Current Affairs PDF Sales

IBPS PO 2017 Practice Test – Quant Day 16

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with the explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for IBPS PO 2017. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2017 
IBPS PO 2017: Reasoning Test– 6 PM Every Day
IBPS PO 2017: Quants Test– 7 PM Every Day

Q(1-5). Study the following line graphs which represent the population in five different states and answer the following questions. Note: Adults mean who are aged 18 & above.

line-graph-2

  1. What is total no of Male adults living in all five states together?
    A. 10000
    B. 10500
    C. 11500
    D. 12000
    E. None
    C. 11500
    Solution:
    Male adults = Total No of Males –Total No of Males under 18
    (4000+5000+3500+4500+2500) – (1500+2000+2000+1500+1000) = 19500- 8000 = 11500

  2. Total No of Females in all States together is how much percent of total No of Males in all States together?
    A. 83.2%
    B. 84.6%
    C. 85.4%
    D. 85.6%
    E. None
    B. 84.6%
    Solution:
    Females = (3500+2500+3000+3500+4000) = 16500
    Males = (4000+5000+3500+4500+2500) = 19500
    Percentage = 16500/19500*100 = 84.6%

  3. What is the average of No of adult females in all states together?
    A. 1500
    B. 1600
    C. 1800
    D. 2000
    E. None
    C. 1800
    Solution:
    Female adults = Total no of Females – Total no of females under 18
    (3500+2500+3000+3500+4000) – (1000+1000+1500+2000+2000) = 16500 – 7500 = 9000
    Average = 9000/5 = 1800

  4. What is the ratio of No of adults in Sikkim and Meghalaya together to Assam and Nagaland together?
    A. 11:19
    B. 13:17
    C. 19:11
    D. 16:19
    E. 19:15
    E. 19:15
    Solution:
    No of adults in Sikkim : (Male + Female )adults = 4000-1500+3500- 1000 = 5000
    No of adults in Meghalaya : (Male + Female )adults =5000-2000+2500- 1000 = 4500
    No of adults in Nagaland : (Male + Female )adults = 3500-2000+3000- 1500 = 3000
    No of adults in Assam : (Male + Female )adults = 4500-1500+3500- 2000 = 4500
    Ratio of(Sikkim+Meghalaya) : (Nagaland+Assam) = 19:15

  5. In which of the following state adult population is maximum?
    A. Sikkim
    B. Meghalaya
    C. Nagaland
    D. Assam
    E. Mizoram
    A. Sikkim
    Solution:
    Sikkim: 5000
    Meghalaya: 4500
    Nagaland : 3000
    Assam: 4500
    Mizoram: 3500

Q(6-10) Find the odd number in the given data series

  1. 8,9,22,36,75,316,1605
    A. 8
    B. 9
    C. 22
    D. 36
    E. 75
    D. 36
    Solution:
    (8+1)*1 = 9
    (9+2)*2 = 22
    (22+3)*3 = 75 ……

  2. 1,6,20,69,284,526,1425
    A. 20
    B. 69
    C. 284
    D. 526
    E. 1425
    D. 526
    Solution:
    1*1+1*5 =6
    6*2+2*4 = 20
    20*3+3*3 = 69
    69*4+4*2 = 284
    284*5 +5*1 = 1425

  3. 526,511,485,450,400,369,337
    A. 485
    B. 450
    C. 400
    D. 369
    E. 337
    D. 369
    Solution:
    526-4 2 + 1 = 511
    511-5 2 – 1 = 485
    485-6 2 +1 = 450
    450-7 2 -1 = 400
    400 -8 2 +1 = 337

  4. 40,42,44,57,79,110,150
    A. 40
    B. 42
    C. 44
    D. 57
    E. 79
    B. 42
    Solution:
    40+5*1-1 = 44
    44+5*3 -2 =57
    57+5*5 -3 =79
    79+5*7-4 = 110
    110+5*9-5 =150

  5. 506,462,420,400,380,342
    A. 462
    B. 420
    C. 400
    D. 380
    E. 342
    C. 400
    Solution:
    23 2 -23 = 506
    22 2 -22 = 462
    21 2 -21 = 420
    20 2 -20 = 380
    19 2 – 19 = 342