Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for IBPS RRB Clerk 2018 Prelims Exam and we are creating sample questions in Quants section, this type of Question will be asked in IBPS RRB Clerk 2018!!!

Help:- Share Our Cumulus Course for RRB Clerk 2018 Exam Course page to your Friends & FB Groups

________________________

Time limit: 0

Quiz-summary

0 of 10 questions completed

Questions:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Information

All the Best

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Categories

Quantitative Aptitude0%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Answered

Review

Question 1 of 10

1. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Father’s age was twice of the present age of his elder son 10 years ago, if their age difference is 15, and younger son is 3 years less in the age of the elder son, then what is the present age of the younger son?

Correct

Answer – 4. 2
Explanation:
F – 10 = 2E –(1)
F – E = 15 –(2)
E – Y = 3–(3)
From (1) and (2) –> F = 20
Substitute E = 5 in (3) → Y = 2

Incorrect

Answer – 4. 2
Explanation:
F – 10 = 2E –(1)
F – E = 15 –(2)
E – Y = 3–(3)
From (1) and (2) –> F = 20
Substitute E = 5 in (3) → Y = 2

Question 2 of 10

2. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

When 40% of a number is added with that number and its result multiplied by 20, then result becomes 560. Find the number?

Upstream moving boat covers 50 km in 4 hours. The speed of the boat is 20 km/hr. Find the distance covered by the downstream boat in 4 hours.

Correct

Answer – 3. 110 km
Explanation:
Speed of the boat = ½ [DS + US]
20 = ½[x + 25/2]
x = 55/2
Distance – 55/2 * 4 = 110 km

Incorrect

Answer – 3. 110 km
Explanation:
Speed of the boat = ½ [DS + US]
20 = ½[x + 25/2]
x = 55/2
Distance – 55/2 * 4 = 110 km

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The diagonal of a rectangle measures 3√41 cm. If its breadth is 20% less than its length, what is the difference between the length and breadth?

Correct

Answer – 5. 3
Explanation:
L² + B² = 9 * 41
B = L – L/5
L = 15
B = 12

Incorrect

Answer – 5. 3
Explanation:
L² + B² = 9 * 41
B = L – L/5
L = 15
B = 12

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

What is Sharmi’s present age?
I. Sharmi’s present age is double the age of her son
II. The ratio of the present age of Sharmi and her mother is 2:3
III. Four years hence the ratio of Sharmi’s age to her son’s will be 24 :13

Correct

Answer – 5. None of these

Incorrect

Answer – 5. None of these

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Suresh bought a shirt with 25% discount on the selling price. If the shirt costs Rs 1545, what is the original selling price of the shirt?

Correct

Answer – 5. None of these
Explanation:
75 % of X =1545
or x = (1545 *100)/75= 2060

Incorrect

Answer – 5. None of these
Explanation:
75 % of X =1545
or x = (1545 *100)/75= 2060

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Ajay, Bharat and Catherine start from the same place and travel in the same direction at the speed of 40 kmph, 50 kmph and 80 kmph respectively. Bharat starts two hours after Ajay. If Bharat and Catherine overtake Ajay at the same time, how many hours after Ajay did Catherine start?

Correct

Answer – 5. 5 hours
Explanation:
Distance at which Bharat and catherine overtake Ajay = LCM of (40, 50, 80) = 400
Distance covered by Ajay in 2 hours = 2 * 40 = 80 km
Distance covered by Ajay in 10 hours = 10 * 40 = 400 km
Time taken by Catherine to cover 400 km = 400/80 = 5 hours
Catherine starts 10-5=5 hours after Ajay.

Incorrect

Answer – 5. 5 hours
Explanation:
Distance at which Bharat and catherine overtake Ajay = LCM of (40, 50, 80) = 400
Distance covered by Ajay in 2 hours = 2 * 40 = 80 km
Distance covered by Ajay in 10 hours = 10 * 40 = 400 km
Time taken by Catherine to cover 400 km = 400/80 = 5 hours
Catherine starts 10-5=5 hours after Ajay.

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A train runs 40 m/s and crosses a bridge in 18 seconds. Another train which is 90 m shorter than the first train crosses the same bridge at the speed of 84 kmph. Find the time taken by the second train to cross the bridge

Correct

Answer – 2. 27 seconds
Explanation:
Distance covered by the first train = 18 * 40 = 720m
Total distance covered by the second train = 720-90 = 630m
So time taken by the second train to cross the bridge
630/84*(5/18)=27 seconds

Incorrect

Answer – 2. 27 seconds
Explanation:
Distance covered by the first train = 18 * 40 = 720m
Total distance covered by the second train = 720-90 = 630m
So time taken by the second train to cross the bridge
630/84*(5/18)=27 seconds

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Siva invests Rs 3 lakhs at 12 p.c.p.a SI for 1 year. If he invests Rs 500 more, he is eligible for 13 p.c.p.a SI. How much more interest would be received, if he accepted the second option?

Correct

Answer – 4. 3065
Explanation:
SI for first option = (300000*12*1)/100=Rs 36000
SI for second option = (300500*13*1)/100=Rs 39065
Difference = 39065-36000 = Rs 3065

Incorrect

Answer – 4. 3065
Explanation:
SI for first option = (300000*12*1)/100=Rs 36000
SI for second option = (300500*13*1)/100=Rs 39065
Difference = 39065-36000 = Rs 3065

________________________

Click view Questions button to view Explanation

Note:- We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!

Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.

If you find any mistake, please tell us in the comment section.