English Questions: Spotting Error set – 175

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

In each question given below a sentence is given and is divided into three parts. For each part a correction statement is also given (I,II and III). You have to determine which part requires correction and mark it as your answer.

Directions: Read each of the sentences to find out whether there is any grammatical mistake/error in it. The error, if any, will be in TWO PARTS of the sentence. The combination of those parts is the answer. If no part in the sentence has an error, then select ‘No error’ as your answer. (Ignore the errors of punctuation, if any)

  1. The Supreme Court directed that husbands cannot (A)/ be persecuted without no proof of their guilt(B)/ and ruled that even a single false dowry complaint against the husband and (C)/ in-laws were sufficient ground for courts to grant decree of divorce to annul the marriage.(D)
    1) BC
    2) AC
    3) AB
    4) BD
    5) NO ERROR
    Answer & Explanation
    Answer – (4) BD
    Explanation:
    In B, any will come in place no (Rule: negative word cannot be used with another negative word in a sentence i.e. ’without’ and’ no’ cannot be used to together.
    In D, a single complaint (is singular), therefore was should be used in place of were
  2. People in large numbers were witnessing(A)/ the launch of Space X rocket at Florida(B)/, some of the people were standing in the street watch on screens(C)/ while others were enjoying on TV.(D)
    1) BC
    2) AB
    3) BD
    4) CD
    5) NO ERROR
    Answer & Explanation
    Answer – (1) BC
    Explanation:
    In B, in should be used in place of at because (Rule) at is used for smaller places. In C, watching in place of watch because (Rule) preposition + v +ing
  3. The constitution has given ample of fundamental rights(A)/ which gave us liberty and freedom without(B)/ any constraints but we have often been unreasonable ignorant(C)/ of our fundamental duties.(D)
    1) AB
    2) CD
    3) BC
    4) AD
    5) NO ERROR
    Answer & Explanation
    Answer – (3) BC
    Explanation:
    In B, has given should be used in place of gave to make the tenses same as given earlier in the sentence. In C, unreasonably will come in place of unreasonable because(Rule) an adverb qualifies a verb not an adjective.
  4. I am disappointed that the(A)/ news coming from the upper hill market are bad (B)/ because I was planning(B)/ to either visit the resort but also(C)/ purchase gifts from the showroom.
    1) CD
    2) AD
    3) BC
    4) CD
    5) NO ERROR
    Answer & Explanation
    Answer – (3) BC
    Explanation:
    In B, is should be used instead of are (Rule) Nouns like news, summons, physics, mathematics, etc are used as a singular. In C, (RuleEither….or are used together, but also is used with not only
  5. Even though Prime minister as well high level ministers have gone to(A) the plenary meeting of NSG membership(B)/ but to deprive India from asserting her influence (C)/China don’t want India to be inducted into the group.(D)
    1) BC
    2) AD
    3) AC
    4) NO ERROR
    Answer & Explanation
    Answer – (2) AD
    Explanation:
    In a, has will be used instead of have because (Rule) in sentence like these where phrases like along with are used helping verb is used according to the first noun. In D, doesn’t in place of don’t because (Rule)a country is always singular.
  6. America has covered its failures(A)/ in the name of humanitarian intervention and has made allies to do(B)/ dirty work in the middle-east without even touching the (C)/subject of crisis its actions have led to.(D)
    1) AD
    2) BC
    3) CD
    4) AB
    5) NO ERROR
    Answer & Explanation
    Answer – (2) BC
    Explanation:
    In B, only made in place of made to because (Rule) to is not used in Active sentences. In C, instead of touching, touch on/upon should be used. Touch upon-to mention or refer to a subject for only a short time
  7. After he had received the prize for having broke the record,(A)/ his coaches were really proud of him(B)/ as he was only one of the racer to participate(C)/ in the race before turning twenty.(D)
    1) BD
    2) BC
    3) AC
    4) AD
    5) NO ERROR
    Answer & Explanation
    Answer – 3) AC
    Explanation:
    In A, broken in place of broke because (Rule) in Perfect participle having + third form of verb is to be used
  8. It is high time we took a noble step towards pledging and donating (A)/ our eyes at the time of death so that millions of people(B)/ can get to see the beauty of this world because (C)/ the eye is the window to the world, at the same time, it is the window of the soul.(D)
    1) BC
    2) AD
    3) AC
    4) CD
    5) NO ERROR
    Answer & Explanation
    Answer – (5) NO ERROR
  9. The government’s decision to invest large sum of money(A)/ in startups have opened new doors for many(B)/ , it is now planning to roll out a scheme of loans for creating of (C)/pool of entrepreneurs to tackle unemployment.(D)
    1) BC
    2) AC
    3) BD
    4) AB
    5) NO ERROR
    Answer & Explanation
    Answer – (1) BC
    Explanation:
    In B, has in place of have because government’s decision is single. In , creation will come in place of creating.
  10. Supercomputers play an important role(A)/ in the field of computational science and give us easier access,(B)/ Seymour Cray at Control Data Corporation (CDC) was (C)/ first to design and build a supercomputer.(D)
    1) AC
    2) CD
    3) BD
    4) AB
    5) NO ERROR
    Answer & Explanation
    Answer – (3) BD
    Explanation:
    In B, easy in place of easier because there is no comparison being done. In D, the first in place of first because (Rule ) when ordinal numbers like first, second, third etc are used as adjectives then it  is always preceded by definite article the..
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test