Current Affairs PDF Sales

IBPS PO 2017 Practice Test – Reasoning Day 14

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with the explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for IBPS PO 2017. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2017 
IBPS PO 2017: Reasoning Test– 6 PM Every Day
IBPS PO 2017: Quants Test– 7 PM Every Day

Q(1-6) Study the given data and answer the following questions
Twelve persons A,B,C,D,E,F,G,H,I,J,K and L are having their birthdays on different months from January to December not necessarily in same order. They also live in six floored building in which topmost floor is numbered six and bottom floor is numbered one. Two persons live on every floor.
One who lives with C celebrates birthday on April. No of persons celebrating birthday before J is more than two. B and K celebrate birthday on consecutive months. One of the person living on floor number Four celebrates on January. Person living with H celebrates birthday on November. No of persons celebrating birthday between H and B is three. A lives neither with L nor H. One who celebrates birthday on a month which has least no of days lives on floor number 2. F lives on odd numbered floor. No of persons celebrating birthday between G and F is Four. J live along with E. C lives on lowermost floor and celebrates birthday on October. D lives on floor number five. G lives either on top floor or bottom floor. No of persons celebrating birthday before G is more than four. G celebrates birthday on a month which has 30 days. No of floors between A and G is one. H lives above J and below L. B lives on top floor. F doesn’t live with A. I lives on odd numbered floor but not floor on 3. J celebrates birthday on a month which has 30 days. D celebrates birthday after C.

  1. Which of the following pair is living on floor number three?
    A. A and K
    B. F and H
    C. J and E
    D. F and I
    E. Cannot be determined
    Answer – B. F and Hpuzzle-first

  2. Who among the following is celebrating the birthday on July?
    A. B
    B. K
    C. J
    D. F
    E. Either B or K
    Answer – A. B

  3. Which of the following combination is true?
    A. Floor No: 6 – B – January
    B. Floor No: 5 – E – April
    C. Floor No: 2 – J – February
    D. Floor No: 3 – F – November
    E. All are correct
    Answer – D. Floor No: 3 – F – November

  4. In which of the months given below is G celebrating birthday?
    A. April
    B. June
    C. September
    D. November
    E. None
    Answer – B. June

  5. On which floor is L living?
    A. 6
    B. 5
    C. 4
    D. 3
    E. 2
    Answer – B. 5

  6. Who is living along with C?
    A. G
    B. F
    C. H
    D. I
    E. K
    Answer – D. I

Q(7-10) Study the information given below to answer the following questions.
In certain code:
‘ Ramu Keep With Playing’ is written as ‘ 9.25 3 6.25 7.25’
‘ Cold Spices Strong Are ‘ is written as ‘ 6 4 1.25 1.33’
‘ Three People And Talking’ is written as ‘ 4.6 1 3.16 3.57’
‘ Sunday Good Friend Time’ is written as ‘ 7 2.25 5.75 1.33’

  1. What is the code for ‘Affairs Cloud’?
    A. 1.33 5.27
    B. 2.57 2.43
    C. 1 2
    D. 2.57 1
    E. Cannot be determined
    Answer – D. 2.57 1
    Solution:
    Here each word is coded as follows
    For example: In Ramu First letter R is taken in alphabetical number – 1 and last letter alphabet -1
    Now they are added = 18-1 +21-1 = 37
    Sum is divided by total number of letters = 37/4 = 9.25

  2. ‘5.66’ is code for which of the following word?
    A. Plant
    B. Planet
    C. Pot
    D. Part
    E. Pet
    Answer – B. Planet

  3. What is the code for the word ‘Asia’?
    A. 0
    B. 1
    C. 2
    D. 3
    E. Cannot be determined
    Answer – A. 0

  4. What will be the code for ‘ I Will Get Job’?
    A. 2.33 4 1 2.42
    B. 1.33 0 1 2.5
    C. 2.8 2 1 1.33
    D. 4 2.76 1.5 1.11
    E. Cannot be determined
    Answer – E. Cannot be determined
    Solution:
    Cannot be determined since in word ‘ I ‘ there is only one letter we cannot decide first letter and last letter.