Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. Which  is  also known as Vermelium ?
    1.HgS
    2.HgSo4
    3.Hg Cl2
    4.HgO
    5.None of these
    Answer – 1.HgS
    Explanation :
    Mercury sulfide, mercuric sulfide, mercury sulphide, or mercury(II) sulfide is a chemical compound composed of the chemical elements mercury and sulfur. It is represented by the chemical formula HgS. It is also known as Vermelium.

  2. …………………… is also known as Marsh gas
    1.Ethylene
    2.Acetylene
    3.Ethane
    4.Methane
    5.None of these
    Answer – 4.Methane
    Explanation :
    Marsg gas is methane, especially as generated by decaying matter in marshes.

  3. Calcium Sulphate is also known as ………………………
    1.Quick lime
    2.Rock Salt
    3.Plaster of Paris
    4.Lunar Caustic
    5.None of these
    Answer – 3.Plaster of Paris
    Explanation :
    Calcium sulfate (or calcium sulphate) is the inorganic compound with the formula CaSO4 and related hydrates. In the form of γ-anhydrite (the anhydrous form), it is used as a desiccant. One particular hydrate is better known as plaster of Paris

  4. Marble is composed of ………………
    1.Calcium carbonate
    2.Sodium Sulphate
    3.Calcium Oxide
    4.Calcium Sulphate
    5.None of these
    Answer – 1.Calcium carbonate
    Explanation :
    Marble is a metamorphic rock that forms when limestone is subjected to the heat and pressure of metamorphism. It is composed primarily of the mineral calcite (CaCO3) and usually contains other minerals, such as clay minerals, micas, quartz, pyrite, iron oxides, and graphit

  5. Sugar Acid and ……………… from natural sources were identical
    1.Ferric Oxide
    2.Acetylsalicylic Acid
    3.Nitric Acid
    4.Oxalic acid
    5.None of these
    Answer – 4. Oxalic acid
    Explanation :
    By 1784, Scheele had shown that “sugar acid” and oxalic acid from natural sources were identical

  6. Magnesium sulphate is also known as
    1.Sugar Salt
    2.Balck Salt
    3.Bitter Salt
    4.Table Salt
    5.None of these
    Answer – 3.Bitter Salt
    Explanation :
    Magnesium sulfate is an inorganic salt containing magnesium, sulfur and oxygen, with the formula MgSO₄. It is also known as Bitter Salt.

  7. Indian red  is related to which chemical compound ?
    1.Ferric Oxide
    2.Nitric Acid
    3.Sulphuric Acid
    4.Nitrous Oxide
    5.None of these
    Answer – 1.Ferric Oxide
    Explanation :
    Indian red (color) Indian red is a pigment composed of naturally occurring iron oxides that is widely used in India.It is Ferric oxide.

  8. Talc is a clay mineral composed of which of the following ?
    1.Potassium Carbonate
    2.Magnesium Silicate
    3.Aluminium Aceteate
    4.Sodium Silicate
    5.None of these
    Answer – 2.Magnesium Silicate
    Explanation :
    Talc is a clay mineral composed of hydrated magnesium silicate with the chemical formula H2Mg3(SiO3)4 or Mg3Si4O10(OH)2.

  9. …………..is a popular name for Sodium Silicate
    1.Water Glass
    2.Soluble Glass
    3.Sour Water
    4.Ideal Glass
    5.None of these
    Answer – 2.Soluble Glass
    Explanation :
    Soluble glass is a popular name for sodium silicate or potassium silicate. Sodium silicate is the common name for compounds with the formula Na2(SiO2)nO. A well-known member of this series is sodium metasilicate, Na2SiO3. Also known as waterglass or liquid glass.

  10. Which of the following is the compenent of Pearl Ash ?
    1.Calcium Carbonate
    2.Calcium Hydroxie
    3.Potassium Carbonate
    4.Methyl Alcohol
    5.None of these
    Answer – 3.Potassium Carbonate
    Explanation :
    Potassium carbonate is the primary component of potash and the more refined pearl ash or salts of tartar.