Current Affairs PDF Sales

English Revision Questions – Set 6

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Directions for Questions 1 to 5: In each of the following questions there are sentences that form a paragraph. Identify the sentence(s) or part(s) of sentence(s) that is/are correct in terms of grammar and usage (including spelling and logical consistency). Then, choose the most appropriate option.

  1. A.In 1849, a poor Bavarian imigrant named Levi Strauss
    B.landed in San Francisco, California,
    C.at the invitation of his brother-in-law, David Stern,
    D.the owner of dry goods business.
    E.This dry goods business would later became known as Levi Strauss & Company.
    1.B and D
    2.B and C
    3.A and D
    4.A only
    5.B, C and D
    Answer – 5.B, C and DExplanation :
    Sentence A is incorrect as the spelling of ‘imigrant’ is not correct,it should be ‘immigrant’.Sentence E is incorrect, it should be ‘would later be known as’. Also, any modal (would) requires first from of verb but here ‘became’ is used.

  2. A.In response to the allegations and condemnation pouring in,
    B.Nike implemented comprehensive changes in their labour policy.
    C.Perhaps sensing the rising tide of global labour concerns,
    D.from the public would become a prominent media issue,
    E.Nike sought to be a industry leader in employee relations.
    1.D and E
    2.D only
    3.A and E
    4.A and D
    5.B, C and E
    Answer – 4.A and D
    Explanation :
    Sentence B should be ’its labour policy’ because the subject is Nike and we can’t substitute it with the plural pronoun ‘their’. Sentence C should be ‘Perhaps sensing that the rising tide…’ as without ‘that’ the sentence structure is incomplete. Sentence E should be ‘an industry’

  3. A.Charges and counter charges mean nothing
    B.to the few millions who have lost their home.
    C.The nightmare is far from over, for the government
    D.is still unable to reach the hundreds who are marooned.
    E.The death count have just begun.
    1.A, B, C and D
    2.B, D and E
    3.B, C, and D
    4.A, C and D
    5.A and D
    Answer – 1.A, B, C and D
    Explanation :
    Sentence E is incorrect as per subject verb agreement and should be ‘death count has begun’.

  4. A.I did not know what to make of you.
    B.Because you’d lived in India, I associate you more with my parents than with me.
    C.And yet you were unlike my cousins in Calcutta, who seem so innocent and obedient when Ivisited them.
    D.You were not curious about me in the least.
    E.Although you did make an effort to meet me.
    1.A only
    2.A and B
    3.A and E
    4.D only
    5.A and D
    Answer – 3.A and E
    Explanation :
    Sentence B has tense inconsistency; it should be ‘I associated you’. Sentence C has a similar error and should be ‘who seemed’. Sentence D has an error of modifier placement and should be ‘not in the least curious’

  5. A.Industrial chemicals contain chlorine and bromine
    B.have been blamed for thinning the ozone layer
    C.because they attack the ozone molecules,
    D.making them to break apart.
    E.Many an offending chemicals have now been banned.
    1.B&C
    2.A&D
    3.B&D
    4.C&E
    5.A&E
    Answer – 1.B&C
    Explanation :
    A is a complete sentence and cannot be continued in B. So, ‘Contain’ should be replaced with ‘containing’. D – ‘making them break apart’. E – Many offending chemicals/ Many an offending chemical.

Directions (6-10): Words have been omitted from a sentence and 5 options for each blank have been given. Choose the one which perfectly fits.

  1. The argument that the need for a looser fiscal policy to ………………demand outweighs the need to………..budget deficits is persuasive.
    1.assess, minimize
    2.outstrip, eliminate
    3.stimulate, control
    4.restrain, conceal
    5.spur, enjoin
    Answer – 3.stimulate, control
    Explanation :
    With a looser fiscal policy, the demand increases. Hence only options 3 and 5 fit in the first blank. Between the two, Enjoin – urge, encourage – does not fit in the second blank. Hence option 3.‘outweighs’ – more significant/important/greater etc. Ex – Hard work in any field always outweighs intelligence.

  2. Physicians may soon have………………. to help paralysed people move their limbs by bypassing the…………….nerves that once controlled their muscles.
    1.instruments, detrimental
    2.ways, damaged
    3.reason, involuntary
    4.impediments, complex
    5.utilities, notional
    Answer – 2.ways, damaged
    Explanation :
    For the second blank, only options 2 and 4 fit in. ‘detrimental nerves’, ‘involuntary nerves’, and ‘notional nerves’ do not bring out any meaning. None of them collocate. Between 2 and 4 only option 2 can occupy the first blank. Impediment – hindrance or obstruction; but in the sentence we are talking of helping ‘paralysed people’. 1 and 5 can also occupy first blank

  3. Early ……………. of maladjustment to college culture is ………….. by the tendency to develop friendship networks outside college which mask signals of maladjustment.
    1.treatment, compounded
    2.detection, facilitated
    3.identification, complicated
    4.prevention, helped
    5.remedy,enhanced
    Answer – 3.identification, complicated
    Explanation :
    After reading the sentence carefully, and focusing solely on second blank, we come to the conclusion that – If you have friends outside college, they tend to mask (cover/hide) adjustment problems with college colleagues.
    2 and 4 will go against our argument as they use words ‘facilitated’ and ‘helped’. ‘treatment’ cannot be ‘compounded’, so 1 can also be eliminated. ‘Identification’ and ‘complicated’ is thus the right pair.

  4. Companies that try to improve employees’ performance by …………….. rewards encourage negative kinds of behavior instead of ……………. a genuine interest in doing the work well.
    1.giving, seeking
    2.bestowing, discouraging
    3.conferring, discrediting
    4.withholding, fostering
    5.giving, provoking
    Answer  – 4.withholding, fostering
    Explanation :
    All the options but 4 are wrong as as‘giving’, ‘bestowing’ or ‘conferring’ rewards cannot possibly encourage negative behaviour. Withholding and fostering thus present the right situation here.

  5. The …………….. regions of India have unique cultures, but the …………… views within each region make the issue of an acceptable common language an even more contentious one.
    1.different, discrete
    2.distinct, disparate
    3.divergent, distinct
    4.different, competing
    5.differing, depleting
    Answer – Guess
    Explanation :
    Consider this a brainstormer. Check out the meaning of all the options carefully and then select your answer. Write down your answer along with reasoning in ‘Comments section’

Note : There have been a lot of queries regarding the Descriptive section. We will be posting the strategy to write descriptive as soon as the Pre result is out. Meanwhile you can mail your essays or letter to [email protected] for review.