Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting IBPS PO Prelim 2016 Course and we are creating sample questions in Quants section, type of which will be asked in IBPS PO 2016 !!!

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Categories

Quantitative Aptitude0%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Answered

Review

Question 1 of 10

1. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (1 – 5): Study the following table and answer the questions that follow:
The line chart given below represents the number of visitors (in thousands) in countries A, B and C during the period 2008-2015.

For how many of the given years there is an increase in the number of visitors in all the three countries together as compared to the previous year?

Correct

Explanation:
Totals For 2008 = 80, For 2009 = 75, For 2010 = 90, For 2011 = 115, For 2012 = 115
For 2013 = 65, For 2014 = 85, For 2015 = 125
So increase from – 2009 to 20010, 2010 to 2011, 2013 to 2014, 2014 to 2015

Incorrect

Explanation:
Totals For 2008 = 80, For 2009 = 75, For 2010 = 90, For 2011 = 115, For 2012 = 115
For 2013 = 65, For 2014 = 85, For 2015 = 125
So increase from – 2009 to 20010, 2010 to 2011, 2013 to 2014, 2014 to 2015

Question 2 of 10

2. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (1 – 5): Study the following table and answer the questions that follow:
The line chart given below represents the number of visitors (in thousands) in countries A, B and C during the period 2008-2015.

The total number of visitors in country C is what percent of the total number of visitors in country A during the given period?

Correct

Explanation:
Total in A = 30+25+30+40+50+35+40+70 = 320
For C = 240
So required % = 240/320 * 100

Incorrect

Explanation:
Total in A = 30+25+30+40+50+35+40+70 = 320
For C = 240
So required % = 240/320 * 100

Question 3 of 10

3. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (1 – 5): Study the following table and answer the questions that follow:
The line chart given below represents the number of visitors (in thousands) in countries A, B and C during the period 2008-2015.

If the percentage change in the visitors for each of the three countries separately in the year 2016 over the year 2015 is same as that in the year 2015 over the year 2014, then what will be the total number of visitors in all the three countries together in the year 2016?

Correct

Explanation:
For C, % decrease = 20-15 / 20 * 100 = 25%, so in 2016 = 75/100 * 15 = 11.25
For B, % increase = 40-25 / 25 * 100 = 60%, so in 2016 = 160/100 * 40 = 64
For A, % increase = 70-40 / 40 * 100 = 75%, so in 2016 = 175/100 * 70 = 122.5
Total = 11.25+64+122.5 = 197.75
197.75*1000 = 197750

Incorrect

Explanation:
For C, % decrease = 20-15 / 20 * 100 = 25%, so in 2016 = 75/100 * 15 = 11.25
For B, % increase = 40-25 / 25 * 100 = 60%, so in 2016 = 160/100 * 40 = 64
For A, % increase = 70-40 / 40 * 100 = 75%, so in 2016 = 175/100 * 70 = 122.5
Total = 11.25+64+122.5 = 197.75
197.75*1000 = 197750

Question 4 of 10

4. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (1 – 5): Study the following table and answer the questions that follow:
The line chart given below represents the number of visitors (in thousands) in countries A, B and C during the period 2008-2015.

For how many of the given years, there is either an increase or decrease in the number of visitors in each of the three countries when compared to the previous year?

Correct

Explanation:
From 2010 to 2011, all increase
From 2012 to 2013, all decrease
From 2013 to 2014, all increase

Incorrect

Explanation:
From 2010 to 2011, all increase
From 2012 to 2013, all decrease
From 2013 to 2014, all increase

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (1 – 5): Study the following table and answer the questions that follow:
The line chart given below represents the number of visitors (in thousands) in countries A, B and C during the period 2008-2015.

What is the percentage increase in the number of visitors in all the three countries together in 2015 with respect to 2008?

