Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Basic GK(Inventions & Inventors) – Set 6

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Basic GK(Inventions & Inventors) !!! 

  1. Who discovered the hormone insulin ?
    1.Frederick Banting
    2.Fritz Pfluemer
    3.Ernest Rutherford
    4.Ferdinand Verbiest
    5.None of these
    Answer – 1.Frederick Banting 
    Explanation :
    Canadian physician Frederick Banting and medical student Charles H. Best discovered the hormone insulin in pancreatic extracts of dogs. On July 30, 1921, they injected the hormone into a diabetic dog and found that it effectively lowered the dog’s blood glucose levels to normal.

  2. Who invented the Celluloid ?
    1.William Robert Glove
    2.Alexander Parkes
    3.Mosley
    4.Antoine Lavoisier
    5.None of these
    Answer – 2.Alexander Parkes
    Explanation :
    Alexander Parkes was a metallurgist and inventor from Birmingham, England. He created Parkesine, the first man-made plastic.

  3. Benjamin Leroy Holt was an American inventor who patented and manufactured the first ……………
    1.Track
    2.Bus
    3.Tractor
    4.Train
    5.None of these
    Answer – 3.Tractor
    Explanation :
    Benjamin Leroy Holt was an American inventor who patented and manufactured the first practical crawler-type tread tractor

  4. A transistor is a semiconductor device which was invented by ……………..
    1.Robert E. Kahn
    2.William Shockley
    3.John Bardeen
    4.Walter Houser Brattain
    5.None of these
    Answer – 2.William Shockley
    Explanation :
    A transistor is a semiconductor device used to amplify or switch electronic signals and electrical power. William Bradford Shockley Jr. was an American physicist and inventor. Shockley was the manager of a research group that included John Bardeen and Walter Brattain.

  5. Who invented the Car which run by Petrol ?
    1.Nicolaus Copernicus
    2.Aristarchus of Samos
    3.Antoine Lavoisier
    4.Karl Benz
    5.None of these
    Answer – 4.Karl Benz
    Explanation :
    Karl Friedrich Benz was a German engine designer and engineer, generally regarded as the inventor of the first automobile powered by an internal combustion engine, and together with Bertha Benz, pioneering founder of the automobile manufacturer Mercedes-Benz which is now one of the leading car brands.

  6. ……………………………… is inventor of Ship(Steam)
    1.J.C.Perier
    2.C.Parsons
    3.Otto Blathy
    4.Max Plank
    5.None of these
    Answer – 1.J.C.Perier
    Explanation :
    J.C.Perier invented the ship which run by steam in 1775

  7. C.Parsons is inventor of which of the following ?
    1.Ship(Steam)
    2.Ship(Turbine)
    3.Steam Engine
    4.Diesel Engine
    5.None of these
    Answer – 2.Ship(Turbine)
    Explanation :
    C.Parsons invented the ship which run by Turbine in 1894

  8. AC Electric motor was invented by …………………..
    1.J.C.Perier
    2.Zenobe Gramme
    3.Mendeleef
    4.Nikola Tesla
    5.None of these
    Answer – 4.Nikola Tesla
    Explanation :
    Nikola Tesla invented the AC Electric motor .An induction or asynchronous motor is an AC electric motor in which the electric current in the rotor needed to produce torque is obtained by electromagnetic induction from the magnetic field of the stator winding.

  9. Which is invented by DC Electric Motor ?
    1.Nikola Tesla
    2.Zenobe Gramme
    3.David Bushnell
    4.Karl Benz
    5.None of these
    Answer – 2.Zenobe Gramme
    Explanation :
    Zenobe Gramme invented the DC Electric Motor.A DC motor is any of a class of electrical machines that converts direct current electrical power into mechanical power.

  10. Who is the inventor of Laser ?
    1.Alexander Prokhorov
    2.Charles H.Townes
    3.Gordon Gould
    4.Nikolay Basov
    5.None of these
    Answer – 2.Charles H.Townes
    Explanation :
    Charles Hard Townes was an American Nobel Prize-winning physicist and inventor. Townes was known for his work on the theory and application of the maser, on which he got the fundamental patent, and other work in quantum electronics connected with both maser and laser devices