Current Affairs PDF Sales

IBPS PO 2017 Practice Test – Reasoning Day 11

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with the explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for IBPS PO 2017. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2017 
IBPS PO 2017: Reasoning Test– 6 PM Every Day
IBPS PO 2017: Quants Test– 7 PM Every Day

Q(1-5) Study the following data and answer the following questions.
Seven Husband’s – Ravi, Ajay, Bhaskar, Chandu, Dinesh, Suraj and Tarun and their Wives Rita, Akhila, Bhavya, Chandana, Drisya, Sowmya and Trisha not necessarily in same order. There are also Seven Children of Which four are Boys – Anil, Charan, Dhanush, Tilak and three Girls are Rani, Bhanu, and Anita.
Each couple had only one child. Name of No Husband and Wife starts with the same alphabet letter. The first letter in children name is also not the first letter of any of their parents. Rani’s mother and father name don’t start with letter ‘S’. Tarun had a daughter. Neither Sowmya Nor Drisya had a daughter. Bhanu is neither daughter of Ajay nor Chandu. Chandu & Bhavya are Couples. Charan is a son of Ajay. Chandana has a daughter. Anil is a son of Trisha. Sowmya is neither married to Dinesh nor Ravi. Suraj had a daughter. Dinesh and Chandana are Couples. Akhila is the wife of Suraj. Bhaskar and Drisya are Couples.

  1. Which of the following statement is true?
    A. Ajay son is Dhanush
    B. Tarun is married to Sowmya
    C. Bhanu is daughter of Akhila
    D. Ravi’s wife is Akhila
    E. None is true
    Answer – C. Bhanu is daughter of Akhila

  2. Who among the following is the wife of Tarun?
    A. Rita
    B. Trisha
    C. Sowmya
    D. Chandana
    E. None
    Answer – A. Rita

  3. Who are the parents of Tilak?
    A. Ajay and Sowmya
    B. Bhaskar and Drisya
    C. Dinesh and Chandana
    D. Ravi and Trisha
    E. None
    Answer – B. Bhaskar and Drisya

  4. Which of the following combination is correct?
    A. Ravi – Trisha – Charan
    B. Ajay – Sowmya- Tilak
    C. Bhaskar – Drisya- Bhanu
    D. Chandu – Bhavya – Dhanush
    E. None
    Answer – D. Chandu – Bhavya – Dhanush

  5. Who among the following is the son of Ravi?
    A. Charan
    B. Tilak
    C. Anil
    D. Dhanush
    E. None
    Answer – C. Anil

Q(6-10) Study the data and answer the following questions
Eight members of family Sita, Anusha, Sujith, Kartik, Kajal, Rajesh, Mahesh and Keerti are seated in a straight line, but not necessarily in same order. Some of them are facing North while some of them are facing South.
Kartik is brother-in law of Sia sits third to the right of Keerti. Both the immediate neighbours of Sita face North. Rajesh is grand father of Anusha and Kajal. Rajesh is not an immediate neighbor of Sujith. Only one person sits to the left of Kajal who is the sister of Anusha and Daughter of Mahesh. Sujith sits third to the right of Kajal. Sita is sister- in law of Kartik and sits second to the left of Sujith. Mahesh is son–in law of Rajesh. The immediate neighbours of Kajal face opposite direction (if one south then other
faces North and Vice versa). Sita is not an immediate neighbor of Kajal. Sita faces a direction opposite to that of Sujith who is father of Keerti (i.e. if Sujith faces north then Sita faces South and Vice Versa). Both the immediate neighbours of Anusha face south. Both the immediate neighbours Sita face North. Rajesh is grand father of Anusha and Kajal. Rajesh is not an immediate neighbor of Sujith. Anusha who is sister in law of Sujith is not any extreme ends of the line. Mahesh is grand father of Keerti.

  1. What is the relationship of Sujith with respect to Sita?
    A. Son
    B. Son-in law
    C. Daughter-in law
    D. Father
    E. Cannot be determined
    Answer – B. Son-in lawnorth-south-ele

  2. Who among the following is sitting second to the right of Rajesh?
    A. Sita
    B. Keerti
    C. Sujith
    D. Mahesh
    E. None
    Answer – D. Mahesh

  3. Which of the following statements is true?
    A. Mahesh and Sujith face opposite directions
    B. Mahesh sits at one of extreme end of the row
    C. Only four people face south
    D. Kajal faces north
    E. None is true
    Answer – Only four people face south

  4. Who are siting at extreme end of the row?
    A. Rajesh and Keerti
    B. Rajesh and Mahesh
    C. Kartik and Mahesh
    D. Mahesh and Keerti
    E. Kartik and Keerti
    Answer – A. Rajesh and Keerti

  5. How many persons sit between Sita and Kajal?
    A. One
    B. Two
    C. Three
    D. Four
    E. None
    Answer – D. Four