Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for IBPS RRB 2017 Exam and we are creating sample questions in Quants section, type of which will be asked in IBPS RRB !!!

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Categories

Quantitative Aptitude0%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Answered

Review

Question 1 of 10

1. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Q (1-5) Study the following pie-chart and table carefully and answer the questions that follow
Some values are missing. Answer the questions on the basis of given table and information in question.

If the time taken by Tom is 3 hours more than that of Hardy to cover the given distance and the ratio of the distance between Tom and Bob is 7:4, find the Hardy Speed.

Correct

Explanation:
Total Distance = 2400km
Ration of distance between Tom and Bob is 7:4
Distance travelled by Hardy = 2400 × (45 / 360) = 300 km
Distance travelled by Jacob = 2400 ֩×(57/360) = 380 km
Distance travelled by Hardy = 2400 ֩×(93/360) = 620 km
Distance travelled by Tom and Bob = 2400 – (300+380+620)
= 1100
Distance travelled by Tom = 1100 × (7/11) = 700
Distance travelled by Bob = 1100 × (4/11) = 400
Time taken by Bob = (300 / 60) + 3
= 5 + 3 = 8
Tom’s speed = 700/8
= 87.5 km/h

Incorrect

Explanation:
Total Distance = 2400km
Ration of distance between Tom and Bob is 7:4
Distance travelled by Hardy = 2400 × (45 / 360) = 300 km
Distance travelled by Jacob = 2400 ֩×(57/360) = 380 km
Distance travelled by Hardy = 2400 ֩×(93/360) = 620 km
Distance travelled by Tom and Bob = 2400 – (300+380+620)
= 1100
Distance travelled by Tom = 1100 × (7/11) = 700
Distance travelled by Bob = 1100 × (4/11) = 400
Time taken by Bob = (300 / 60) + 3
= 5 + 3 = 8
Tom’s speed = 700/8
= 87.5 km/h

Question 2 of 10

2. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Q (1-5) Study the following pie-chart and table carefully and answer the questions that follow
Some values are missing. Answer the questions on the basis of given table and information in question.

With the help of question 1 Find the average speed of Tom and Hardy.

Correct

Explanation:
Average speed = (total distance / total time)
Average speed = (300+700) / (8+5) = 76.92 km/h

Incorrect

Explanation:
Average speed = (total distance / total time)
Average speed = (300+700) / (8+5) = 76.92 km/h

Question 3 of 10

3. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Q (1-5) Study the following pie-chart and table carefully and answer the questions that follow
Some values are missing. Answer the questions on the basis of given table and information in question.

Harry is going to Delhi with a speed of x km/h. Delhi is 384 km far from his house. If the time is taken by him as same as to travel 324 km with the speed of 15m/s. Find the value of x.

Correct

Explanation
Given in question that Time is taken by Harry to cover the distance of 384 km with the speed of x = Time taken by Harry to cover the distance of 324 km with the speed of 15 m/s.
(384 / x ) = (324 × 5) / (15 × 18)
So x = 64 km/h

Incorrect

Explanation
Given in question that Time is taken by Harry to cover the distance of 384 km with the speed of x = Time taken by Harry to cover the distance of 324 km with the speed of 15 m/s.
(384 / x ) = (324 × 5) / (15 × 18)
So x = 64 km/h

Question 4 of 10

4. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Q (1-5) Study the following pie-chart and table carefully and answer the questions that follow
Some values are missing. Answer the questions on the basis of given table and information in question.

If the difference between the speed of Saurabh and Sanjay is 55 km/h and time taken by both is 14 km to cover the given distance. What will be time taken by Sanjay to cover the distance of 250 km.

Time taken by Jacob is given that is 4 hours.
So time taken by Bob is 10 hours.
If the Speed is 95+55 = 150 km/h
Then distance = 150×10 = 1500 km.
But this is not possible because the distance travel by Hardy and Bob is 1100 km.
If the distance is 95-55 = 40 km/h
Then distance = 40×10 = 400 km.
So the speed is 40 km/h
Time taken to cover the distance of 250 km = 250/40
= 6.25 hour

Time taken by Jacob is given that is 4 hours.
So time taken by Bob is 10 hours.
If the Speed is 95+55 = 150 km/h
Then distance = 150×10 = 1500 km.
But this is not possible because the distance travel by Hardy and Bob is 1100 km.
If the distance is 95-55 = 40 km/h
Then distance = 40×10 = 400 km.
So the speed is 40 km/h
Time taken to cover the distance of 250 km = 250/40
= 6.25 hour

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Q (1-5) Study the following pie-chart and table carefully and answer the questions that follow
Some values are missing. Answer the questions on the basis of given table and information in question.