Correct

Explanation:
In 2008, total = 40+30+10 = 80
In 2015, total = 70+40+15 = 125
%increase = (125-80)/80 * 100

Incorrect

Explanation:
In 2008, total = 40+30+10 = 80
In 2015, total = 70+40+15 = 125
%increase = (125-80)/80 * 100

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

From a vessel containing milk, 6 litres is drawn out and at the same time 9 litres of water poured. Now 5 l of the mixture formed is taken out. If the initial quantity of milk in the vessel is 42 litres, what is the remaining quantity of milk in the mixture?

Correct

Explanation:
6 l drawn, milk = 42-6 = 36 l, water added 9 l
So ratio of milk to water is 36 : 9 = 4 : 1
Now 5 l of mixture taken out, so remaining milk is = 36 – (4/5) * 5 = 32

Incorrect

Explanation:
6 l drawn, milk = 42-6 = 36 l, water added 9 l
So ratio of milk to water is 36 : 9 = 4 : 1
Now 5 l of mixture taken out, so remaining milk is = 36 – (4/5) * 5 = 32

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Rs 1380 is invested in two schemes in parts such that interest after 4 years and 6 years is same on respective parts. Scheme A offers 8% rate of interest and Scheme B offers 10% rate of interest, What is the amount invested in scheme B?

Correct

Explanation:
Shortcut when interests are equal:
1/(4*8) : 1/((6*10)
15 : 8
So amount invested in scheme B = (8/23) * 1380 = 480

Incorrect

Explanation:
Shortcut when interests are equal:
1/(4*8) : 1/((6*10)
15 : 8
So amount invested in scheme B = (8/23) * 1380 = 480

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A and B can complete a work in 30 and 50 days respectively. They started the work. After 8 days it was found that the work cannot be completed on time, so C was appointed after 8 days of start of work. If the work was to be completed in 15 days, in how many days C can alone complete the work?

Correct

Explanation:
A and B worked for whole 15 days. In 1 days they could have completed work (1/30 + 1/50) = 4/75
So in 15 days, they did (4/75)*15 = 4/5
This means C did 1 – 4/5 = 1/5 of work in 7 days
So he can do 1 work in 35 days

Incorrect

Explanation:
A and B worked for whole 15 days. In 1 days they could have completed work (1/30 + 1/50) = 4/75
So in 15 days, they did (4/75)*15 = 4/5
This means C did 1 – 4/5 = 1/5 of work in 7 days
So he can do 1 work in 35 days

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A rectangular park has dimensions 80m × 60m. A circular lawn is in the middle of park. If the area of rectangular park leaving the circular lawn is 950 m^{2}, what is the circumference of the circular lawn?

Correct

Explanation:
Area of park = 80*60 = 4800
So area of circular lawn = 4800-950 = 3850
So ᴨr^{2} = 3850
Solve, r = 35
So circumference = 2ᴨr

Incorrect

Explanation:
Area of park = 80*60 = 4800
So area of circular lawn = 4800-950 = 3850
So ᴨr^{2} = 3850
Solve, r = 35
So circumference = 2ᴨr

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Ajay at 20 km/hr starts from point P towards another point Q. After 2 hours when Ajay started, Bijoy starts from point Q towards A. In between they met at half the distance between points P and Q. If A covered one-fourth of total distance in 2 hours, what is the speed of B?

Correct

Explanation:
A covered one-fourth of total distance in 2 hours, so 1/2 distance in 4 hours
Now B has covered that same distance that A covered in (4-2) = 2 hours [B started after 2 hrs]
And since distances are same
So distance by A = distance covered by B gives
20*4 = x*2
Solve, x = 40km/hr

Incorrect

Explanation:
A covered one-fourth of total distance in 2 hours, so 1/2 distance in 4 hours
Now B has covered that same distance that A covered in (4-2) = 2 hours [B started after 2 hrs]
And since distances are same
So distance by A = distance covered by B gives
20*4 = x*2
Solve, x = 40km/hr