Current Affairs PDF Sales

English Questions – Fill in the Blanks for IB ACIO Set – 122

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. It needs a budget in the hundreds of billions of euros to___________investment projects and___________spending in countries with high unemployment.
    1) debris, churlish
    2) dunghill, costive
    3) sweepings, sparing
    4) dregs, curmudgeonly
    5) underwrite ,augment
    Answer – 5)
    Explanation: underwrite ,augment
    underwrite – sign and accept liability under (an insurance policy), thus guaranteeing payment in case loss or damage occurs.
    augment – make (something) greater by adding to it; increase.

  2. The___________is to return control of fiscal policy to national governments,___________the pretense that policy can be regimented by EU rules.
    1) trash, restriction
    2) alternative, abandoning
    3) scrimping, abstemiousness
    4) residue, curtailment
    5) hogwash, abstinence
    Answer – 2)
    Explanation: alternative, abandoning
    alternative – (of one or more things) available as another possibility or choice.
    abandoning – cease to support or look after (someone); desert.

  3. Any adverse___________would no longer spread to other countries, because their banks would no longer hold___________of government bonds.
    1) sediment, constraint
    2) avaricious, compulsion
    3) acquisitive, coercion
    4) compulsion, constraint
    5) consequences, concentrations
    Answer – 5)
    Explanation: consequences, concentrations
    consequences – a result or effect, typically one that is unwelcome or unpleasant.
    concentrations – the action or power of focusing all one’s attention.

  4. Trump seems convinced that the problem is a lack of available private capital, and thus has proposed a tax plan that includes___________credits to___________private investment in infrastructure.
    1) chary, secretiveness
    2) obligation, hindrance
    3) generous ,encourage
    4) grudging, prevention
    5) restraint, forbearance
    Answer – 3)
    Explanation: generous ,encourage
    generous – showing a readiness to give more of something, especially money, than is strictly necessary or expected.
    encourage – give support, confidence, or hope to (someone).

  5. The reforms remove a requirement that linked mass layoffs at large companies to such firms’ global profitability; companies will now be___________to fire workers___________on the basis of domestic profitability.
    1) permitted ,solely
    2) chintzy, inhibition
    3) ignoble, suppression
    4) extortionate, scurvy
    5) covetous, frugal
    Answer – 1)
    Explanation: permitted ,solely
    permitted – officially allow (someone) to do something.
    solely – not involving anyone or anything else; only.

  6. Greater flexibility, according to this view, will enable French firms to adjust more efficiently to changing market conditions, which in turn will make them more competitive and___________, giving the French economy a___________.
    1) parsimonious, filtering
    2) dynamic, boost
    3) meager, repression
    4) incapable, compulsion
    5) inadequate, constraint
    Answer – 2)
    Explanation: dynamic, boost
    dynamic – (of a process or system) characterized by constant change, activity, or progress.
    boost – help or encourage (something) to increase or improve.

  7. In good times, when firms want to expand, it is the hiring costs that bind, and making it easier to fire workers will remove a key___________to investment and capacity___________.
    1) facilitation, setback
    2) assistance, hindrance
    3) impediment ,expansion
    4) drained, lessening
    5) devoid, furtherance
    Answer – 3)
    Explanation: impediment ,expansion
    impediment – a hindrance or obstruction in doing something.
    expansion –

  8. In terms of macroeconomic policy, his hands are tied in the eurozone, and there is little___________that Germany will help by boosting its investment and___________.
    1) rapacious, fissure
    2) prospect , spending
    3) destitute, shrinkage
    4) obliging, stagnation
    5) agreeing, chasm
    Answer – 2)
    Explanation: prospect ,spending
    prospect – the possibility or likelihood of some future event occurring.
    spending – give (money) to pay for goods, services, or so as to benefit someone or something.

  9. This reminded me of my very first trip to Switzerland, as a student traveling on an Interrail card, when I saw Japanese tourists___________to board the___________train at Kleine Scheidegg.
    1) defective, depth
    2) lined up ,mountain
    3) harmonious, crevasse
    4) correspondent, sordid
    5) homogeneous, grasping
    Answer – 2)
    Explanation: lined up ,mountain
    lined up – to form a row, or to put people or things in a row. The books are lined up on a shelf above the desk.
    Ex – All children must line up when the whistle goes.
    mountain – a large natural elevation of the earth’s surface rising abruptly from the surrounding level; a large steep hill.

  10. On the___________, my trip provided___________anecdotal evidence in support of the data showing a strong global recovery in 2017.
    1) bereft, miserly
    2) deficient, penurious
    3) concordant, skimping
    4) contrary, ample
    5) accommodating, gorge
    Answer – 4)
    Explanation: contrary, ample
    contrary – opposite in nature, direction, or meaning.
    ample – enough or more than enough; plentiful.