Current Affairs PDF Sales

English Questions: Spotting Error Set – 22

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Error, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. a)/ The results are rather b)/ disappointing given the perception c)/ that Indians have a natural d)/ affinity for all thing financial. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 4. D
    Explanation: it should be all things.
    Replace “thing” with “things”

  2. a)/ The number of speculative media b)/ report on what the government c)/ is likely to rollout or scrap in d)/ the Budget is also on the wane. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 2. B
    Explanation: Replace “report” with “reports”
    The expression the number is followed by a singular verb while the expression a number is followed by a plural verb.

  3. a)/ With opportunities opened up by the breakdown b)/ of Russia-Turkey trade relations, the finalising of c)/ market access for our agricultural d)/ and processed food products is important. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 5. E
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

  4. a)/ In my surveys, I find that b)/  in many parts of India, c)/ the Jan-Dhan Yojana d)/ is called the Modi Yojana. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer –1. A
    Explanation: Replace “find” with “found”

  5. a)/ The Prime Minister directly b)/ writing to commercial banks c)/ on the Jan-Dhan Yojana, it d)/ is clear whom is calling the shots.” e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 4. D
    Explanation: Replace “whom” with “who”

  6. a)/ The perception that the Modi government b)/ has moved Westwards, especially c)/ towards the US, and had d)/ neglected Russia, is misplaced. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 3. C
    Explanation: Replace “had” with “has”
    Given sentence is in present tense so “has” should be use instead of “had”

  7. a)/ Russia has its own place in our foreign policy, b)/ underpinned by elements our other relationships, c)/ even as they grow strongest for d)/ pragmatic reasons, lack to the same degree. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 3. C
    Explanation: Replace “strongest” with “stronger”

  8. a)/ President Pranab Mukherjee participated b)/ in the Moscow celebrations to c)/ mark the 70th anniversary of d)/ Russia’s victory in World War II. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 5. E
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

  9. a)/ India is keen that, as Russia proceeds b)/ to construct 12 nuclear reactors, c)/  there would be progressive d)/ transfer of technology. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 3. C
    Explanation: replace “would” with “should”
    Wouldwould is the past tense form of will. Because it is a past tense it is used:
    to talk about the past.
    to talk about hypotheses – things that are imagined rather than true.
    for politeness.
    should  – “Should” is most commonly used to make recommendations or give advice. It can also be used to express obligation as well as expectation.

  10. a)/ Indian Oil and Oil India has signed b)/ a memorandum with Rosneft, which paves c)/ the way for the acquisition of 10 per cent stakes d)/ in the Taas-Yuriakh oil assets. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 1. A
    Explanation: replace “has” with “have”