Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with the explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for IBPS PO 2017. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2017 
IBPS PO 2017: Reasoning Test– 6 PM Every Day
IBPS PO 2017: Quants Test– 7 PM Every Day

Q(1-5). Study the given table and answer the following questions.

table-day-20

Note: HRA = % of Basic Pay DA = % of Basic Pay
Gross Salary = Basic Pay +HRA+DA+TA
Total Allowances = HRA+DA+TA
NPS = % of Basic Pay
In Hand Salary = Gross Salary – NPS – CGHS

  1. Who among the following received highest In Hand salary?
    A. Sanjay
    B. Sriram
    C. Srikanth
    D. Sushanth
    E. Sujith
    C. Srikanth
    Solution:
    Sanjay:
    In Hand Salary : 437*120+1123-652 = 52911
    Sriram:
    In Hand Salary : 442*117+1191-423 = 52482
    Srikanth
    In Hand Salary : 429*123+1176– 999 = 52944
    Sushant
    In Hand Salary: 431*120+1214-502 = 52432
    Sujith:
    In Hand Salary: 434*118+1185-416 = 51981

  2. What is the difference between In Hand salaries of who got the Highest salary and the one who got the least salary?
    A. 963
    B. 1063
    C. 1073
    D. 1163
    E. None
    A. 963
    Solution:
    Srikanth:
    In Hand Salary : 52944
    Sujith:
    In Hand Salary: 51981
    Difference = 52944-51981 = 963

  3. Difference between Gross Salary and In Hand Salary of which of the employees is minimum?
    A. Sanjay
    B. Sriram
    C. Srikanth
    D. Sushanth
    E. Sujith
    E. Sujith
    Solution:
    Sanjay : 437*131 +1123 = 58370
    58370-52911 = 5459
    Srirram: 57767-52482 = 5285
    Srikanth: 58762-53044 = 5718
    Sushant: 57675- 52432 = 5243
    Sujith: 57171-51981 = 5190

  4. Who among the following received maximum Total Allowances?
    A. Sanjay
    B. Sriram
    C. Srikanth
    D. Sushanth
    E. Sujith
    C. Srikanth
    Solution:
    By observation Srikanth: 9867+4719+1176 = 15762

  5. If HRA of all employees is fixed at 20% then who among the following will receive least In Hand Salary?
    A. Sanjay
    B. Sriram
    C. Srikanth
    D. Sushanth
    E. Sujith
    C. Srikanth
    Solution:
    Sanjay: 52911-9614+8740 = 52037
    Sriram: 52482 – 8840+8840 = 52482
    Srikanth: 53044- 9807+8580 = 51757
    Sushanth: 52432- 9051+8620 = 52001
    Sujith: 51981- 8680+ 8680 = 51981

Q(6-10). Study the following Line Graph which represents total no of cars and given table contains ratio of Cars.

chart-day-20

  1. In which of the following City Maximum no of Electrical cars are present?
    A. Indore
    B. Bhopal
    C. Ujjian
    D. Satna
    E. Rewa
    E. Rewa
    Solution:
    Indore: 492*3/12 = 123
    Bhopal: 510*4/15 = 136
    Ujjain: 492*1/6 = 82
    Satna: 513*2/9 = 114
    Rewa: 504*5/18 = 140

  2. What is the ratio of total No of Petrol and Diesel cars in Ujjain to total No of Petrol and Diesel cars in Satna?
    A. 411:399
    B. 410:399
    C. 411:400
    D. 413:399
    E. None
    B. 410:399
    Solution:
    492*5/6 : 513*7/9
    410:399

  3. What is the difference between Petrol and Diesel cars in all cities together?
    A. 62
    B. 66
    C. 68
    D. 72
    E. None
    D. 72
    Solution:
    1/12*492 + 1/15*510 + 1/6*492 – 1/9*513 – 1/18* 504 = 72

  4. Total Petrol cars in all cities form approximately what percent of the total no of cars in all cities together?
    A. 25%
    B. 35%
    C. 40%
    D. 45%
    E. 50%
    C. 40%
    Solution:
    Petrol cars = 205+204+246+171+168 = 994
    Total Cars = 492+510+492+513+504 = 2511
    % = 994/2511*100

  5. If the pollution level in the cities is based on percentage usage of cars i.e., higher the percentage use of electrical cars lower the pollution. Then which of the following city is least polluted?
    A. Indore
    B. Bhopal
    C. Ujjain
    D. Satna
    E. Rewa
    E. Rewa
    Solution:
    % usage of electrical cars
    Indore: 123/492*100 = 25%
    Bhopal : 136/510*100 = 26.66%
    Ujjain: 82/492*100 = 16.66%
    Satna: 114/513*100 = 22.22%
    Rewa: 140/504*100 = 27.77%