Current Affairs PDF Sales

IBPS PO 2017 Practice Test – Quant Day 19

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with the explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for IBPS PO 2017. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2017 
IBPS PO 2017: Reasoning Test– 6 PM Every Day
IBPS PO 2017: Quants Test– 7 PM Every Day

Q(1-5) Study the following Bar Graph and Pie Chart to answer the following Questions.
Note : No of Boys in all given Schools is always more than Girls. Each slice in Pie chart represents difference of Boys and Girls in that Particular School.

bar-graph

pie-chart

  1. Which of the following school has maximum no of Boys?
    A. School A
    B. School B
    C. School C
    D. School D
    E. School E
    D. School D
    Solution:
    In School A:
    Boys + Girls = 25862
    Boys – Girls = 20*257 = 5140
    Boys = 15501
    In School B:
    Boys + Girls = 28901
    Boys – Girls = 19*257 = 4883
    Boys = 16892
    In School C:
    Boys + Girls = 27126
    Boys – Girls = 18*257 = 4626
    Boys = 15876
    In School D:
    Boys + Girls = 28880
    Boys – Girls = 22*257 = 5654
    Boys = 17267
    In School E:
    Boys + Girls = 27415
    Boys – Girls = 21*257 = 5397
    Boys = 16406

  2. What is the approximate average no of Girls in all Schools together?
    A. 11224
    B. 11248
    C. 11284
    D. 12248
    E. None
    B. 11248
    Solution:
    Average = (10361+12009+11250+11613+11009)/5 = 11248.4

  3. No of Boys in School D forms approximately what percentage of Boys in all schools together?
    A. 19%
    B. 20%
    C. 21%
    D. 22%
    E. None
    C. 21%
    Solution:
    School D:
    17267
    All Schools:
    15501+16892+15876+17267+16406 = 81942
    % = 17267/81942 = 21%

  4. Which of the following School has minimum no of Girls?
    A. School A
    B. School B
    C. School C
    D. School D
    E. School E
    A. School A
    Solution:
    School A:10361
    School B:12009
    School C:11250
    School D:11613
    School E:11009

  5. Total no of Boys in all Schools is approximately what percent more than no of Girls in all Schools?
    A. 41%
    B. 43%
    C. 46%
    D. 48%
    E. 49%
    C. 46%
    Solution:
    Boys = 81942
    Girls = 56242
    % = 81942-56242/56242 = 45.6%

Q(6-10). Study the table which contains marks obtained by Students in different subjects out of 100.

table-19

  1. What is the average marks obtained by Sneha in all subjects together?
    A. 78
    B. 79
    C. 80
    D. 81
    E. 82
    B. 79
    Solution:
    Average: 84+73+71+94+83+69/6 = 79

  2. What is the percentage of Marks obtained by Sunita?
    A. 78%
    B. 79%
    C. 80%
    D. 81%
    E. 82%
    A. 78%
    Solution:
    Total Marks obtained by Sunita: 82+89+68+78+81+70 = 468
    Total Marks = 600
    % = 468/600 = 78%

  3. What is the difference between total marks obtained by Swati and Swetha?
    A. 5
    B. 6
    C. 7
    D. 8
    E. None
    C. 7
    Solution:
    Swati: 68+81+90+76+74+83 = 472
    Swetha: 67+79+82+93+79+65 = 465
    Difference = 472-465 = 7

  4. By what percent approximately Shalini total marks in all subjects is more than that of Sujitha total marks in all subjects?
    A. 0.111%
    B. 0.562%
    C. 0.812%
    D. 1.070%
    E. None
    D. 1.070%
    Solution:
    Shalini: 76+85+72+92+78+69 = 472
    Sujitha: 88+65+74+91+82+67 =467
    % = 472-467/467*100 = 1.07%

  5. Who among the following Highest total Marks?
    A. Sneha
    B. Sunita
    C. Swati
    D. Shalini
    E. Sujitha
    A. Sneha
    Solution:
    Sneha: 474
    Sunita: 468
    Swati: 472
    Shalini: 472
    Sujitha: 467