Current Affairs PDF Sales

English Questions – Spotting Error (New pattern based) set – 141

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

Choose the grammatically correct sentence from the given sentences.

  1. a) The mission will focus on increase trade and investment between Texas and India in a range of sectors.
    b) Five new member will be elected to the seven-member Standing Committee of the party.
    c) No rescuer asked about the race or the colour of the person he or she is going to rescue.
    d) It was just a service to a fellow human being and that is what matters, he said.
    1) Only a
    2) Only a & b
    3) Only b & c
    4) Only c & d
    5) No Error
    Answer – 4) 
    Explanation: a) Replace ‘increase’ with ‘increasing’
    b) Replace ‘member’ with ‘members’

  2. a) The cynical manipulation of such section of the law is bad enough.
    b) To seek cuts in a film on the ground that some of the spoken words are false is ludicrous.
    c) This would have sent out a chilling message to the entire film industry.
    d) public approval of the proposal on a plebiscite will be the all-important challenge.
    1) Only a
    2) Only a & b
    3) Only b & c
    4) Only a & d
    5) No Error
    Answer – 3)
    Explanation: a) Replace ‘section’ with ‘sections’
    d) Replace ‘on’ with ‘in’

  3. a) The scarce-currency clause has an interesting history.
    b) The idea was to pressure countries to reduce their current-account surpluses.
    c) Of the world four largest economies, only the US suffers persistently weak competitiveness.
    d) The scarce-currency clause has remain a dead letter ever since.
    1) Only a
    2) Only a & b
    3) Only b & c
    4) Only c & d
    5) No Error
    Answer – 2)
    Explanation: c) Replace ‘world’ with ‘world’s’
    d) Replace ‘remain’ with ‘remained’

  4. a) Under Masch’s CFT arrangement, it would be up to each surplus country to limit their exports to the US.
    b) if they tried to export more than allowed without paying the fine, their surplus exports would be blocked.
    c) The result is that imbalances between creditors and debtors have been locked into place.
    d) One way to unlock current imbalance would be to adapt the Bretton Woods mechanism.
    1) Only a
    2) Only a & b
    3) Only b & c
    4) Only a & d
    5) No Error
    Answer – 3) 
    Explanation: a) Replace ‘their’ with ‘its’
    d) Replace ‘imbalance’ with ‘imbalances’

  5. a) Advocates of open borders can pay now, or they will certainly pay later.
    b) Several years ago, I had the privilege of chairing a commission on growth in developing country.
    c) as we concluded in our final report, non-inclusive growth patterns will always ultimately fail.
    d) Many developing countries have experienced extend periods of slow or no growth.
    1) Only a
    2) Only a & c
    3) Only b & c
    4) Only a & b
    5) No Error
    Answer – 2) 
    Explanation: b) Replace ‘country’ with ‘countries’
    d) Replace ‘extend’ with ‘extended’

  6. a)  In some cases, a country leaders are simply confused, and do not understand what needs to be done.
    b) Achieving a higher growth equilibrium is rare a gradual or incremental transition.
    c) The value of insightful analyses of such complex problems should not be discounted.
    d) This vote of confidence is built on solid foundations.
    1) Only a
    2) Only a & b
    3) Only b & c
    4) Only c & d
    5) No Error
    Answer – 4)
    Explanation: a) Replace ‘country’ with ‘country’s ‘
    b) Replace ‘rare’ with ‘rarely’

  7. a) It also seems to be reflected in Spanish politics.
    b) Much of the world has made great strides in making childbirth safer.
    c) The practical solutions on offer seem to be fairly consistent across the political spectrum.
    d) A third corrective is to improve employees’ pay and working conditions.
    1) Only a
    2) Only a & b
    3) Only b & c
    4) Only c & d
    5) No Error
    Answer – 5)
    Explanation: No Error
    All given sentences are grammatically incorrect.

  8. a) in Britain, the government must address the public-housing crisis.
    b) the tension between diffusion and concentration is intensifying at all levels of the economy.
    c) Much of the world has made great strides in making childbirth safer.
    d) A third corrective is to improve employees’ pay and working conditions.
    1) Only a
    2) Only a & b
    3) Only b & c
    4) Only c & d
    5) No Error
    Answer – 5)
    Explanation: No Error
    All given sentences are grammatically correct.

  9. a) China’s technocrats have collectively engineered a miraculous transformation.
    b) The question is whether they will have an open field on which to run.
    c) China has reached an moment of significant uncertainty.
    d) Since taking power at 2012, Xi has changed this policy framework in several key ways.
    1) Only a
    2) Only a & b
    3) Only b & c
    4) Only c & d
    5) No Error
    Answer – 2) 
    Explanation: c) Replace ‘an’ with ‘a’
    d) Replace ‘at’ with ‘in’

  10. a) The scarce-currency clause has an interest history.
    b) The idea was to pressure countries to reduce its current-account surpluses.
    c) It is hard to say for sure whether these two objectives are in direct conflict with each other.
    d) The scarce-currency clause has remained a dead letter ever since.
    1) Only a
    2) Only a & d
    3) Only b & c
    4) Only c & d
    5) No Error
    Answer – 4) 
    Explanation: a) Replace ‘interest’ with ‘interesting’
    b) Replace ‘its’ with ‘their’