Current Affairs PDF Sales

IBPS PO 2017 Practice Test – Reasoning Day 20

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with the explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for IBPS PO 2017. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2017 
IBPS PO 2017: Reasoning Test– 6 PM Every Day
IBPS PO 2017: Quants Test– 7 PM Every Day

Q(1-5) Study the given data and answer the following questions.
Eight Persons – A,B,C,D,E,F,G and H are sitting in a circular arrangement. They are of Eight different Professions – Teacher, Lawyer, Police, Doctor, Barber, Tailor, Engineer and Clerk not necessarily in the same order. They also have Eight different Hobbies – Painting, Cooking, Singing, Chatting, Reading, Dancing, Philately and Numismatics.
The Tailor sits second to the left of Clerk. F sits third to the left of Tailor. G sits second to the right of F. Police sits to adjacent to Clerk. Barber sits second to the left of Doctor. D’s hobby is Numismatics sits second to the right of Clerk. A’s hobby is Cooking and sits second to the left of Tailor. H is an Engineer and his hobby is Reading. The Teacher sits second to the right of Lawyer. The Person whose hobby is Singing sits second to the
left of G. Person whose Hobby is Dancing sits second to the right of B. Persons whose hobbies Chatting and Painting are sitting adjacent to each other. The Person whose Hobby is Philately sits fourth to the left of the person whose hobby is Painting. H & E face the same direction as of F. F is a doctor. E sits at the adjacent right of A. D faces away from the centre.

  1. Which of the combination is correct?
    A. C- Clerk – Philately
    B. G – Police – Singing
    C. F – Doctor – Numismatics
    D. B- Tailor – Chatting
    E. None
    Answer – D. B – Tailor – Chattingcirc-seat

  2. Which of the following statement is false?
    A. C is Clerk
    B. B sits second to right of A
    C. F’s hobby is Singing
    D. B is Tailor
    E. D is Police
    Answer – E. D is Police

  3. Who among the following is facing away from the centre?
    A. G
    B. F
    C. E
    D. H
    E. B
    Answer – E. B

  4. If C is related to Tailor, D is related to Clerk, then A is related to whom?
    A. Police
    B. Lawyer
    C. Doctor
    D. Teacher
    E. Barber
    Answer – B. Lawyer

  5. What is the hobby of E?
    A. Painting
    B. Singing
    C. Dancing
    D. Chatting
    E. Philately
    Answer – A. Painting

Q(6-10). Study the given data and answer the following questions.

Eight different countries- Australia, China, France, Japan, India, Iran, USA and UK launched Eight different Missions – Plate, Ursa, Nune, Sauna, Juno, Marshy, Vena and Muno on Eight different Planets – Mercury, Venus, Mars, Jupiter, Saturn, Neptune, Uranus and Pluto not necessarily in same order.

India launched mission neither on Venus nor on Jupiter. Sauna Mission is launched on Saturn. China launched either Nune or Ursa Mission. Mission on Pluto is launched by either France or Iran. Japan launched the mission on Uranus. Mission Plate is launched by neither Japan nor Australia. The marshy mission is launched on Mars planet. Juno mission is launched neither on Mercury nor on Pluto. Vena mission is launched on Venus. The USA has launched Mission Muno. Muno Mission is launched neither on Jupiter nor Neptune. The UK launched Mission neither on Mars nor on Jupiter. Mission Nune is launched on Neptune. UK’s Mission is Suana. Mission on Jupiter is launched by either Iran or Australia. Mission Vena is launched by either Australia or France. Juno mission is launched either by Iran or India.

  1. Which of the following country launched the mission on Pluto?
    A. France
    B. Iran
    C. India
    D. USA
    E. None
    Answer – A. Francepuzzle-day-19

  2. Which of the following combination is true?
    A. Mercury – Vena – USA
    B. Venus – Vena- India
    C. Jupiter – Juno – China
    D. Saturn – Nune – UK
    E. Uranus – Ursa – Japan
    Answer – E. Uranus – Ursa – Japan

  3. Mission Juno is launched on which Planet?
    A. Venus
    B. Mars
    C. Jupiter
    D. Saturn
    E. Neptune
    Answer – C. Jupiter

  4. What is the Mission launched by Australia?
    A. Vena
    B. Marshy
    C. Juno
    D. Plate
    E. Sauna
    Answer – A. Vena

  5. Which of the following Planet and Mission is true with respect to India?
    A. Mercury – Muno
    B. Venus –Vena
    C. Mars- Marshy
    D. Jupiter –Juno
    E. Saturn – Sauna
    Answer – C. Mars- Marshy