Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for IBPS PO 2017. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click Here to View Cumulus Course : IBPS PO 2017 
IBPS PO 2017 : Reasoning Test– 6 PM Every Day
IBPS PO 2017 : Quants Test– 7 PM Every Day

Q(1-5). Each question below is followed statements I and II. You have to determine whether the data given in the statement is sufficient for answering the questions or not.

  1. What is the investment made by Krishna?
    I. Pradeep, Krishna, and Naveen started a business with investments in the ratios of 1:2:5. After six months Pradeep invested half amount more as before, Krishna withdraws ¼ of his investment and Naveen invested twice as before.
    II. At the end of the year their profits are in the ratio of 5:7:30
    A. The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while data in statement II are not sufficient to answer the question
    B. The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while data in statement I are not sufficient to answer the question
    C. The data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    D. The data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    E. The data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    Answer – D. The data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    Solution:
    From the above statements, only ratio of their profits can be found investments cannot be determined

  2. At what profit percentage 140kg’s of Rice is sold
    I. Cost price of 1k g of Rice is Rs.10
    II. He bought 200 kg of Rice of which he sold 60kg’s at profit of 10% and rest at ‘X%’ by making total profit of 20% on 200kg’s sale.
    A. The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while data in statement II are not sufficient to answer the question
    B. The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while data in statement I are not sufficient to answer the question
    C. The data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    D. The data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    E. The data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    Answer – B. The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while data in statement I are not
    sufficient to answer the question
    Solution:
    Irrespective of the price per kg profit percentage can be calculated from statement II

  3. How many no of squares plots can be accommodated with in a rectangle
    I. Diagonal of rectangle is 50 m
    II. Diagonal of square is 5√2 m
    A. The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while data in statement II are not sufficient to answer the question
    B. The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while data in statement I are not sufficient to answer the question
    C. The data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    D. The data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    E. The data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    Answer – D. The data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    Solution:
    The dimensions of rectanlge cannot be determined from above data

  4. What is the age of Sonali’s Son Pritam?
    I. Sonali age is 4/5 of his husband. Her son Pritam age is 1/6 th of her present age
    II. She married 6 years ago. Her husband age at the time of marriage of is 24 years
    A. The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while data in statement II are not sufficient to answer the question
    B. The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while data in statement I are not sufficient to answer the question
    C. The data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    D. The data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    E. The data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    Answer – E. The data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    Solution:
    Husband present age is 24+6 =30
    Sonali’s age is 24 and her son is pritam age is 4

  5. B can do the same piece of work in how many days?
    I. A can do a piece of work in 9 days. Both A and B alternately
    II. They completed the work in 10(1/4) days
    A. The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while data in statement II are not sufficient to answer the question
    B. The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while data in statement I are not sufficient to answer the question
    C. The data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    D. The data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    E. The data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    Answer – D. The data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    Solution:
    Since it was not given who started the work

Q(6-10) Answer the questions based on the given data.
Five Farmers cropped Rice in different shaped plots yielded different quantities per sq mt. Bar chart shows the rate in rupees for which they sold one kg of crop. Some values are left intentionally in the table.

table-farmer

bar-graph

  1. What is the amount earned by Farmer E if area of Rhombus is equal to area of Trapezoid?
    A. 52216
    B. 55216
    C. 55126
    D. 58560
    E. None
    Answer – B. 55216
    Solution:
    116*112 = (114+118) *h
    H = 56
    Area = ½ *232 *56 = 6496
    Money earnt = 6496 *(850/1000)*10 = 55216

  2. What is the perimeter of the Circular plot if Money earnt by the farmer D is Rs. 47539.8 ?
    A. 348
    B. 308
    C. 350
    D. 321
    E. None
    Answer – B. 308
    Solution :
    47539.8 = 22/7 * r 2 * 900/1000 * 7
    R = 49
    Perimeter = 308 m

  3. Who among the Farmers A,B & C earned more ?
    A. Farmer A
    B. Farmer B
    C. Farmer C
    D. Both Farmer A & B equal
    E. Cannot be determined
    Answer – A. Farmer A
    Solution:
    Farmer A= 84*84*8 = 56,448
    Farmer B= 82*76*9*950/1000 = 53,283.6

  4. By approximately how much more percentage Farmer A has earned than Farmer C?
    A. 41
    B. 43
    C. 45
    D. 47
    E. None
    Answer – C. 45
    Solution:
    A =84*84*8 = 56,448
    C = ½* 116*112*6*800/1000 = 31180.8
    Percentage is 44.76

  5. The approximate difference between Money earned by Farmer A and Farmer B is?
    A. Rs 3105
    B. Rs 3125
    C. Rs 3164
    D. Rs 3185
    E. None
    Answer – C. Rs 3164
    Solution:
    A =84*84*8 = 56,448
    Farmer B= 82*76*9*950/1000 = 53,283.6
    Difference = 3164.4