IBPS Clerk Main: Quants Day 3

Hello Aspirants,

Welcome to Online Quant Section in AffairsCloud.com. We are starting IBPS Clerk course 2015 and we are creating sample questions in Quantitative Aptitude section, type of which will be asked in IBPS Clerk Main Exam.

Stratus – IBPS Clerk Course 2015 

Stratus - IBPS Clerk - Daily Test - Quants
[flipclock]

Directions (1-5): What will come in place of (?) in the following series?

  1. 6, 4, 5, 11, 39, 189, ?
    A) 1039
    B) 1127
    C) 1150
    D) 1129
    E) 1189
    Answer & Explanation
    B) 1127
    Explanation:

    6*1 – 2, 4*2 – 3, 5*3 – 4, 11*4 – 5, 39*5 – 6, 189*6 – 7
  2. 0, 6, 60, 210, 504, ?
    A) 950
    B) 840
    C) 990
    D) 1010
    E) None of these
    Answer & Explanation
    C) 990
    Explanation:

    0^3 – 0, 2^3 – 2, 4^3 – 4, 6^3 – 6, 8^3 – 8, 10^3 – 10
  3. 120, 80, 48, 24, ?
    A) 8
    B) 12
    C) 10
    D) 16
    E) 2
    Answer & Explanation
    A) 8
    Explanation:

    11^2 – 1, 9^2 – 1, 7^2 – 1, 5^2 – 1, 3^2 – 1
  4. 7, 11, 25, 47, ?
    A) 120
    B) 78
    C) 115
    D) 97
    E) 102
    Answer & Explanation
    D) 97
    Explanation:

    7, 7*2 – 3, 11*2 + 3, 25*2 – 3, 47*2 + 3
  5. 12, 17, 30, 51, 80, ?
    A) 122
    B) 102
    C) 115
    D) 136
    E) None of these
    Answer & Explanation
    E) None of these
    Explanation:

    17-12 = 5, 30-17 = 13, 51-30 = 21, 80-51 = 29
    13-5 = 8, 21-13 = 8, 29-21 = 8
    So next number is 80+29+8 = 117
  6. A milk vendor purchased pure milk at Rs 40 per litre. He diluted the milk with water and sold at Rs 40 per litre and in this he gains 60% profit. In diluted milk what is the amount of pure milk taken?
    A) 375 ml
    B) 500 ml
    C) 625 ml
    D) 600 ml
    E) 525 ml
    Answer & Explanation
    C) 625 ml
    Explanation:

    Since the diluted milk is sold at same price at which pure milk was bought,
    Profit% = [(difference in actual weight and given)/(given weight)] * 100
    Let from 1000 ml, x ml of pure milk is taken
    Then [(1000-x)/x] * 100 = 60
  7. 5 kgs of wheat costing Rs 15 per kg is mixed with 10 kgs of wheat costing Rs 12 per kg. The mixture is then sold at 20% profit. Find the selling price of the mixture in Rs/kg.
    A) 14
    B) 15.60
    C) 16
    D) 14.40
    E) None of these
    Answer & Explanation
    B) 15.60
    Explanation:

    Let x is the cost price, then by method of allegation:
    Wheat(5 kg) wheat(10 kg)
    15 12
    . x
    x-12 15-x
    so [(x-12)/(15-x)] = 5/10
    solve, x = 13
    so at profit 20%, SP = (120/100) * 13
  8. An old advisor of a company was replaced by a young man. As a result, the average age of the board of ten advisors of the company was the same as it was 4 years ago. How much younger is the young man who replaced the old advisor?
    A) 42 years
    B) 40 years
    C) 36 years
    D) 32 years
    E) Cannot be determined
    Answer & Explanation
    C) 36 years
    Explanation:

    The difference of 4 years has come in the age of each of 9 remaining advisors, and since the average is the same, there is the difference of (4*9) = 36 years in the age of old and the young man.
  9. A and B alone can complete a work in 40 and 60 days respectively. A works on the work for some days and then B joins him and together they complete the work in 10 days less than the number of days A takes alone to complete the work. After how many days did B joined A?
    A) 15 days
    B) 12 days
    C) 20 days
    D) 10 days
    E) 16 days
    Answer & Explanation
    A) 15 days
    Explanation:

    Let A works for x days, now B joins and together they complete work in 30 days, this means A and B have together worked for (30-x) days.
    So (1/40) * x + (1/40 + 1/60) * (30-x) = 1
    Solve, x = 15
  10. A is one and a half times more efficient than B. A alone can do a work in 20 days. What portion of total work can both of them together complete in 10 days?
    A) 2/5
    B) 7/10
    C) 3/10
    D) 4/5
    E) 9/10
    Answer & Explanation
    B) 7/10
    Explanation:

    Let efficiency of B is x, then of A is 1 + 1(1/2) = 5x/2
    Ratio of efficiencies of A : B = 5x/2 : x= 5 : 2
    So ratio of number of days of A : B = 2 : 5
    A completes work in 20 days, so 2x = 20, x = 10
    So B alone completes work in 5x days = 50 days
    (A+B)’s 1 day’s work = 1/20 + 1/50 = 7/100
    So in 10 days, pat of work completed is 10 * (7/100) = 7/10