrect
Answer 5) Rs 15000
Explanation
We have,
6x/12(x + 3000) = 5/12
x/(x + 3000) = 5/6
6x = 5x + 15000
x = Rs 15000 
Question 10 of 10
10. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeA can do a piece of work in 15 days and B can do the same work in 75 days. In how many days they will complete the 20% of the work working together?
Correct
Answer 1) 2.5 days
Explanation
LCM of 15 and 75 = 75
Total work = 75
Work done by A in one day = 75/15 = 5
Work done by B in one day = 75/75 = 1
Time taken by them to complete 20% of the work = 20% of 75/(5 + 1) = 15/6 = 2.5 daysIncorrect
Answer 1) 2.5 days
Explanation
LCM of 15 and 75 = 75
Total work = 75
Work done by A in one day = 75/15 = 5
Work done by B in one day = 75/75 = 1
Time taken by them to complete 20% of the work = 20% of 75/(5 + 1) = 15/6 = 2.5 days
________________________
 Click view Questions button to view Explanation
 Note: We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!
 Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.
 If you find any mistake, please tell us in the comment section.