Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with the explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for IBPS PO 2017. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2017 
IBPS PO 2017: Reasoning Test– 6 PM Every Day
IBPS PO 2017: Quants Test– 7 PM Every Day

Q(1-5) Study the given tables which contain the population of different states and answer the following questions.

table-1

table-2

  1. What is the difference between the average of the number of adults from the age group of 29-38 of all given states and the average number of children from the age group 7-12 of all states?
    A. 1169
    B. 1174
    C. 1182
    D. 1190
    E. None
    C. 1182
    Solution:
    7-12 : 6665+5237+6946+6989+6538 = 32375 average: 32375/5 = 6475
    29-38: 5429+5222+5328+5146+5340 = 26465 average: 26465/5 = 5293
    Difference = 6475-5293 = 1182

  2. Adults above age 59 in Nagaland forms what percent of the of total no of people in Nagaland?
    A. 1%
    B. 2%
    C. 3%
    D. 4%
    E. 5%
    D. 4%
    Solution:
    Adults above age 59 = 1494
    Total population: 5504+6989+7127+3314+5146+4106+2806+1494 = 36468
    % = 1494/36468 = 4%

  3. In which of the following state Maximum no children are present?
    A. Mizoram
    B. Meghalaya
    C. Assam
    D. Nagaland
    E. Manipur
    E. Manipur
    Solution:
    Mizoram: 5632+6665+7752 =20049
    Meghalaya: 6458+5237+7026 = 18721
    Assam: 5124+6946+6872 = 18942
    Nagaland: 5504+6989+7127 = 19620
    Manipur: 7216+6538+6786 = 20540

  4. What is the difference between total No of adults in Meghalaya and total No of adults in Assam?
    A. 220
    B. 225
    C. 230
    D. 235
    E. 240
    B. 225
    Solution:
    Meghalaya: 3124+5222+4199+2818+1478 = 16841
    Assam : 3248+5328+4248+2752+1490 = 17066
    Difference = 17066-16841=225

  5. What is the total population in the state of Manipur?
    A. 36726
    B. 36787
    C. 37417
    D. 37487
    E. None
    D. 37487
    Solution:
    7216+6538+6786+3176+5340+4112+2811+1508 = 37487

Q(6-10) Study the Bar graph which contains production of Tea(1 unit = thousand Kgs) in various states and Pie chart shows distribution of Tea purchased by various companies from the total production of all states.

  1. If 3 Roses company want to purchase Tea from only one state then which of the following state would suit him best?
    A. Sikkim
    B. Meghalaya
    C. Nagaland
    D. Assam
    E. Tripura
    D. Assam
    Solution:
    Total tea produced = (47+52+49+54+46)* 1000 kgs = 248000 Kgs
    3 Roses purchase requirement = 248000 Kgs * 21/100 = 52080
    Since Assam is the only state which has production above 3 Roses requirement it suits better.

  2. What is the ratio of Tea in Kgs purchased by 3 Roses to Chakra Gold Tea company?
    A. 11:7
    B. 7:11
    C. 7:9
    D. 9:11
    E. None
    C. 7:9
    Solution:
    21:27 = 7:9

  3. If Chakra Gold company purchases Tea from Sikkim, Meghalaya and Nagaland in the ratio of 2:3:4 respectively of the total purchased tea. Then the amount of Tea purchased from Meghalaya is?
    A. 21320
    B. 22320
    C. 24320
    D. 24420
    E. None
    B. 22320
    Sloution:
    Chakra Gold purchased = 248000*27/100 = 66960
    Purchased from Meghalaya = 66960*3/9 = 22320

  4. What is the difference between the amount of Tea in Kgs purchased by 3 Roses and Chakra Gold together and TATA Tea and Taj Mahal together?
    A. 32200
    B. 32240
    C. 32248
    D. 32252
    E. None
    B. 32240
    Solution:
    (21+27)-(19+16) = 13
    248000*13/100 =32240 kgs

  5. Production in how many states is below the average production of all states?
    A. One
    B. Two
    C. Three
    D. Four
    E. None
    C. Three
    Solution:
    248000/5 = 49600