**Hello Aspirants.**

Welcome to Online Reasoning Section with the explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for **IBPS PO 2017**. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

**Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2017 **

**IBPS PO 2017: Reasoning Test**– 6 PM Every Day

**IBPS PO 2017: Quants Test**– 7 PM Every Day

**Q(1-5) In the following questions two equations numbered I & II are given. You have to solve both equations and mark the option.**

**I. 50X² – 40X + 42 = 0**

**II. 10Y² + 41Y + 21 = 0**

A. X > Y

B. X <Y

C. X ≥ Y

D. X ≤ Y

E. X = Y or relationship cannot be established**C. X ≥ Y**

Solution:

X = 7/5, -6/10

Y = -3/5 , -7/2.**I. 2X² – 15√2X + 56 = 0**

**II. 2Y² – 17√2Y + 72= 0**

A. X > Y

B. X <Y

C. X ≥ Y

D. X ≤ Y

E. X = Y or relationship cannot be established**D. X ≤ Y**

Solution:

X = 7/√2, 8/√2

Y = 8/√2, 9/√2**I. √2X² + 8X – 64√2 = 0**

**II. √2Y² – 27Y + 81√2= 0**

A. X > Y

B. X <Y

C. X ≥ Y

D. X ≤ Y

E. X = Y or relationship cannot be established**B. X <Y**

Solution:

X = -8√2, 8/√2

Y = 9/√2, 9√2**I. X² + 25X + 156 = 0**

**II. Y² + 29Y + 210 = 0**

A. X > Y

B. X <Y

C. X ≥ Y

D. X ≤ Y

E. X = Y or relationship cannot be established**X > Y**

Solution:

X= -12,- 13

Y = -14,- 15**I. 3X + 4Y = 64**

**II. 2X + 3Y = 56**

A. X > Y

B. X <Y

C. X ≥ Y

D. X ≤ Y

E. X = Y or relationship cannot be established**B. X <Y**

Solution:

X = -32, Y = 40

**Q(6-10) Study the given table and answer the following questions**

**If the difference between the Profits made by Shop A and Shop B on Mouse is equal to the Profit earned by Shop C on Calculator then his Profit percent is?**

A. 50/13%

B. 49/11%

C. 50/11%

D. 50/23%

E. Cannot be determined**C. 50/11%**

Solution:

2500*(13-9)/100 = Rs 100

2300 = 2200(100+x)/100

X = 50/11%**What is the average profit made Shop A, B and C on Mouse?**

A. 345

B. 335

C. 325

D. 315

E. None**C. 325**

Solution:

25*13 = 325**Shop A has made Maximum Profit on which article?**

A. Mouse

B. Keyboard

C. Hard Disk

D. Calculator

E. Head Phones**A. Mouse**

Solution:

Checking by observation

Mouse : 25*13 = 325

Hard Disk: 26*12 = 312**If the total profit made by Shop A, B and C on Hard Disk is Rs.988 then what is the profit of B on Hard Disk?**

A. 276

B. 286

C. 296

D. 216

E. None**B. 286**

Solution:

26*(12+x+15) = 988

X = 11%

Profit = 26*11 = 286**What is the difference between total profits made Shop A, B and C on Head Phones and Keyboard?**

A. 44

B. 54

C. 64

D. 66

E. None**B. 54**

Solution:

23*(11+18+13) – 24*(12+18+8)

966 – 912 = 54

**Bank Jobs Notification**

**Central Govt Jobs Notification**