Current Affairs PDF Sales

IBPS PO 2017 Practice Test – Reasoning Day 17

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with the explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for IBPS PO 2017. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2017 
IBPS PO 2017: Reasoning Test– 6 PM Every Day
IBPS PO 2017: Quants Test– 7 PM Every Day

Q(1-3) Study the following data and answer the following questions.
Seven Persons- Akash, Bindu, Chandu, Dinesh, Eswar, Farhan and John live in a building which has seven floors. The lowermost floor is numbered 1, and the topmost floor is numbered 7. Each of them likes different colors Red, White, Blue, Black, Yellow, Green and Brown.
Akash lives on an odd-numbered floor but not on floor number 3. Only two persons live between Dinesh and the one who likes Yellow color. One who likes White color lives on one of the odd-numbered floors but above Dinesh. One who likes Blue color lives immediately above Chandu. One who likes Red color lives immediately above the one who likes Brown color. John lives on an odd-numbered floor. Only one person lives between Bindu and Eswar.Bindu lives above Eswar. Neither Chandu nor Akash likes Black color. Eswar does not like Blue. One who likes Yellow color lives immediately above Akash. Only three persons live between Chandu and the one who likes White color.

  1. Who among the following is living on floor number 2?
    A. Chandu
    B. Farhan
    C. Dinesh
    D. Eswar
    E. None
    Answer – B. Farhan

  2. Which of the given colour is liked by Akash?
    A. White
    B. Black
    C. Yellow
    D. Red
    E. Green
    Answer – A. White

  3. How many persons live between the person who likes Black colour and the one who likes Brown?
    A. One
    B. Two
    C. Three
    D. Four
    E. None
    Answer – C. Three

Q(4-7) Study the following information to answer the given questions.
In a certain code,
“Man Rate Play Speak” is written as “ &6 @21 %11 #1”
“Must Pray Rose Movie” is written as “ %16 #1 %0 @21”
“Silent Price Milk Sweet” is written as “ &14 %7 &15 @0 “
“Plenty Pond Right Song” is written as “ @19 #15 @0 &3 “

  1. What is the code for the word “Ring Sing”?
    A. #3 &4
    B. #3 #3
    C. &3 &3
    D. #3 &3
    E. Cannot be determined
    Answer – D. #3 &3
    Solution:
    First letter is represented in symbol
    M- %
    P – @
    R- #
    S-&
    Number is Last letter in alphabet – No of letters in word.

  2. What is the code for the word Thirty?
    A. @17
    B. %12
    C. &4
    D. #5
    E. Cannot be determined
    Answer – E. Cannot be determined

  3. The code ‘&15’ denotes which of the following word?
    A. Scent
    B. Sir
    C. Scar
    D. Either Scent or Sir
    E. None
    Answer – D. Either Scent or Sir

  4. Which of the following denotes % symbol?
    A. M
    B. P
    C. S
    D. Q
    E. None
    Answer – A. M

Q(8-10) In these questions relationship between different elements given.
[email protected] means “P is not greater than Q”
P%Q means “P is neither greater than nor equal to Q”
P$Q means “P is not smaller than Q”
P&Q means “P is neither smaller than nor greater than Q”
P *Q means “P is neither smaller than nor equal to Q”

  1. R$K, K*M, [email protected]
    I. J*K
    II. M%R
    III. M&R
    A. Only I is true
    B. Only II is true
    C. Only III is true
    D. Either II or III true
    E. All are true
    Answer – B. Only II is true
    Solution:
    R≥K>M≤J

  2. D%K, K&F, F$B
    I. F*D
    II. B%K
    III.B&K
    A. Only I and II are true
    B. Only II and III are true
    C. Only I and III are true
    D. Either II or III and I is true
    E. None
    Answer – D. Either II or III and I is true
    Solution:
    D<K=F≥B

  3. [email protected], W%N, N&R
    I. R*W
    II. N*W
    III.H%R
    A. Only I and II are true
    B. Only II and III are true
    C. Only I and III are true
    D. All I, II and III are true
    E. None
    Answer – All I, II and III are true
    Solution:
    H≤W<N<R