Current Affairs PDF Sales

IBPS PO 2017 Practice Test – Quant Day 14

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with the explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for IBPS PO 2017. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2017 
IBPS PO 2017: Reasoning Test– 6 PM Every Day
IBPS PO 2017: Quants Test– 7 PM Every Day

Q(1-5). Each question below is followed by statements I and II. You have to determine whether the data given in the statement is sufficient for answering the questions or not.

  1. What is the present age of Daughter?
    I. Five years ago Daughter’s age was two – fifth of Father’s age at that time. Two years hence Daughter age will be half of Father’s age then.
    II. Father’s present age is 40.
    A. The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while data in statement II are not sufficient to answer the question
    B. The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while data in statement I are not sufficient to answer the question
    C. The data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    D. The data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    E. The data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    A. The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while data in statement II are not sufficient to answer the question
    Solution:
    From Statement I age of Daughter can be calculated which is 19 years

  2. What is the distance covered by Boat to row to a place and come back?
    I. Speed of Boat in still water is 14 km/hr
    I. Speed of Current is 10 Km/hr
    A. The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while data in statement II are not sufficient to answer the question
    B. The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while data in statement I are not sufficient to answer the question
    C. The data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    D. The data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    E. The data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    D. The data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    Solution:
    Without knowing time travelled we cannot estimate the distance travelled.

  3. What is the profit percent made by Shopkeeper?
    I. CP of one variety of Rice is Rs 20/Kg and another variety is RS. 30/Kg
    II. He has 15 kg of each variety. He sold mixture at Rs. 30/kg
    A. The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while data in statement II are not sufficient to answer the question
    B. The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while data in statement I are not sufficient to answer the question
    C. The data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    D. The data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    E. The data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    E. The data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    Solution:
    Both statements are necessary to answer the question

  4. After how many months Rajesh withdraw his amount from the Business?
    I. Rajesh and Suresh invested Rs. 4000 and Rs. 3000 respectively. Rajesh withdraws investment after some months. After one year ratio of their profits after is 2:3.
    II. Total profit after one year is Rs.500
    A. The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while data in statement II are not sufficient to answer the question
    B. The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while data in statement I are not sufficient to answer the question
    C. The data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    D. The data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    E. The data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    A. The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while data in statement II are not sufficient to answer the question
    Solution:
    Statement alone I is sufficient.

  5. What is the Selling Price of an Article?
    I. Marked Price is 20% above Cost Price
    II. Discount offered on Marked Price is 5%
    A. The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while data in statement II are not sufficient to answer the question
    B. The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while data in statement I are not sufficient to answer the question
    C. The data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    D. The data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    E. The data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    D. The data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    Solution:
    Without Cost Price we cannot calculate Selling Price

Q(6-10). Study the line graph which represents distance travelled by different cars in Kms on different days and answer the following questions.

chart-day-14

  1. What is the average distance travelled by all cars together on Friday?
    A. 280
    B. 284
    C. 288
    D. 290
    E. None
    C. 288
    Solution:
    Average = (264+292+314+ 318+252) /5 = 288

  2. If Car ‘R’ maintained same speed on all days and spent total 20 hrs for entire journey then speed of the car R is?
    A. 63 Km/hr
    B. 72 Km/hr
    C. 73 Km/hr
    D. 75 Km/hr
    E. None
    C. 73 Km/hr
    Solution:
    Distance = 260+292+314+280+314 = 1460
    Speed = 1460 /20 = 73

  3. If the speeds of the car ‘S’ are 106,72,67,48.4 and 53 km/hr from Monday to Friday respectively then approximate average speed is?
    A. 65 Km/hr
    B. 67 Km/hr
    C. 69 Km/hr
    D. 71 Km/hr
    E. None
    A. 65 Km/hr
    Solution:
    1434/S = 3+4+4+5+6
    S = 65.18

  4. Which of the following Cars will take Maximum time travel to entire journey if they all are going at same speed on all days?
    A. P
    B. Q
    C. R
    D. S
    E. Cannot be determined
    C. R
    Solution:
    P:296+242+288+318+264 = 1408
    Q: 270+328+250+314+292 = 1454
    R: 260+292+314+280+314 = 1460
    S: 318+288+268+ 242+318 = 1434
    T : 292+272+262+270+252 = 1348

  5. What is the ratio of total distance travelled by Car P to total distance travelled by car T is?
    A. 362:347
    B. 352:337
    C. 352:327
    D. 362:337
    E. None
    B. 352:337
    Solution:
    P:296+242+288+318+264 = 1408
    T : 292+272+262+270+252 = 1348
    1408:1348
    352:337