Current Affairs PDF Sales

IBPS PO 2017 Practice Test – Reasoning Day 16

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with the explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for IBPS PO 2017. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2017 
IBPS PO 2017: Reasoning Test– 6 PM Every Day
IBPS PO 2017: Quants Test– 7 PM Every Day

Q(1-5). Study the given data and answer the following questions

There are Seven sweet boxes of seven different colours White, Black, Brown, Green, Red, Yellow and Blue placed one above another. Boxes are also numbered 1 to 7. Seven different varieties of sweets – Jalebi, Barfi, Laddu, Rasagulla, Gulab Jamun, Peda and Halva.

Box which contains Halva is placed either on top or bottom. No of Sweet boxes above box No.4 is more than three. No of boxes between box No.2 and White colour box is Two. Jalebi is neither in Red nor White coloured box. Rasagulla and Barfi are in consecutive boxes. Laddu Box is placed above Peda Box. Green coloured box is numbered 2. Red colour box contains neither Gulab Jamun nor Peda. Box No.4 doesn’t contain Halva. Box No.3 is placed just above box No.2. Barfi and Halva are in Yellow and Brown coloured box respectively. No of boxes above and below Black box are equal. Yellow colour box is numbered 6 and placed above Black box. Box No.3 is the topmost box. No of boxes between Jalebi and box No.4 is One. Box No of Jalebi box is neither 1 nor 5. Halva box is numbered neither 6 nor 1. No of boxes between box No.2 and Peda is three.

  1. How many no of boxes are present above Jalebi box?
    A. One
    B. Two
    C. Three
    D. Four
    E. None
    Answer – C. Threetable-day-16

  2. In which coloured box is Laddu placed?
    A. Red
    B. White
    C. Green
    D. Black
    E. None
    Answer – A. Red

  3. Which of the following statement is false?
    A. Black coloured box is no 7
    B. Halva box is placed bottommost
    C. Peda box is Blue coloured
    D. Jalebi box is White coloured
    E. None
    Answer – D. Jalebi box is White coloured

  4. What is the colour of the Rasagulla box?
    A. Black
    B. White
    C. Green
    D. Red
    E. Cannot be determined
    Answer – C. Green

  5. Which of the following combination is true?
    A. 3- Laddu – Black
    B. 2- Rasagulla – White
    C. 7- Barfi – Yellow
    D. 1 – Gulab Jamun – White
    E. All are correct
    Answer – D. 1 – Gulab Jamun – White

Q(6-10). Study the following information and answer the questions.
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and rearrangement.
Input: Paytm 26 Airtel 34 Amazon 47 Flipkart 52 Ola 65
Step I: Flipkart 52 Paytm 26 Airtel 34 Amazon 47 Ola 65
Step II: Flipkart 52 Amazon 34 Paytm 26 Airtel 47 Ola 65
Step III: Flipkart 52 Amazon 34 Paytm 65 26 Airtel 47 Ola
Step IV: Flipkart 52 Amazon 34 Paytm 65 Airtel 26 47 Ola
Step V: Flipkart 52 Amazon 34 Paytm 65 Airtel 26 Ola 47
And step V is last step of above rearrangement
As per the rules followed in the above steps, answer the following questions for given input
Input: White 76 Black 39 Yellow 27 Green 43 Red 65

  1. In which step the elements ’27 39 Red ‘ found in the same order?
    A. Step I
    B. Step II
    C. Step III
    D. Step IV
    E. Step V
    Answer – D. Step IV
    Solution:
    Words are arranged based on last letter (descending order)
    Numbers are arranged based on only Unit’s digit (ascending order)
    Step I: Yellow 43 White 76 Black 39 27 Green Red 65
    Step II: Yellow 43 Green 65 White 76 Black 39 27 Red
    Step III: Yellow 43 Green 65 Black 76 White 39 27 Red
    Step IV: Yellow 43 Green 65 Black 76 White 27 39 Red
    Step V: Yellow 43 Green 65 Black 76 White 27 Red 39

  2. In step IV, Which of the following words would be at the 3rd position to the left of 2nd from right end?
    A. 76
    B. Black
    C. White
    D. Red
    E. 65
    Answer – A. 76

  3. Which of the following would be step III after arrangement?
    A. Yellow 43 Green 65 Black 76 White 27 39 Red
    B. Yellow 43 Green 65 Black 76 White 27 Red 39
    C. Yellow 43 Green 65 Black 76 White 39 27 Red
    D. Yellow 43 Green Black 65 76 White 27 39 Red
    E. All are incorrect
    Answer – C. Yellow 43 Green 65 Black 76 White 39 27 Red

  4. In step II, if ‘43 ‘ is related to ‘65’ and ‘65’ is related to ‘76’. In the same way ‘76’ is related to?
    A. 27
    B. 39
    C. Red
    D. Black
    E. None
    Answer – B. 39

  5. How many elements are present between ‘43 and ’39’ in step V?
    A. Three
    B. Four
    C. Five
    D. Six
    E. Seven
    Answer – E. Seven