Find the ratio of the speed between Jacob and Harry.

Correct

Explanation
Jacob’s speed = (2400 × 57 ) / (360 × 4) = 95 km / h
Harry’s speed = 50 km / h
So ratio of their speed is = 95 :50
= 19 : 10

Incorrect

Explanation
Jacob’s speed = (2400 × 57 ) / (360 × 4) = 95 km / h
Harry’s speed = 50 km / h
So ratio of their speed is = 95 :50
= 19 : 10

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A, B, C are pipes attached to a cistern. A & B can fill in 20min and 30 min respectively while C can empty in 15 min. If A, B, C kept open successively for 1 min each, how soon the cistern will be filled?

Correct

Explanation: Answer is 167
L.C.M of A(20), B(30), C(15) is 60.
Now per minute unit filled by A = 60/20 = 3
Per minute unit filled by B = 60/30 = 2
Per minute unit emptied by C = 60/15 = 4
For each cycle(3h) = 3 + 2 -4 =1
So for filling 60 unit it will take = 55(cycle) + amount filled by A in one minute + amount filled by B in one minute
= 55 × 3 + 1 + 1 = 167

Incorrect

Explanation: Answer is 167
L.C.M of A(20), B(30), C(15) is 60.
Now per minute unit filled by A = 60/20 = 3
Per minute unit filled by B = 60/30 = 2
Per minute unit emptied by C = 60/15 = 4
For each cycle(3h) = 3 + 2 -4 =1
So for filling 60 unit it will take = 55(cycle) + amount filled by A in one minute + amount filled by B in one minute
= 55 × 3 + 1 + 1 = 167

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

2 guns were fired from same place at an interval of 28 mins. But a man sitting in the train approaching the place hears the 2nd firing 26 min after the 1st . If the speed of sound is 325 m/sec, find the speed of train?

Correct

Explanations:
The difference between the first fire and second fire will be the time of sound i.e. = 2
And the time by which person listen sound is the time of person/train i.e. = 26
And inverse ration of their time will be the ration of their speed i.e. = 26: 2
Now the speed of their train to the sound is = 13: 1
Given that the speed of sound is 325
Now the speed of the train will be = 325/ 13 = 25m/sec

Incorrect

Explanations:
The difference between the first fire and second fire will be the time of sound i.e. = 2
And the time by which person listen sound is the time of person/train i.e. = 26
And inverse ration of their time will be the ration of their speed i.e. = 26: 2
Now the speed of their train to the sound is = 13: 1
Given that the speed of sound is 325
Now the speed of the train will be = 325/ 13 = 25m/sec

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A, B, C are three partners with a capital 8, 00,000, 12, 00,000, 15, 00,000 and they decided to share their profit acc to the ratio of their capital. But A is working partner and takes 12(1/2)% of total profit as salary. If A receives Rs 5200 from the business. Find the amount of total profit?

Correct

Incorrect

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

In a box, there are 8 red, 7 blue and 6 green balls. One ball is picked up randomly. What is the probability that it is neither red nor green?

Correct

Explanation

Total no of balls = 8 + 7 + 6 = 21
Let E= event that the ball drawn is neither contain red nor green
= event that the ball drawn is contain blue
n(E) = 7
so P(E) = 7/21 = 1/3

Incorrect

Explanation

Total no of balls = 8 + 7 + 6 = 21
Let E= event that the ball drawn is neither contain red nor green
= event that the ball drawn is contain blue
n(E) = 7
so P(E) = 7/21 = 1/3

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A dishonest shopkeeper promise to sell his goods at its cp but he uses 30% less weight. Find the profit %

Correct

Explanation:
Suppose actual weight of goods = 1000gm
Now he selling 30 % less then = 700 gm
So profit percentage = (300/700)×100 = 42(6/7)%

Incorrect

Explanation:
Suppose actual weight of goods = 1000gm
Now he selling 30 % less then = 700 gm
So profit percentage = (300/700)×100 = 42(6/7)%