IBPS Clerk Prelims: Quants Day 2

Hello Aspirants. Welcome to Online Quant Section in AffairsCloud.com. We are Starting IBPS Clerk course 2015 and we are creating question sample in Quatitative Aptitude section, which will be asked in IBPS Clerk Prelims Exam.

Stratus – IBPS Clerk Course 2015 

Stratus - IBPS Clerk - Daily Test - Quants

[flipclock]

  1. The ratio of present ages of A and B is 2 : 3. 6 years hence, the ratio of their ages will be 13 : 18. Find 2/5th of B’s age. A) 12 B) 14 C) 20 D) 22 E) None of these
    Answer
    A) 12 Explanation: Let the present ages of A and B are 2x and 3x After 6 years, 2x+6 / 3x+6 = 13/18 Solve, x = 10 B’s age = 30, 2/5 * 30 = 12
  2. A and B started a business by investing Rs 20,000 and Rs 30,000 respectively. After 8 months both A and B withdraw their money and C joins the business with Rs 40,000. Find the share of A from a profit of Rs 55,300 after a year. A) 15,600 B) 15,800 C) 15,400 D) 16,000 E) 15,000
    Answer & Solution
    B) 15,800 Explanation: A’s share : B’s share : C’s share 20,000*8 : 30,000*8 : 40,000*4 2 : 3 : 2 A’s share = 2/(2+3+2) * 55300 = 15,800
  3. The average of 11 results is 50. If the average of first six results is 49 and that of last six is 52, find the sixth result. A) 53 B) 54 C) 55 D) 56 E) 57
    Answer & Solution
    D) 56 Explanation: Total of 11 results = 11*50 = 550 Total of first six results = 6*49 = 294 Total of last six results = 6*52 = 312 So 6th result will be (294+312) – (550) = 56
  4. A certain sum of money amounts to Rs 756 in 2 yrs and to Rs 873 in 3.5 yrs. Find the sum and the rate of interest. A) Rs 560, 19% B) Rs 600, 15% C) Rs 660, 16% D) Rs 640, 13% E) Rs 600, 13%
    Answer & Solution
    E) Rs 600, 13% Explanation: SI for 1.5 yrs = 873 – 756 = Rs 117 So, for 2 yrs SI = 117/1.5 * 2 = Rs 156 Amount for 2 yrs is 756, so P = 756 – 156 = Rs 600 This gives, r = 100*156/600*2 = 13%
  5. In an alloy weighing 5 kg, 1/3rd is brass and the rest is copper. It is mixed with an alloy weighing 2 kg in which 1/4th is brass and the rest is copper. What is the ratio of brass to copper in the final mixture? A) 19 : 13 B) 13 : 29 C) 20 : 21 D) 19 : 15 E) 13 : 17
    Answer & Solution
    B) 13 : 29 Explanation: After mixing the two, quantity of brass = 1/3 * 5 + 1/4 * 2 = 13/6 Quantity of copper = 2/3 * 5 + 3/4 * 2 = 29/6 Ratio of brass to copper = 13/6 : 29/6 = 13 : 29
  6. 5 men or 6 women do a piece of work in 61 days. In how many will 6 men and 5 women complete the same work? A) 30 B) 32 C) 28 D) 26 E) 35
    Answer & Solution
    A) 30 Explanation: For these type of questions, we have a direct formula as: Days 6m and 5w take = 61*5*6/(5*5 + 6*6) = 30 days In the numerator – days multiplied by number of men women in ‘or’. In the denominator we have cross multiplied the number of men with number of women.
  7. A bag contains 3 white balls, 5 black balls and 4 yellow balls. 3 balls are drawn at random. What is the probability that at least 1 ball is black in color? A. 21/22 B. 27/44 C. 18/33 D. 37/44 E) None of these
    Answer & Solution
    D. 37/44 Explanation: For at least 1 black, we can have prob = 1 – none is black None is black means 3 balls from 7 balls (3 w + 4 y), ways are 7C3 = 7*6*5/3*2*1 = 35 There are a total of 12 balls. Ways for drawing 3 balls is 12C3 = 12*11*10/3*2*1 = 220 So prob. of none black = 7C3 / 12C3 = 35/220 = 7/44 So prob. of at least 1 black = 1 – 7/44 = 37/44
  8. A dealer sold an article at a loss of 2.5%. Had he sold it for Rs 100 more, he would have gained 7.5%. For what value should he sell it in order to have a profit of 12 1/2%? A) Rs 1225 B) Rs 1125 C) Rs 1130 D) Rs 1135 E) Rs 1150
    Answer
    B) Rs 1125 Explanation: We have a direct formula for these questions: CP = More gain*100 / diff in profit % So here CP = 100*100/(7.5 – (-2.5)) = 100*100/10 = Rs 1000 So after profit of 12 ½ % or 12.5%, SP = (100+12.5)/100 * 1000 = Rs 1125
  9. A boat goes in a river flowing at 1.5 km/hr. The ratio of the times taken by the boat to go downstream and back upstream is 3 : 4. Find the downstream speed. A) 10 km/hr B) 16 km/hr C) 12 km/hr D) 20 km/hr E) 24 km/hr
    Answer & Solution
    C) 12 km/hr Explanation: Upstream time = 4x, downstream time = 3x R = 1.5 So using the formula, B = [tu + td] / [tu – td] * R Speed of boat in still water, B = 4x+3x/(4x-3x) * 1.5 = 10.5 km/hr So downstream speed = 10.5 + 1.5 = 12 km/hr
  10. The volume of a right circular cylinder is 396 cu. m and its curved surface area is 264 sq. m. Find the diameter and height of this cylinder. A) 6m, 18 m B) 6m, 15 m C) 3 m, 14 m D) 3m, 12 m E) 6 m, 14 m
    Answer
    E) 6 m, 14 m Explanation: Vol = ᴨr2h = 396 CSA = 2ᴨrh = 264 Divide both equations, r = 3m So diameter = 3 m, h = 14 m